Milyen western gitárt tudnátok ajánlani?
50e-ig
Yamaha AJ220
Epiphone AJ220
Kicsivel 50 felett:
Ibanez PF15
Fender CD60
Számos objektív és szubjektív szempont alapján lehet gitárokat összehasonlítgatni. A tömör vs. rétegelt faanyag abszolút objektív szempont, ennek ellenére simán előfordulhat, hogy valakinek a sok egyéb jellemző miatt pont egy rétegelt lesz a nyerő egy tömör ellenében.
Ezeken a szubjektív jellemzőkön viszont tök fölösleges vitatkozni, egy neked bejövős nyakprofil másnak lehet megszokhatatlan, és fordítva, stb. Ez számodra meghatározhatja egy gitár használati értékét, de általánosságban nem.
@5: Wow, milyen szép szájkaratés hangsúly. Ami azt illeti, Fender CD-60 elég sokat volt a kezemben. Hajszálpontosan ugyanazt nyújtja - méghozzá kb minden téren -, amit a Cort AD-810 (amit szintén jól ismerek), annyi különbséggel, hogy a Cort jóval-jóval olcsóbb. Szóval aki a Fender CD-60-at ajánlgatja, és azt, hogy költön szerencsétlen kérdező 50k feletti összeget rá, valószínűleg nem igazán van képben a dolgokkal, csak ránézett valami webshopra, hogy az adott árkategóriában mit is lehet kapni jónevű márkáktól.
Egy Cort Earth 70-nek meg közel tíz éve a gazdája vagyok, szóval ja, mondhatni, hogy volt már a kezemben.
Az Ibanezt valóban nem próbáltam. Ugyanakkor, ahogy Túrórudi is írta, itt egy maximálisan objekív és nem túlzottan megkérdőjelezhető kategóriakülönbség van, méghozzá a Cort javára, a tömör fedlap miatt. Az akusztikus gitár lelke a fedlap. Annak kell annyira szabadon rezegnie, amennyire ez egyáltalán lehetséges. A rétegelt fa ezen a téren nagyon-nagyon rossz, nem említhető egy lapon a tömörrel. Ezzel nincs mit kezdeni, ez van. Egyébként volt elég gitár a kezemben az évek során, hogy ezt márkától függetlenül tapasztalatból is maximálisan meg tudjam erősíteni.
Ami esetleg befolyásolhatja - méghozzá nem kicsit - az eredményt, az elsősorban a húr. Lehetséges, hogy az általad próbált Cort húrjai elaggottak voltak, és több volt a hámszövet rajtuk, mint egy átlagos rinocéroszon. A húrokra ugyanis változatos dzsuva - köztük tényleg hámszövet is - tapad idővel, ami gyönyörűen akadályozza a rezgésben, és színtelen, tompa, halott lesz tőle a legjobb gitár hangja is.
Lényeg a lényeg: 50k felett ne ajánlgasson senki rétegelt fedlapos gitárt kezdőknek. Ha valaki ilyet akar, van választék 50 alatt is. 50 felett pedig már a tömör a racionális választás.
Elnézésedet kérem!
Nem volt szándékomban szájkaratézni!
Csupán olyan gitárokat ajánlottam amiket ismerek, és a kérdező által megjelölt árhoz közelítenek, és amik szerintem nem rossz hangszerek egy kezdő számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!