Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi történne ha egy napig csak...

Mi történne ha egy napig csak metál menne minden rádióban és zenei csatornán?

Figyelt kérdés

Ha mondjuk egy médiahack vagy egy "összehangolt támadás" keretében 1 napra sikerülne átvenni az irányítást a zeneadók felett.

Szerintem 1 óra se kéne és teljes káosz lenne, az emberek hőbörögve telefonálgatnának be a rádiókhoz, tévékhez, hogy mi történik, de mindenképp nagyon negatív és ilyesztő visszhangja lenne.

Olyan szinten kirekesztett és gyűlölt műfaj ez a mainstream médiában, hogy országos botrány lenne belőle.

Pedig jó lenne látni a döbbent arcokat és legalább 1 napra én is bekapcsolnám a rádiót.

Azt vettem észre hogy még mindig sátánista elmebetegnek tartják azokat akik szeretik a kemény metált, és ami Tankcsapdánál vagy Nickelbacknél keményebb, azt nincs az a rádió vagy TV magyarországon, ami főműsoridőben bevállalná.

Az olyan zenéket, ahol pedig egyenlő mértékben van lágy, dallamos ének és mellette zúzás, mint pl Fear Factory, Bullet for My Valentine, Story of the Year, pedig nem tudja hova tenni az emberek 80%-a.

Úgy érzem igazságtalanul ki van szorítva ez a műfaj. Régen még előfordult de ma már ritka, mint a fehér holló. Pedig manapság is vannak igencsak jó metál albumok. Nem beszélve azokról a zenekarokról amiket régen sokat játszottak a csatornák, ma meg már egyáltalán nem, pedig azóta is aktívak és sikeresek.

Nem mondom hogy csak ilyen zene szóljon, de jó lenne ha lenne ilyen is. Egyébként szinte mindenféle rockzenét szeretek, Oasistól Dimmu Borgirig jöhet bármi, country, emo, death metal, tényleg nyitott vagyok minden gitár alapú zenére, mégis csak elvétve hallok ilyesmit, annak is 90%-át a Petőfi rádión.

2018. jún. 24. 16:42
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
0%
A metal 90%-a középszerű vagy az alatti. Van néhány metal együttes, ami képes volt művészi teljesítményre (pl. a Death), de nem hiányzik a rádiókból.
2018. jún. 24. 17:57
 2/29 anonim ***** válasza:

Hogyha van igazán háttérbe szorított műfaja a rockzenének, akkor az a shoegaze és a noise rock.

Pl.

https://www.youtube.com/watch?v=oiomcuNlVjk&ab_channel=there..

https://www.youtube.com/watch?v=sf2qYa8c-cA&ab_channel=SL

2018. jún. 24. 17:59
 3/29 A kérdező kommentje:
Noise rockot nem igazán ismerem, de így belehallgatva kicsit az industrial metalhoz hasonlít, csak nem olyan kemény.
2018. jún. 24. 20:11
 4/29 A kérdező kommentje:

Shoegaze? az abszolút nem ismerős.

Rockon belül amiket leginkább szeretek:

industrial metal, nu metal, post-hardcore, emo, screamo, hard rock, punk rock, horror punk, glam metal, metalcore, pop punk, alternative metal, alternative rock

2018. jún. 24. 20:18
 5/29 anonim ***** válasza:

A shoegaze a poszt-punk, az alternatív rock és a noise rock szerelemgyereke, ami Nagy-Britanniában és Írországban fejlődött ki.

Az egyik legfontosabb előzménye a skót Jesus and Mary Chain volt:

https://www.youtube.com/watch?v=WCtPz-guwO8&ab_channel=Grung..

A shoegaze vezető csapata az ír My Bloody Valentine (amit fentebb már egyszer linkeltem) és a brit Slowdive volt.

Slowdive:

https://www.youtube.com/watch?v=G0LIO138Z-A&ab_channel=Repoes

A shoegaze csúcspontján kb. 1988 és 1993 között volt, aztán kitört a britpop őrület, ami háttérbe szorította.

Jellemzője a túlhangosított gitár, ami háttérbe szorít minden mást a zenében.

A noise rock, mint ahogy a nevében is benne van, rendkívül zajos. Nagy hatást gyakorolt a Nirvana munkásságára is.

https://www.youtube.com/watch?v=GyxoQIQaogE&ab_channel=Inces..

A Sonic Youth mellett érdemes még a Jesus Lizard nevét megemlíteni, akik közös kislemezt is kiadtak a Nirvanával.

https://www.youtube.com/watch?v=JoxXKKQYJYQ&ab_channel=mybra..

2018. jún. 24. 20:54
 6/29 anonim ***** válasza:
85%

#1 Azért kíváncsi lennék, hogy úgy kilóra mennyi, meg jellegre mennyire sokszínű azon albumok halmaza, ami után le bírtad szűrni ezt a merész statisztikát egy beláthatatlanul nagy és szerteágazó műfajban.

#2 Noise rock? Ugyan... Ha már lúd legyen kövér, b#szassunk harsh noise-t a népnek! Na az háttérbe szorított műfaj., meg valszeg okozna némi szemöldökráncolást, ha nekiállna a rádióból szólni.

https://www.youtube.com/watch?v=I74gzrSkheE

https://www.youtube.com/watch?v=zsnP7WEOkfk

https://www.youtube.com/watch?v=OmptIL-kPOA

Kérdező: nem tudom mit kell ezen lovagolni... Ha nem tetszik, ami a rádióban megy, ne hallgass rádiót. A rádió, meg a tévé sok szempontból elavult médiumok, és ezt az is mutatja, amit te magad mondtál, hogy vannak metálbandák, amik tök sikeresek, meg jól megvannak a média segítsége nélkül. Szerintem egy Metallica, egy Bullet for my Valentine, vagy mondjuk egy Korn tagjai szerintem nem pityergik el magukat, ha arra gondolnak, hogy nem sugározza őket a Petőfi, ha meg igen, max letörölgetik a könnyeiket pár köteg pénzzel. :D Ha meg szerinted túl kevesen hallgatják az általad preferált zenét, terjeszd! Én is azt szoktam. Mivel a zene a fő mániám, arról beszélek egyfolytában barátaimnak, ismerőseimnek, hogy mik a nagy kedvenceim, vagy hogy épp mire vagyok rákattanva, és mindig sikerül ezt-azt ráragasztanom a másikra, meglepően sokmindent igazság szerint, időnként egészen niche bandákat/műfajokat. Ennek szerintem több gyakorlati haszna van, mint valakire akarata ellenére a semmiből rákényszeríteni egy számára idegen műfajt.

Nem túl népszerű amúgy az én véleményem ebben a metál meg a média témában, de szerintem részben a rajongókon is múlik egy műfaj megítélése. Márpedig a metálosok úgy nagy átlagban azt a képet mutatják a külvilág felé, hogy egyedenként kb. 20 bandát hajlandók minőségi zenének elismerni, akiket amúgy is mindenki ismer, egyfolytában azon megy a pissing contest, hogy mi az IGAZI METÁL, nem toleránsak kb. semmire, ami kicsit kizökkenti őket a komfortzónájukból, és tök párhuzamosan 1.) büszkék rá, hogy a metál nem része a mainstream-nek, és hogy csak azok tudják élvezni, akik fejlettebb intellektusúak az átlag fogyasztónál 2.) hisztiznek, hogy miért nem kap a metál kellő figyelmet. Egy ilyen közönségnek hogy próbáljon megfelelni a média? A klasszikusokat nem lehet unalomig sugározni, mert az még repetitívebb lenne a sima rádióadásnál, újat meg nem lehetne leadni mert az NEM IGAZI METÁL, úgyse olyan jó, mint BEZZEG RÉGEN. Ráadásul még ezen felül sem nagyon lehet feltérképezni a metálos igényeket, mert az egész egy intellektuális beltenyészet: belső körökben a minden tartalmat nélkülöző special snowflake dumák mennek, hogy ÉN 14 ÉVES LÁNY VAGYOK ÉS METÁLT HALLGATOK, ÉN VAGYOK AZ EGYETLEN?! ADJATOK FEJSIMIT, HOGY MILYEN OKOS MEG KÜLÖNLEGES VAGYOK, kifelé meg csak fújnak mindenre, hogy bezzeg a pop, meg a hip-hop, meg az elektronikus zene így sz#r meg úgy sz#r, látványosan fogalmuk sincsen, hogy miről beszélnek, mert tökre le vannak kapcsolódva a valóságról, meg a popkultúráról, pl. máig azt hiszik, hogy Justin Bieber meg Skrillex a menő, meg hogy a techno meg a dubstep a legprominensebb elektronikus zenei műfajok, rappert egy maroknyit ha meg tudnak nevezni, de őket is úgy utálják, hogy egy számot nem hallottak tőlük. Szóval egyáltalán nem egyoldalú ez a mellőzés a média és a metál között.

Ahhoz képest azt a marhanagy elnyomást, meg háttérbe szorítottságot se látom, pusztán metálos fesztiválból van világszinten egy rahedli, a fizikai formátumokra máig van kereslet a műfajból, ruházatról meg egyéb merch-ről nem is beszélve. Simán milliós biznisz a metál, amin amúgy meg se kéne lepődni, szerintem szemmel láthatóan a második legbevettebb modern kulturális irányzat a mainstream popkultúra után. Ha mondjuk jazz-ről, blues-ról, szimfonikus zenéről, népzenéről, kísérletezőzenéről, vagy akár elvontabb elektronikus zenéről vázolja fel valaki ugyanezt, azt már egy fokkal komolyabban tudom venni, de igaziból még arra is csak azt tudom mondani, hogy a digitális korban élünk, nem vagyunk rákényszerítve a klasszikus média semelyik médiumára, minden egy kattintásra van tőlünk, és arra vár, hogy felfedezzük, vagy csak éljünk valami már felfedezett kedvenc fogyasztásának lehetőségével, ráadásul az internet csodája, hogy nem csak hogy mi azt hallgatunk, amit akarunk, hanem simán össze tudunk ismerkedni emberekkel egy-egy ízlésbeli közös pont alapján.

Szóval igaziból azt akarom kihozni az egészből, hogy ha meghallgatsz egy zenét, és valamiért ösztönszinten az az első reakciód, hogy "bakker, ez több figyelmet érdemel", linkeld el egy haverodnak. Ha ez 10-ből 1x bejön, már többet tettél a kultúráért, mint egy ilyen kérdés kiírásával. :D

2018. jún. 24. 21:11
 7/29 anonim ***** válasza:
A rádiózenét nem véletlenül hívják rádiózenének. És nem véletlenül azok a rádiózenék, amik. A legnagyobb, legnaivabb, legtöbbet költő, legkönnyebben befolyásolható réteget célozzák. Ezt fel kéne már fogni, és nem állandóan azon nyavalyogni, hogy ez meg az miért nem megy a rádióban. Inkább örülj, hogy a te általad hallgatott zene nem olyan kommersz sz*r, mint amit a rádióknak szánnak. Rádióban menni nem érdem, vagy dicsőség. Sosem a különleges, magas színvonalú, épületes, sokatmondó zenék mentek a rádióban. Az nem is lenne életszerű. Én sem nyafogok, hogy nem mennek 20 perces progresszív rock számok a petőfin, vagy franctuggyahol.
2018. jún. 24. 22:21
 8/29 anonim ***** válasza:
Ja, és hozzáteszem, a rétegzenét sem véletlenül szokták rétegzenének hívni. Ezen is jó lenne már túllépni, hogy vannak olyan műfajok, amik nem alkalmasak arra, hogy nagy tömegeknek nyomassák, mert nem mindenki tudja befogadni, vagy fejfájás nélkül hallgatni őket. A rádióban olyan zene megy, ami a lehető leguniverzálisabb.
2018. jún. 24. 22:27
 9/29 A kérdező kommentje:

5/8

Köszi hogy kifejtetted a shogaze-t és a noise rockot, most már képben vagyok, bár biztosan nem lesz a kedvenceim között. A Jesus and Mary Chain egy az egybe a Ministryre emlékeztet. Bár mint mondtam, az industrial metalt szeretem, de a Ministry-ben is pont ez a sok torzítás ami zavaró.

Nirvánát sem igazán kedvelem, bár meg kell hagyni, legendás zenekar volt, csak én túl szomorúnak/fájdalmasnak találom a zenéjüket.

2018. jún. 24. 23:41
 10/29 A kérdező kommentje:

6.:

harsh noise

Ilyet asszem hallottam már, mifelénk egy klubban volt valami hasonló pörformansz. Ezzel vallatni lehet, ha ilyen menne 1 napig a rádióban, az felérne egy MK Ultrával :D

Nyilván nem muszáj hallgatni a rádiót, nem is teszem, de azért jó eljátszani a gondolattal. Én is terjesztem a rockot ne félj, és ami nem olyan kemény azt meglepően sokan szeretik. Még emós zenekarokat is több barátom megkedvelt, miután megmutattam hogy az emo nem egyenlő a Tokio Hotellel, hanem vannak jobbak is. A Taking Back Sundayt, Story of the Yeart és a Lostprophetset pl többen megkedvelték.

Igazad van abban is hogy sok metálos nagyon beszűkülten gondolkodik. Ez mondjuk nem jellemző rám, kocsiban is egyszer Keane, Oasis, Lenny Kravitz megy, aztán Fear Factory, Static-X, Murderdolls, vagy épp Lostprophets, Linkin Park, P.O.D. vagy valami hasonló. Elektronikus zenéből is többet kedvelek, pl a Bomfunk MC's , Safri Duo, Scooter, Skrillex vagy Groove Coverage (appropó! szerintem a Poison című számuk is szuper, pedig egy "igazi metálos" ezt nem ismerné el ;) )

Facén rendszeresen terjesztem az anyagot, megosztásaim 90%-a zene. Fiatalok közül sokan még nem is éltek a nu metal korszak fénykorában, jó ha látnak/hallanak ilyesmit.

pl. a P.O.D. - Youth of the Nation egy jó kezdet számukra, a Korn vagy a Slipknot kicsit erős lenne elsőre :)

2018. jún. 24. 23:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!