Vannak itt olyan Michael jackson-rajongók, akik tinédzserek?
Kicsit kedvem támadt beszélgetni. Én nem vagyok tinédzser, 25 vagyok, 16 voltam, amikor meghalt. Előtte nem voltam a rajongója, most se vagyok, de sok dalát utólag ismertem meg, és tetszik. A leghíresebbeket persze ismertem.
A kérdést azért írtam ki, mert érdekel a könnyűzene története, szoktam ilyesmiről olvasgatni, és arra lennék kíváncsi, hogy ti mikor születtetek, és hogy ismertétek meg Michael Jacksont. Én a 2. peres ügye alatt voltam gyerek, és akkoriban, bár sokan szerették a dalait, én is,de úgy nem volt divat szeretni. Mindenféle viccek voltak róla, kb. mint Chuck Norrisról, csak rossz értelemben. (Pl.: "hallottad, hogy újra összeállt Michael Jackson?"). Sokan azt hitték (és nem gonoszságból, csak ez terjedt, és hát ugye nem érdekelt mindenkit annyira, hogy utánanézzen), hogy leesett az orra meg ilyenek. És persze a szokásos pletyka, hogy kifehéríttette magát (ezt már tudom, hogy nem igaz). Amikor 16 voltam, hirtelen divat lett szeretni, és ez olyan fura. Persze én is akkor kedveltem meg jobban, de a mai napig van sok dala, amitől falra mászom. :) Inkább csak az érdekel, hogy ma is megy-e ez a sok minden a gyerekek/fiatalok között. Amikor én voltam gyerek, akkor már az oviban hallottam a nevét, és a gyerekek is egyfolytában róla beszéltek, komolyan, emlékszem a szomszéd fiúval róla beszéltünk. Az iskolában is mindenki róla beszélt, pl. hogy miért lett fehér, meg hogy felmentették és ártatlan stb. De akkoriban inkább egy fura figurának állította be mindenki, amolyan csodabogár volt, és megmondom őszintén, hogy 16 éves koromig senkivel nem találkoztam, aki szerette volna Michael Jacksont. Addig azt se hallottam, hogy moonwalk vagy pop királya, de ez az én tájékozatlanságom lehetett. Hallottam róla, hogy megdöntött rekordokat, de nem tudatosult bennem. De tényleg mindenki beszélt róla, apukám mesélt a Jackson5-ról, emlékszem, ahogy ott álltunk a szobában, a tesóm is ott volt. :) Anyukám pedig, aki angoltanár, tanította a gyerekeket a nyelvtanra egy-két dalából. De anya is azt mondta, hogy "eddig mindenhol az volt, hogy jaj, hülye Jacko". Mindenki Jackónak hívta amúgy, de én a haláláig nem tudtam, hogy ez gúnynév, és szerintem a többiek sem. A halálakor meg hirtelen megbecsült lett. Én ezt így éltem meg, és kíváncsi vagyok, hogy a mai fiatalok közt mi megy.
Azért érdekel, mert én eredetileg rocker vagyok, de hallgatok popzenét is. És már gyerekkoromban is a régi korok zenéjét szerettem, nem az aktuálisakat. De inkább rockot. És ahhoz a többiek úgy álltak hozzá, hogy nem zavarta őket, de elég kevesen értették vagy ismerték azokat a rockbandákat, de nem volt semmi csúfolódás. Michel Jacksonnal hogy van? A mai tinédzserek hogy ismerik meg Michael Jacksont? Nyugodtan lehet részletes válasz. Köszi előre is. :)
A mai napig tisztán emlékszem a pillanatra, amikor bemondták a rádióban, hogy meghalt. Pedig csak 8 éves voltam. Azt gondoltam, hogy ez nem történhet meg, tutira nem igaz és később azt mondják majd, hogy nem volt valós a hír. Azóta is arra várok :(
Arra is emlékszem, hogy hazafelé tartottunk autóval a Balatonról, és pontosan tudom azt is, hogy hol voltunk amikor ez az első bejelentés volt. Ugye akkor még elég kicsi voltam, azelőtt sok mindent nem fogtam fel a vele kapcsolatos hírekből (igazából nagyon ritkán hallottam valamit róla), így akkor sem éreztem igazán, hogy mit is jelent valójában a világnak az, hogy ő meghalt. Sőt, ha jól emlékszem utána a Thrillert adták le.
Annak ellenére, hogy nem voltam tisztában a veszteség súlyával, nagyon nagyon szomorú lettem, nem tudom a mai napig kifejezni mit éreztem akkor.
Utána nem hallgattam a számait tudatosan, csak amikor 1-2-t lejátszották a rádióban vagy azon a zenés tv adón ami nálunk volt, és nem jut eszembe a neve 😅 (nem a Viva, valami zöld jele volt, na mindegy).
Aztán később megismertem a Fall Out Boy-t, ők feldolgozták a Beat it c. számát, nagyon tetszett, így ez után meghallgattam az eredetit, meg néhány híresebb számát, de igazság szerint a nagy emós korszakomban nem igazán értékeltem Michael zenéit.
Azóta eltelt egy pár év, lassan 18 vagyok.
Hozzá nem kapcsolódó okokból a Hayvenhurst ave-ról kerestem videót YouTube-on, és az automatikus lejátszásban egy olyan videó következett, ami azt feszegette, hogy Michael megjátszotta a halálát. Óriási conspiracy theory fan vagyok ilyen szempontból, persze egész éjjel ismerkedtem a körülményekkel, a kérdésekkel a halálával és az azt megelőző időszakkal kapcsolatban.
Ami nagyon megfogott, az a Larry King Show-s Dave Dave összehasonlítás. Úgy gondoltam, lehet benne valami.
De azóta ezzel nem foglalkozom.
Nem sokkal ez után elkezdtem minden róla szóló videót felkutatni. Neverland, az Oprah interjú, tényleg rengeteg dolgot. Nagyon megszerettem. Ezek után jöttek a zenék csak.
Ahogy egyre többet hallgattam, egyre inkább kezdtek a gyerekkori emlékek előjönni, aztán rádöbbentem, hogy tulajdonképp rajta nőttem fel. És régen is nagyon szerettem, csak valahogy nem tudtam akkoriban összekapcsolni a nevet a zenével.
Szépen lassan tudatosult bennem egy különleges kötődés mindenhez, ami ő. Imádom nézni ahogy imádta a rajongóit, hogy mennyire szerette a gyerekeit, és olyan szomorú leszek amikor azt olvasom/látom hogy mennyire félreértették mindig és megbántották.
Egyszerűen az egész lényemmel kötődöm hozzá.
És ennek semmi köze a rajongáshoz az én részemről, nem vagyok sikoltozva ugráló tinilány, nem vonzódom hozzá meg semmi ilyesmi, csak nagyon boldoggá és egyszerre szomorúvá tesz az, hogy ennyire szeretem.
Amikor ezt megláttam, elsírtam magam, de valahogy meg is nyugtatott. Hiába vagyok szomorú amiatt, hogy már nincs köztünk, a szívemben mindig itt lesz.
“until we meet again” 💕
Szia!
Köszönöm szépen a hosszú válaszod. Az az igazság, hogy én nagyon sírtam, amikor meghalt, pedig én nem is szerettem, sőt, abban az időszakban voltam gyerek, amikor ciki lett volna őt kedvelni, és amúgy is megvannak a magam kedvencei. De valahogy része volt a gyerekkorunknak, utólag jöttem rá, mekkora legenda volt, mindig azt hittem, ma már nincsenek legendák stb. Valahogy mindenki ismerte, már oviban si hallottam róla, talán az első sztár volt, akinek tudtam a nevét. Azt hiszem.
14 éves lány vagyok és itt az én sztorim
Én nem olyan régen kezdtem el rajongani érte, eddig nem foglalkoztam vele, egy sztár volt és kész. Aha, csakhogy ez a sztár nem egy volt a sok közül, mostmár látom. Meg akartam tanulni a moonwalkot egy sulis partira tutorial videókat néztem, és megtetszett a dal a háttérben (Billie Jean :3) megnéztem az eredeti klippet és szóhoz sem jutottam. Előtte ritkán hallgattam zenét és nem is volt fontos nekem, de ott akkor annyira sok érzelem elfogott... Fel sem tudtam fogni mi történik, csak azt tudtam hogy ez sokkal mélyebb mint ezek a mai szarok...
Nagyon sok dalt meghallgattam aznap és a stílusa, a hangja, az egyedisége, minden megfogott benne :D
Az ő zenéje zseniális és mondanivalója is van nem úgy mint manapság mikor az emberek azt szeretik ha egy srác két random szót ismételget (Gucci Gangra gondolok)
Szóval egyszerűen annyira megfogott hogy azokban a napokban az átlag alvási időm a felére csökkent :p
Elkezdtem megérteni a szenvedést, a szerelmet, a többi érzést és mondanivalót mögötte ;)
Csak rá tudtam gondolni és csak róla tudtam beszélni, a barátaim kivannak tőlem már, azt mondják régimódi vagyok, meg hogy beteges (mintha ők nem rajonganának senkiért) de egyszerűen nem tudom magamban tartani.
Indítottam egy fanoldalt instán, és rengeteg moonwalkert ismertem meg!!!
(xxmoonwalkersforeverxx a nevem, kövess ha szeretnél) És az a legdurvább hogy több mint a fele magyar :3
Jajj en is😀16, vagy, ugy fel eve vagyok magy rajongokya. Mikor fel eve elosszor hallgattam, olyan nosztalygikus erzesem tamadt. Kiskoromban hallgattam, es nagyon szerettem.
Egy fantasztikus zenesz es ember volt.
Sokmindennnek utanajartam, es latok hogy az emberek mennyire nem tajekozottak, es ez sajnalatos. Csak itelkeznek az alapjan amit egy fel forintos szennylaprol olvasnak, vagy a baratjuktol hallanak, ahelyett hogy utanajarnanak. Vannak is nagyon jo oldalak erre. Peldaul a jacksonaktak oldala nagyon reszekesen leurja. Ajanlom mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!