100 ezer forint körül gitárerősítő fej?
Ennyi az elvárásod? Legyen márkás és pont? Akkor inkább ne költs ennyit erősítőre. Ezer meg egy paraméter van, ami meghatározza, hogy milyet érdemes venni. Csak néhány példa: Csöves legyen? Tranzisztoros legyen? Esetleg mindkettő? Legyen rajta vonalkimenet? Legyen benne hangfal szimuláció? Effektek legyenek benne? Inkább effekthurok? Hány bemenettel rendelkezzen? Otthoni használat? Vagy színpadra? Esetleg studio? Milyen stílus? Akusztikus gitár? Elektromos? Esetleg lapsteel? Milyen hangolású? És még sorolhatnám napestig...
Szóval ennyi információ alapján akár felnézhettél volna bármelyik hangszerbolt honlapjára, berendezed ár szerint az erősítőket és megnézed mik vannak 100 rugó körül. Pont ennyit tudunk mi is mutatni ennyi információ alapján.
Az első kolléga nem véletlenül tette fel ezeket a kérdéseket. A számodra leginkább megfelelő erősítő kiválasztásához sajnos nem elég annyi információ, hogy "koncerterősítő legyen". Egy 20 wattos fejjel is ugyanúgy lehet koncertezni, mint egy 200 wattossal, ha be van mikrofonozva. Ha gyakran léptek fel, sokat utaztok és szempont a gyors fel- és lepakolás, akkor én vagy valami kisebb teljesítményű (és méretű) fejet, de az sem kizárt, hogy egy előfokos multit javasolnék, hangfal- és erősítőszimulációval. Ha nem szempont a gyorsaság, mert ráértek pakolni, akkor is vehetsz kis fejet effektkörrel, aztán a későbbiekben építhetsz hozzá kisvasutat. Vagy vehetsz egy modellezős fejet, 100 körül már kapni viszonylag normálisat. De ahhoz, hogy jó cuccot tudjunk neked ajánlani, fel kell minket világosítanod. Milyen műfajról van szó egyáltalán? Mert mondjuk zsére hangolt metálhoz nem igazán jók a Marshall fejek (bár a Mode Four szériát pont ezzel reklámozzák, de az a kivétel), viszont a Peavey tranyós cuccai elég jól torzulnak metálhoz, önmagukban is, mindenféle boost vagy overdrive nélkül. Rockos brit hangzásra ott van az Orange Tiny Terror, Peavey Valveking, metálra a Randall RH, RG széria, vagy a Peavey tranyós cuccai (esetleg a Line6 Spider illetve Valve szériája, bár én fázok a Line6-től). Brutál tranyós hi-gain cucc még a brit Hiwatt Maxwatt G200R HD, viszont pokolian zajos, szóval kell neki egy zajzár.
Szóval látod, rengeteg tényező van, ami alapján az ember összeállítja a neki megfelelő cájgot. Aztán mikor összerakta, rájön, hogy nem is igazán ezt a hangzást kereste és szépen elkezdi eladogatni a cuccait, hogy vegyen másikat. És itt el is kezdődik az életünk végéig tartó hajsza a "tökéletes hangzás" után. :D Ami eleve egy hülyeség, mert nincs olyan, hogy tökéletes hangzás. Vagy neked tetszik, vagy a közönségnek, vagy a bandának, vagy a hangmérnöknek. De olyan, hogy mindenkinek... :) De az a fontos, hogy neked kellemes legyen. Az a jó hangzás, ami játékra, gyakorlásra inspirál. Ami neked annyira jól szól, hogy lem akarod tenni a gitárt. Na, azt a hangzást kell majd megkeresni és akkor jó úton vagy. De az nem most lesz, nem is holnap és nem is fog megállni a dolog 100 ezer forintnál. :D
Ezek közül az egyik kombó.
Nem tudom, ennyiért biztos nem vennék újat, ennyiért nagyon alja kategória.
Nem a mellem akarom verni mert én építettem magamnak egy 60w full csöves fejet és semmilyen formában nem váltanám le annyira jól sikerült cucc lett és mondjuk azt mondanám építs magadnak te is, hiszen úgyse menne gondolom.
Az a Laney fej baromi jó, talán egy picit "száraz" hangja van de ha jól beefekteled szuper darab amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!