A magyarok miért vannak megőrűlve a cigány mulatós zenéért?
Nem szeretem a zenéjüket, de az írásodból sül le, hogy rasszista vagy! Irigy vagy a sikerükre?
Cigány, cigány, cigány....és? Látszik, hogy a származásból indulsz ki meg bőrszínből.
Egyébként meg mi az, hogy ide külföldre? Te külföldön vagy? Mert ha igen, akkor szégyelld magad, amiért te elvárod, hogy első generációsként idegen országban elfogadjanak, míg te a cigány mulatóst leszólod.
Kettős mérce! Mert az intelligencia itt kezdődik...
Én ugyan nem különösebben szeretem a cigányzenét - a mulatóst meg még annyira sem, de gondolj bele ebbe:
A blues zene az ~1920-as, '30-as évektől egészen a '60-as évek elejéig az afroamerikai kisebbség saját zenéje volt, fehér ember nem igen hallgatta és játszotta - legfeljebb egy kicsit áthatott a countryra. A rádiók és televíziók főleg jazzt adtak, blues zenével legfeljebb időnként foglalkozott egy tematikus műsor, hiszen nem látták szívesen a négereket a médiában. Aztán a '60-as évek elején jött pár brit srác (The Beatles, Rolling Stones, John Mayall, Eric Clapton) akik felfedezték maguknak az olyan blues előadókat, mint John Lee Hooker, Muddy Waters, B.B. King vagy Howlin Wolf. Nem az amerikaiak voltak azok, akik a bluesból rock and rollt növesztettek, holott ott volt az orruk előtt 50 évig, s a könnyű zene legmeghatározóbb műfajának tartják, amely gyakorlatilag az összes mai zenei stílus alapját adja.
Honnan a francból lehetünk biztosak abban, hogy a cigányzene nem egy értékes műfaj, amely akár a hathatna a világzenére is? Én a magyar népzenéről legalábbis hiszem - hiszen nagyon sok közös pontja van például a blues-zal is. Számos előadó úgy csinált fúziós folk-rock vagy folk-pop zenét, hogy egyszerűen kivette a bluesos felhangokat és népzeneire cserélte. Működik. Miért ne működhetne cigányzenével? Még egyszer: nekem ugyan nem kedvencem, de kár lenne eldobni, veszni hagyni és az is kár lenne, ha nem lennének olyanok, akik aktívan művelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!