Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi az a domináns szeptakord?

Mi az a domináns szeptakord?

Figyelt kérdés

nem találtam konkrét magyarazátot hogy mi az, csak példát és nem tudom hogy miért úgy van ahogy. Légyszi valaki aki tudja írjon, egy hét múlva vizsga és nem tudom.

(nem igazán volt elméleti óram különböző okokból, ezért nem is tanultam róla)

#zene #vizsga #elmélet #szeptakord #kvintakord
2018. ápr. 2. 11:21
 1/5 A kérdező kommentje:

a szükitettre rájöttem, de itt most pont az ellentétje van hogy fel kell szállítani a hetedik hangot egy fél hangot? de szerintem az a bővítet szeptakordnál van :D

belekeveredteem SOS!!!!!!!!

2018. ápr. 2. 11:24
 2/5 anonim ***** válasza:

Domináns szeptimakkord: négyeshangzat a dúr meg az összhangztatos moll V. fokán

Felépítése: alaphang,N3,T5,K7

2018. ápr. 2. 14:30
 3/5 Mojjo ***** válasza:

Legegyszerűbben úgy képzelheted el, hogy fogsz egy alaphangot, majd erre az alaphangra először egy nagytercet építesz, ez lesz a négyeshangzat második hangja. Aztán az alaphangra egy tiszta kvintet építesz, ez lesz a harmadik hang. A negyedik pedig alaphangra épített kisszeptim.

Vagy: alaphang + nagyterc + kisterc + kisterc.

Vagy: fogod a kromatikus skálát. Ha megvan az alaphang, lépsz előre négyet, majd hármat, majd megint hármat. Avagy fogod a kromatikus skálat, az alaphang az első fok, a többi az ötödik, nyolcadik és tizenegyedik.

Amelyik megközelítés tetszik.

Kromatikus skálán való lépkedésnél figyelj, hogy az enharmonikus párok melyik tagját írod/mondod a vizsgán :)

2018. ápr. 2. 14:30
 4/5 Mojjo ***** válasza:
Apró észrevétel még: az akkord két k.
2018. ápr. 2. 15:09
 5/5 A kérdező kommentje:
köszii :) :*
2018. ápr. 3. 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!