Ezek nem hangszerek, hanem gagyi játkékok gyerekeknek?
Most az átlag kezdô szintetizátorokra gondolok, amik újonnan olyan 30-50 ezer forintba kerülnek. Pl ilyen, vagy ehhez hasonlók:
Nagyon sokan szeretnének zongorázni, vagy billentyûzni tanulni, de valljuk be magunknak, magyarországon már 40 ezer forintot is igen nehezen fizet ki egy hangszerért az emberek többsége, nem hogy egy komolyabb digitális zongoráért, vagy egy jó ausztikus hangszerért.
Ezen az oldalon gyakran bújom a zenés, hangszeres kérdéseket, mert megôrülök többek közt a klasszikus zenéért, és jónéhány hangszerért, én magam is zongorázom. A lényeg az, hogy rengeteg ember fikázza ezeket a szintetizátorokat. És most nem arra gondolok, hogy leírják, hogy a zongorától eltérô a billentyük járása, a hangzás sem arra lett kitalálva, hogy kifejezetten zongorázzanak rajta - mert ezek valóban igazak, és korrekten le lehet írni ( pl ahogy a Mojjo nevû felhasználó szokta leírni, tök kulturáltan.) Én arra gondolok, amikor valaki leírja, hogy ezek gyerekjátékok, szarok, gagyik, fosok, meg hogy a jó szintetizátorok több százezernél kezdôdnek stb.. és most vonatkoztassunk el egy kicsit attól, hogy ezek nem kifejezetten zongorázásra lettek kitalálva.
Nekem van egy akusztikus pianínóm, amit imádok, de egy 40ezer forintos szintetizátoron kezdtem. Természetesen érzm a különbséget, maga a zongorázás sokkal nagyobb élmény a zongorán, de a szintinek is megvannak az elônyei (pl nem hangolódik el, egyéni hangzás finomítás, nem igényli azt a rengeteg törôdést, javítást, hangolást stb..) persze az akusztikus hangszernek lelke van, nem is kicsi, ezt én is érzem:) és imádom is. De most a kérdésnek nem ez a lényege.
Hanem az, hogy tényleg gyerekjáték, amit kapunk 30-50 ezer forintért, nem pedig egy valamire való hangszer? Persze, egyszerû mint a faék, de ezzel is lehet SZERINTED szép zenét csinálni? Inkább tûnnek ezek a hangszerek játék ak, mintsem egy zenei eszköznek?
A zene az emberben van benne, nem a hangszerben. A hangszer segít abban, hogy a bennünk élő zenét megmutathassuk másoknak is, hogy hallhatóvá tegyük. De nem szabad túldimenzionálni és nem szabad a fókuszt az emberről a hangszerre helyezni.
Egy cca 50 ezres szinti, pl amit linkeltél, nem gyerekjáték olyan értelemben, ahogy te írtad, bár kétségkívül egy gyerek is örömét lelheti a rajta való játszáson, szóval itt van némi definíciós köd :) Mindenesetre teljesen alkalmas arra, hogy zenét játsszunk rajta, hogy zene jöjjön ki a segítségével a kezünk alól.
Amúgy akiben tényleg él a zene, bármit hangszerré tud formálni.
Számológépet: [link]
Gumicsirkét: [link]
Tollakat, poharakat, ásványvizes flakonokat: [link]
Vagy kb bármit. Nem a hangszer a lényeg, hanem hogy hogyan és mire használjuk azt.
Köszi, ment a zöld pacsi!
De úgy is tekinthetőek komoly hangszernek, hogy pl a billentyűzetük nem dinamikus? Mert akármennyire is a csillagos ég a határ az árban, én nem tudom elképzelni, hogy amit 40-50 ezer forintért kap meg az ember, az nem egy komoly hangszer. Persze, mindenből van 20 millióforintért is, de akkor is. :D
Persze, egy ilyen billentyűzeten a dinamikával, hangszínnel és hangkitartással való játék lehetőségének egy jó része elveszik. Ezért kevesebb lehetőségünk van egyedi színt lopni a zenébe, de nem lehetetlen. Egy pár ásványvizes flakonnal sem az. Csak mádt és máshogy kell megragadni. A lényeg, hogy az ember élvezze - ez a zene lényege.
Amiért én inkább digitális/akusztikus zongorára szeretek rábeszélni embereket (ha van rá anyagi lehetőségük), az az, hogy eleve megtanulják a zongora adott zenei kifejezőeszjözeinek a használatát.
Nem teljesen tudom, mit tekinthetünk komoly hangszernek. Nem is igazán szeretném a hangszereket komoly - komolytalan kategóriákba sorolni. Mindent lehet komolyan használni és akkor komollyá válik. A használóján múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!