Hangkör? Milyen akkor következik az adott dalban?
Figyelt kérdés
Vannak zenészek akik annyit mondanak:G-ben(A, B,C stb.) vagyunk.
Itthon tanulok gitározni, és ezt nem értem.
Szóval a kérdésem az lenne:Honnan tudjam, hogy milyen akkord következik az adott dalban, ha egy darab akkordot mondanak?
Válaszokat köszönöm!
2018. júl. 1. 18:30
1/5 Mojjo válasza:
Ha azt mondják, G-ben vagyunk, akkor azt úgy értik, hogy G-dúr hangnemben játszunk. Azaz itt a G nem egy akkord, hanem egy hangnem. Ha lesz időm (sajnos ezt most nem tudom garantálni) kifejtem bővebben is, addig is annyit tudok javasolni, hogy a hangnem fogalmát és legalább az alap dúr és természetes moll hangnemeket nézd át.
Minden hangnemnél megvan, mely akkordok tartoznak hozzá. G-nél ez, ha kizárólag hármashangzatokra szorítkozunk: G-dúr, A-moll, H-moll, C-dúr, D-dúr, E-moll, F-szűkített.
2/5 Mojjo válasza:
És természetesen nem sorban játszod egymás után ezeket az akkordokat, akkor sem, ha G-ben vagy :D
3/5 anonim válasza:
Annyira sokat nem vesztettél ha nem érted. Ilyen módon maximum a lagzis zenészek beszélik meg egymás közt a zene vonulatát. :D Illetve elég szűk mozgásteret ad egy ilyen kifejezés, tehát értelme sincs túl sok.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Hát a lagzis, roma nótákért nem vagyok oda. Inkább Rock/Blues téren mozgom. Basszusgitáros vagyok(szintén tanár nélkül) most tanulgatom a zenélet/dalokat dobgitáron. Érdekel ez a dolog, ha netán zenekarba kerülnék tudjam ezt is
2018. júl. 2. 20:03
5/5 Waff válasza:
Hát igen, nem árt tisztában lenni a hangnemekkel, skálafokokkal, hangközökkel, főleg ha zenekarban is szeretnél zenélni. Mert könnyen előfordulhat hogy te pl A-dúrban tanultál egy adott dalt meg, a többiek meg C-ben játsszák, azt csak nézel hogy miért nem szól jól az egész :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!