Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Velvet Underground. Tudnátok...

Velvet Underground. Tudnátok válaszolni pár kérdésre?

Figyelt kérdés

A neten elég kevés forrás van róluk, de hátha itt van pár ember, aki jártas a témában.

1.:A Wikipédia szerint kereskedelmileg nem voltak túl sikeresek. Ezt a mondatot hogy értelmeznétek? Annyit jelent, hogy nem adtak el nagyon sok lemezt? Vagy ennek valami mögöttes jelentése is van?

2.:Nem igazán tudom őket elhelyezni sem a stílusukat, de főleg a jelentőségüket illetően. Ha jól tudom, elég kevés lemezt adtak el, ami gondolom azt is jelenti, hogy aktív éveik alatt nem voltak túl nagy hatású/befolyásos zenekar, viszont sokat hallani, hogy milyen nagy hatást gyakoroltak a rock zenére. Hogy van ez?

3.:Az Andy Wharollal folytatott együttműkédésük milyen megállapodás alapján működött? Hol találtak egymásra, és hogy lehet, hogy egy ilyen felkapott személy sem hozott nekik különösebb hírnevet?

És végül: Minek köszönhető, hogy '73-as feloszlásuk után később újra összeálltak?

2018. febr. 17. 19:23
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az albumaikkal sorra lebőgtek. Akkoriban nem az ő zenéjük volt a sláger. Még ma se lehet az, és soha nem is lesz, mert rétegzenéről van szó. Szerintem a rétegzenék apjáról egész pontosan.

De te is láthatod, hogy kik arattak hatalmas sikereket abban a korban: Beatles, Doors, CCR, Led Zepp, stb...

Ők azonban egy picit bemutattak a zeneiparnak, legalábbis ami a Nico-s albumot illeti. Azok után próbálkoztak rádióbarát zenékkel is. De ahogy hallhatod, megmaradt jó pár markáns jegy az előző felvételből.

A művészetben pedig számtalan alkalommal fordul elő, hogy a maga korában nem ismerik el munkásságukat. Pl Bach se volt sláger a maga korában, illetve Kafkát se ismerték el a korában, de az egyik legékesebb példa erre Van Gogh. Mostanra az ő festményei a legdrágábbak a világon.

Amúgy valóban kettősség ez, hiába a kis eladás, mégis ikonikusak tudtak lenni.

Szerintem fontos megemlíteni hogy hol és mikor voltak jelen. Nevezetesen a 60-as évek New Yorkjában, ami akkortájt az avant-garde új korszakának fővárosa volt. Ennek is köszönhetik az Andy Warhol közreműködést az első albumnál, viszont nem volt ez amúgy hosszú életű. (Amúgy ez közös ismerősön keresztül ment, aki mitadjisten, szintén a nyú jorki avant-garde művészet egyik tagja)

Viszont, nézzük akkor ezt az Avant-garde dolgot. Ez a stílus lényegében minden addigi korlátnak nemet mond, új dolgokkal kísérletezik, épít, vagy adott esetben rombol.

Szerintem társadalmilag nem sokan rajongnak ezért a dologért. Úgy értem, iszonyatosan jó karizmára van szükség, amellett hogy az adott embernek van még egy kellő ismerete a világról. Igenis jártas emberek mozogtak az irányzatban.

Emellett viszont hozzá kell tenni, hogy azok hallgatták, olvasták, nézték ezeket a művészeti értékeket, akik picit maguk is ilyen személyiségek voltak.

Aki Velvet Undergroundot hallgatott, egyből azonosulni tudott velük, és érezte hogy rajta van a sor.

Már a Stooges (amiben ugrándozott az Iggy Pop) is VU zenéjén inspirálódott, és az évek folyamán sorra jelentkeztek az új korszakalkotó zenészek (Joy Division, Talking Heads, Sonic Youth, Nirvana, Blur, Arctic Monkeys)

Hogy miért lett mégse ismert Warholl neve miatt se? Mert nem a mainstreamhez szólt. Rétegzene.

És hogy miért álltak újra össze. Hát erről konkrétan gőzöm sincs, viszont akkortájt hunyt el Warholl és Nico is. Lehet ez hozta össze őket. Nem tudom.

2018. febr. 19. 10:30
 2/2 A kérdező kommentje:
Azta, ez aztán kielégítő válasz, köszönöm szépen:)
2018. febr. 20. 21:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!