Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A zenében hogy is vannak...

A zenében hogy is vannak helyesen az ütemek?

Figyelt kérdés
2/2-leggyorsabb, 4/4-normal, 6/8-lassu? Vagy rosszul tudom?

2018. jan. 28. 11:50
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
Az ütem egy dolog, a tempó egy másik. Általában a 2/2 gyorsabb, mint a 4/4.
2018. jan. 28. 11:56
 2/8 Mojjo ***** válasza:
100%
Semmi köze az ütemnek - pontosabban az ütemmutatónak - a tempóhoz. Az ütemmutató azt mutatja meg, hogy egy ütembe mennyi és milyen értékű hang fér bele, de a tempóról a világon semmit nem mond. Lehet nagyon gyorstól nagyon lassúig mindenféle tempójú a zene minden ütemmutatóval, a tempót külön jelzések mutatják.
2018. jan. 28. 12:18
 3/8 A kérdező kommentje:
Én is úgy tudtam hogy a 2/2 gyorsabb, csak egy oldalon ugy irtak hogy lasubb és megkérdeztem biztos ami biztos
2018. jan. 28. 14:04
 4/8 A kérdező kommentje:
És nagyjából úgy van nem hogy a 2/2 kétszer gyorsabb mint a 4/4?
2018. jan. 28. 14:04
 5/8 Mojjo ***** válasza:

Akkor leírom még egyszer: az ütemmutatónak SEMMMI köze ahhoz, hogy milyen gyors, vagy lassú a zene. Az ütemmutató NEM ad információt a tempóról. Egy 2/2 lehet gyorsabb és lassabb is egy 4/4-nél, ugyanis tökmást jelöl, nem a tempót. Lehet másfélszer gyorsabb, háromszor lassabb, lehet bármi.

A tempót kétféleképp jelezhetik:

1, Vagy explicit módon, konkrét számértékkel megadják - leggyakrabban a kotta felé írják, hogy egy perc alatt hány negyedhangnyi ütés van. Pl itt:

[link]

Fent láthatod, hogy egy percben 184 negyedhangnyi ütés van.

2, A megfelelő tempót jelző szakszavakat tüntetik fel. A teljesség igénye nélkül pl: largo, adagio, andante, moderato, allegro, presto - és még jópár másik jelölés. Ebből a zenész tudja, hogy nagyjából milyen tempóval kell játszani, bár nincs úgy pöccre behatárolva, mint az első módszerrel. Pl ha azt látja, moderato, egy 110 körüli negyedütésszámot játszik percenként, de egy kicsivel több, vagy kevesebb is lehet. 108, vagy 118 bőven belefér.

Az ütemmutatónak ehhez a világon semmi köze. Az a kérdés, hogy a 2/2 vagy 4/4 gyorsabb olyasmi, mintha azt kérdeznéd, hogy a basszuskulcs, vagy a violinkulcs a gyorsabb. Vagy hogy a három keresztes, vagy két bés előjegyzés a gyorsabb. Szezon-fazon.

2018. jan. 28. 14:25
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszod :) és ugye ha jól tudom akkor a 4/4-ben a negyedeket kell úgymond kihangsúlyozni, 6/8-ban a nyolcadokat, 2/2-ben pedig a feleket?
2018. jan. 28. 15:21
 7/8 Mojjo ***** válasza:
@6: Ütemmutatótól függetlenül minden ütemben az első hang szokott hangsúlyos lenni. Ha 4/4-ben vagyunk és épp négy negyedhangot tartalmaz az ütem, akkor az első negyedhang a leghangsúlyosabb - bár a harmadik negyedre ilyenkor egy kisebb, ún. mellékhangsúly szokott kerülni. De egy négy negyedes ütemmutatóval rendelkező darabban is lehetnek egészhangok, felek, nyolcadok, tizenhatodok, másfélszereséte hosszabbított hangok stb stb. És ez igaz minden ütemmutatóra. A lényeg, hogy az egy ütben lévő hangok összértéke egyezzen az ütemmutatóban jelzett értékkel. És alapesetben az ütemek első hangjára kerül a legnagyobb hangsúly.
2018. jan. 28. 15:43
 8/8 Mojjo ***** válasza:
Tehát egy 4/4 nem azt jelenti, hogy ott hangsúlyozunk, ahol épp negyedhangot látunk, meg egy 6/8 sem azt, hogy ott hangsúlyozunk, ahol nyolcadhang van.
2018. jan. 28. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!