Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitárhúr recsegése?

Gitárhúr recsegése?

Figyelt kérdés
Sajnos elszakadt az akusztikus gitáromon egy húr és egy nemrég megtalált(de kb 1.5 éve megvett) bénább húrkészletet tettem fel rá,mert csak ez volt itthon. Ha az 1. vagy 2. fekvésben lefogok egy hangot( vagy kápót teszek oda) akkor berecsegnek cseppet a legmélyebb húrok.Szerintem a mellettük lévő érintővashoz(vagy mi a neve) érhetnek hozzá a hang kiadásakor-rezgésnél. Ha igen finoman pengetem meg a húrokat(körmökkel), akkor mondjuk nem hallani, csak ha erősebben/hangosabb akarom. Valami tipp a húrcserén kívül? A gitárom Takamine EG430 S-WR

2018. febr. 10. 12:49
 1/6 Waff ***** válasza:
Ugyanaz a vastagsága az új húrkészletnek mint a réginek?
2018. febr. 10. 14:48
 2/6 A kérdező kommentje:
fúú,jó kérdés.sajnos nem tudom,mivel ezeknek az új húroknak nem volt meg a tokja,csak az, amikben maguk a húrok voltak. szóval akkor legközelebb inkább érdemes olyan húrkészletet venni,aminek vékonyabb a mély húrjai?
2018. febr. 10. 16:27
 3/6 Mojjo ***** válasza:

@2: Vékonyabb mély húr = erőteljesebb kilengés = nagyobb esély arra, hogy hozzáér a húr az "érintővasakhoz". (Amit hívhatsz simán érintőknek, vagy bundoknak.)

Ugyanakkor az is lehet, hogy vastagabbak lettek a húrok, ezért a nyak kissé elgörbült, azért rezeg be. Ezt szemre is könnyen leellenőrizheted. Ha ez a helyzet, a merevítőpálcát állíthatod, nagyon óvatosan, negyedfordulatonként. (Hanglyuknál, esetleg a fejnél, megfelelő imbuszkulccsal.)

2018. febr. 10. 16:44
 4/6 Waff ***** válasza:
Nem feltétlen, de pl ha 11-es húrok voltak rajta (és a gitárod ilyen vastagságú húrkészlethez volt beállítva), te pedig most feltettél mondjuk egy 10-est, akkor nagy valószínűséggel az miatt zörögnek fel a húrjaid a bundokon, mivel a vékonyabb húroknak kissebb a húzóereje, emiatt kevésbé görbítik a nyakat. Próbáld meg a gitárod hanglyukán benyúlva egy 4-es imbusz kulccsal állítani a nyakat. Elsőre max egy NEGYED kört az óra járásával ellentétesen. Ezután hangolj és próbáld meg hogy zörög-e.
2018. febr. 10. 16:46
 5/6 A kérdező kommentje:

sajnos jelenleg nincs itt a lakásban imbuszkulcs,de amint lesz rá lehetőségem, kipróbálom ezt az elforgatást.Köszönöm a tanácsokat! :)

Még 1 kérdésem lenne, mire jó pontosan ez a merevítőpálca ami a nyakban van? Csak mert mióta megvan a gitár, nem is vettem észre (most csekkoltam, a hanglyuk alatt van beljebb) ill. nem is használtam.

2018. febr. 10. 17:21
 6/6 Mojjo ***** válasza:
@5: Nyakat merevíteni: segít a fának kibírni a húrok feszítőerejét. Illetve, mivel szinte mindegyik állítható, a nyak esetleges görbeségét is lehet vele korrigálni.
2018. febr. 10. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!