Hogyan válasszak hangszert? Lejebb bővebben. Kicsit bonyolult a momdandóm XD
Ha annyira lelkesen gyakorolsz a gitáron, mint ahogy írsz, akkor nem lesz gond :D
Ez most nekem is tl,dr de nekifutok majd, ha lesz időm.
Oké, kezdjük a végén, azaz a gitárfajtákkal.
Az akusztikus gitárokat két fő csoportba oszthatjuk: a fémhúros és a nylonhúros akusztikusokra. A nylonhúros akusztikus gitárok egyik - a legelterjedtebb - fajtája a klasszikus. (Amire te azt mondod "fémhúr" az valójában ugyanúgy nylonhúr a gitárodon - a fémsodrat alatt ugyanis nylonszál van. A fémhúroknál, ha sodort is, a fémsodrat alatt fémhúrt találni.)
A klasszikus gitárnak a nyaka jóval szélesebb, mint a fémhúros akusztikusoké, a húrtávolságok jóval nagyobbak, a fogólap maga sík, míg a fémhúrosoknál görbült. A húrok érzete is teljesen más. Ahogy pengetsz, a más húrtávok és nyakgeometria miatt mást szoksz meg, mintha fémhúros akusztikust használnál. Az elektromos gitárok nyaka, húrjai, húrtávjai viszont kb. pont olyanok, mint a fémhúros akusztikusoké.* Azaz ha át akarsz majd térni az elektromosra, jóval hasznosabb egy fémhúros akusztikuson kezdeni.
Az előttem válaszoló azért sok ponton téved. A fémhúros akusztikust bőőőőven nem csak akkordozásra használják, sőt, nem is csak akkordozásra, meg fingerstyle játékra, mint ahogy a klasszikust is bőven nem csak klasszikus zenére. És az elektromos sem csak rockra.
Most pedig nézzük a kisregénnyel felérő irományod. Idézek belőle, úgy egyszerűbb lesz:
"nem tudom, h honnan tudok venni olyat, illetve kicserélni"
Kb. bármelyik hangszerboltban.
"Okké, ezt megoldom gondolom csak oda van rakva, és ha leengedem a húrokat csak ki lehet húzni, de ha ragasztva van?"
Nem lesz.
"A másik, hogy mennyi egy ilyen?"
Egy csomag orbitrágóra rádobsz még egy kis zacskó márkásabb ropit, és kb árban is vagy. Nem tétel. Nem kell valódi csont neked ehhez a gitárhoz, csak egy műanyag vacak.
"S a méreteket hogyan nézzem?"
Klasszikus gitárra valót nézz. A méret stimmelni fog.
"S biztos jó lesz bele?"
Nem. Ugyanis létezik kompenzált és kompenzálatlan nyereg is.
Kompenzált: [link]
Sima: [link]
Szerintem látszik a különbség. Nézd meg melyik van neked, olyat kérj.
"Am 1-től 5-ös bundig semelyik sem teljesen tiszta.."
Ez mit jelent? Csörög, vagy rossz az intonáció? Ha kompenzált van a gitárodban, de te megfordítva raktad vissza, az intonáció nem lesz jó. Mellesleg ha már megforgattad, miért kérdezted, hogy bele van-e ragasztva?
"akusztikusat vegyek, mert azon jobb megtanulni"
Sokan így gondolják, én nem értek egyet. De mindegy is, ha akusztikuson akarsz tanulni, fémhúros legyen, lsd fentebb.
"nincs rá sok kb olyan 50lehet amit rátennék"
Elektromos gitárfelszerelésre ez kevés lesz. Tudsz venni ennyiért, de inkább ne tedd, mert nem olcsón veszel gitárt, hanem drágán annak az illúzióját, hogy gitárod van.
"milyen felszerelések kellenek"
Gitár, kábel, erősítő (lehetőleg egy kis kombó), pengető, lelkesedés, kitartás.
"Van hely ahol kipróbálhatnám, s mesélnek róla s elmondanák a dolgokat?"
Igen, hangszerboltnak hívják ezeket a helyeket. Merrefelé laksz?
"Szval a hegedű ezért kétséges nagyon, mert azt hallottam, h nagyon nehéz, és jópárhétig-hónapig nem is lesz nagy eredménye."
Hétig, hónapig? :D Hű, azt hiszem igencsak kellemetlen meglepetésben lesz részed akkor a gitárral, illetve bármelyik másik hangszerrel. Ne akarj hetek, hónapok alatt használható szintre fejlődni. A hangszerhez rengeteg idő, türelem, kitartás kell. Persze, lehet a nyolc óra munka, meg a börtön ablakában menni fog már viszonylag hamar, de hát... ha bármi értelmeset szeretnél, azt években kell mérned, nem hetekben-hónapokban. A hegedűnél meg aztán igencsak komikusan alábecsült ez az idő...
"A komoly, klasszikus zenékből a kedvenceim."
Egyébként ha a klasszikus zene vonz, akkor a klasszikus gitár is igencsak jó választás. Amid éppen van. Csak szólok :)
------------
* = igen, tudom, van sokféle nyakprofil, sokféle fogólap rádiusz, sokféle nyakszélesség akusztikusnál és elektromosnál is. De hogy ne legyen 200 oldalas az iromány most a "kb ugyanaz" közelítéssel megelégedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!