Tudnátok ajánlani hegedűt?
Intézkedtem, hogy átkerüljön a kérdés a megfelelő kategóriába.
Mennyit szánnál a hegedűre?
Ebben az árkategóriában sajnos nem tudok hegedűt ajánlani, sőt, inkább lebeszélnélek arról, hogy ennyiért bármilyet is vegyél.
Ezeknek a hegedűknek nem is az a fő baja, hogy nincs valami jó hangjuk - bár az tény, de azzal még lehetne együtt élni -, hanem az, hogy használhatatlanok, és pontosan a kezdőknek a lehető legrosszabb, ha ilyenen kísérelnek meg megtanulni hegedülni. Rendkívül rossz hangolókulcsokkal szokás őket szerelni, alig hangolhatóak, a hangolást nem igazán tartják. Márpedig ez egy temperálatlan hangszernél, ahol te magad képzed a hangot, centre pontosan te kontrollálod a hangmagasságot azzal, hogy pöccre meghatározott pozíciókhoz rakod a kezed, ennek még nagyobb a jelentősége, mint egy gitárnál. Gitárnál odateszed az ujjad a teszem azt, harmadik bundhoz, és nincs nagy jelentősége, hogy pár mm-el erréb, vagy arréb sikerült. Ha hamis a megszólaló hang, tudod, hogy hangolni kell. Itt, hegedűnél nagyon is van jelentősége minden mm-nek, ha egy nagyon kicsit is máshová rakod az ujjad, mint kéne, már hamis a hang. De kezdőként, játék közben azt nem fogod tudni, hogy huhh, elszúrtad és nem sikerült sebészi pontossággal eltalálni a pozíciót, vagy elmászott a hangolás. És minden hang megszólalása után ezt nem ellenőrizheted. Egyszerűen megöli a tanulást ez a probléma.
Még nagyobb gond a híd kialakítása. A híd magasságának és ívének nagyon pontosnak kell lennie. Ha a híd túl magad, egyrészt kényelmetlen lesz játszani, másrészt intonációs gondok lehetnek. Ha az íve nem megfelelően van kialakítva - ami az olcsó hegedűknél előfordul, különösen az E-húrnál lévő erőteljesebb lejtés szokott a kelleténél laposabb lenni - akkor pedig a helyes vonókezelést lesz lehetetlen megtanulni. Pont a kezdők számára a lehető legrosszabb. Nem minden olcsó hegedű lesz teljesen biztosan ilyen, de nagyon nagy a kockázat.
Én azt ajánlom, hogy szánj erre többet, vagy ha most nem megy, hagyd egyelőre és gyűjts még hozzá. Egy 70 ezer körülért már vannak emészthető minőségű Gewa hegedűk pl, vagy 80-90 körülért bevállalható Menzelek.
Accord Music (Dohány utca, VII. kerület)
Rosé Hangszerüzlet (Hajós utca, Operánál, itt van 15% diákkedvezmény, ha van diákod)
Van még a Victoria hangszerüzlet, amit az előző is írt.
Valamint a Paulay Ede utcában a Darius Hangszerüzlet (itt gyerekkoromban egyszer átvertek, azóta nem voltam ott:D)
Én személy szerint a Rosé hangszerüzletet és az Accord-ot szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!