Tudtok olyan bandákat, akik már az elején csúcson voltak, már az első lemezeik zseniálisak voltak?
A legtöbb kedvenc előadómmal általában az van, hogy ha szeretem is minden albumukat, általában valahol a karrierjük közepén van tőlük a kedvencem, illetve ha imádom is a korai műveiket, az akkori korszakukban még nem volt jelen az, ami miatt igazán szeretem őket.
Viszont van pár előadó, akivel a teljes ellenkezője áll fenn, vannak olyan bandák, akik szerintem egy olyan debütáló albumot tettek le az asztalra, hogy azt ők maguk nem tudták soha überelni. Ilyenből sorolok párat, ha ez is megfelel:
King Crimson
Crystal Castles
Wu-Tang Clan
Aphex Twin
The Mayan Factor
Billy Talent
Celldweller
Drowning Pool
Slipknot
Deltron 3030
Hozzátenném, hogy ezeknél teljesen a saját ízlésemből indultam ki, mert bár pl. a King Crimson első albumáról szinte minden progrock fan úgy véli, hogy egyben a legjobb, meg mindenképp a megjelentősebb, a Crystal Castles, a Slipknot, meg a Billy Talent kapcsán az emberek többsége inkább a második albumot tartja az adott banda magnum opus-ának.
Ezeken kívül még írnék párat:
Ha csak teljes értékű albumról beszélünk, EP-ket, meg mixtape-eket nem számolunk bele, akkor a Death Grips-ről is ki merem jelenteni, hogy az első albumuk számomra a csúcs.
A Nujabes nevű hip-hop producer első két albumát egyformán szeretem.
Amit a Kasabian első albumából hallottam, az alapján arról is ki merem jelenteni, hogy nincs színvonalban egyértelműen lejjebb a többinél.
A Fever Ray második albumát még nem hallottam, szóval nem merem a kettőt egymáshoz viszonyítani, de az biztos, hogy az első egy 10/10-es mestermű.
Az Atmosphere-től pont az előbb hallgattam meg az első albumot, ami bár nem ér fel a második szintjére, szerintem az is egy nagyon erős kezdés.
Vannak előadók, ahol érezhetően nyersebb, kiforratlanabb volt a korai anyag, de mégsem szabad átnézni felette, pl Clipping, Кино, System of a Down, meg Tool (Tool-nál kifejezetten az EP-re gondolok első anyag címszó alatt).
Tradicionálisabb drum n bass körökben a Pendulum-ról is azt szokás mondani, hogy az első albumuk volt a legjobb. Személy szerint az Immersion a kedvencem tőlük, amit meg a legrosszabbnak tartanak, de őket is mindenképp megemlítem, mert szerintem is marha jó a debütáló lemezük.
Lehet róla vitatkozni, mi a kiváló/zseniális, ez nyilván ízlés kérdése is nagymértékben, de az biztos, hogy ezen bandák debütáló albuma óriási siker volt, tán nem véletlenül. És most tényleg csak pár klasszikust említenék:
Mötley Crüe (Too Fast for Love)
Black Sabbath (Black Sabbath)
Sex Pistols (Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols)
Iron Maiden (Iron Maiden)
The Go-Go's (Beauty and the Beat)
Beatles (Please Please Me)
Metallica (Kill ’Em All)
Guns N’ Roses (Appetite for Destruction)
The Clash (The Clash)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!