Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » 2018-ban melyik zenei stílus...

2018-ban melyik zenei stílus az, ami pont az "ereje teljében van"? Ami még nem tucat szar, de az undergroundban már dübörög?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy majd' minden stílusnak lehet ilyen időszakot mondani: trash metal - 80-as évek eleje, techno - 90-es évek eleje, house - 90-es vége, stb. Ma mi ilyen? Linkeket is küldhettek.

2018. márc. 7. 21:36
 1/7 anonim ***** válasza:
45%
Trap?
2018. márc. 7. 21:45
 2/7 anonim ***** válasza:

G-House / Bass House

pl.:

[link]

2018. márc. 7. 22:18
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Hip-hop. Akartam kötekedni eleinte, hogy a "tucat szar" egy elég képlékeny fogalom (elvégre szerintem valaki a techno-t, meg a house-t is annak mondaná, pusztán azért, mert elektronikusak, népszerűek előbbi meg még többnyire minimalista is), viszont akár a mainstream-et, akár az underground-ot nézzük, mindenképp a hip-hop.

Ha mainstream: A rádióslágerek hatalmas százalékába kötelező elem a rap versszak, a trap műfaj egyszerre nagyon poppos és lázadó a hip-hop konvencióin belül, és nem csak szimplán belefolyik a hip-hop a popba, de az egész trap stílusnak már konkrétan olyan képviselői is vannak, akiket inkább lehet énekesnek, mint rappernek sorolni. Plusz vannak olyan nagyon híres előadók/albumok amik hírnevük ellenére nem is olyan popposak, legjobb példa egyértelműen Kendrick To Pimp a Butterfly című albuma. Az, hogy egy ilyen igényes, merész, ambiciózus, tartalmas, profin hangszerelt, jazz-es, soulfunk-os album bejut a mainstreambe, sokat elmond a stílus jelenlegi erejéről.

Ha underground: a műfaj alternatívabb ágazatának már volt jó korszaka a kilencvenes éves évek végén / kétezres évek elején, de ami most van, az kilóra is több, meg jellegre is merészebb. Amennyire elmegy poppos végletekbe a trap a mainstream-ben, annyira közelít a full avantgárd felé az underground. A Death Grips már most nagyon híres és nagy hatást tett náluk rádióbarátabb zenészekre is, pedig nagyon extrém, meg experimentális cucc. Meg a Clippingnek is masszív tábora van annak ellenére, hogy olyan dalokkal képesek előrukkolni, mint a Get Up, aminek az istrumentálja konkrétan egy ébresztőóra hangja. Denzel Curry 13 című EP-je is elborult lett, Lil Ugly Mane is erősen kísérletező zenész (egyébként zajzenészként kezdte a karrierjét, nem s rapperként). Van a trap-nek egy sötét, metálos ágazata is, pl Bones, SuicideBoys, Ghostemane, stb (akik metálossága autentikusságának elbírálása az egyénre van bízva), ami szintén elég népszerű. A fentebb említett régebbi alternatívabb rapperek némelyike is újfent szárnyra kap mostanában, Aesop Rock régi motoros, és a 2015-ös albuma híresebb lett az összes korábbinál, meg El-P-t is egy csomó ember megismerte a Run The Jewels keretei közt. Meg vannak annyira nem is elvont, de határozottan alternatívabb előadók is, akik durván híresek annak ellenére, hogy sose voltak része a mainstream-nek, pl Tyler the Creator, Brockhampton, meg Childish Gambino.

2018. márc. 7. 22:19
 4/7 A kérdező kommentje:
Hiszed vagy sem, a techno/house műfajban is meg vannak/voltak azok az alakok, akik igazi kincseket alkottak/alkotnak. Hosszú ideig csak metalt meg rockot hallgattam, és nekem a house egyet jelentett a vidéki tanyadiszkó folklórral. Majd 30-hoz közeledve valahogy rátaláltam, hogy pl. Sasha vagy Sander Kleinenberg '99 környékén milyen szenzációs zenéket alkottak. És igen ez mellett ott van a másik véglet, a tömegek által szarrá hallgatott tucatszemét, de akkor is, ebben a műfajban is kiemelkedtek az igazi tehetségek, még ha rengeteg emberhez el sem jutottak.
2018. márc. 7. 22:53
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
2018-ban még mindig nem értem, hogy miért kell stílusokban gondolkodni...
2018. márc. 7. 23:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
#4 Én ezzel tisztában vagyok, csak azért tettem azt a kikötést az elején, hogy lejöjjön, hogy az általam megnevezett műfajban miért nem különösebben gondolkodok abban, hogy valaki szerint az tucat szar-e, vagy sem. :D
2018. márc. 8. 07:00
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Despacito.
2018. márc. 8. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!