3/4-es ütem esetében az egész hang 3 hosszú igaz?
Figyelt kérdés
A fél hang pedig 1,5 (3/2) hosszú, a negyed hang pedig 0,75 (3/4). Igaz ez?#zeneelmélet #3/4 ütem
2017. aug. 3. 21:50
1/5 Mojjo válasza:
Nem, nem igaz. A hangok hossza nem változik, ha így lenne, nem lenne semmi értelme a különböző ütemeknek.
2/5 anonim válasza:
Én csak a dobokról tudok nyilatkozni. Ott a 3/4 es ütemben az egész hang az 3/4. Fél, és 3/4 hangnak pedig csak 4/4-ben van értelme.
3/5 Mojjo válasza:
@2: 3/4-es ütemmutató mellett hány egynegyed értékű hang kell, hogy kijöjjön egy ütem?
4/5 Mojjo válasza:
Na, de akkor hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. A hanghosszok nem változnak attól, hogy az ütemmutató változik. A háromnegyedes ütem azt jelenti, hogy három darab negyedhang erejéig tart egy ütem. Természetesen a félhang itt is értelmezve van. Egy félhang és egy negyedhang pl pont egy ütemnyi a 3/4-es ütemmutató mellett. Ha a hanghosszok változnának úgy, ahogy te írtad, vagy ahogy a kettes állítja, akkor a 3/4-es ütem pöccre azonos lenne a 4/4-el, csak a neve lenne más. És természetesen nem így van. A dobosnak is három negyedet kell ütni egy 3/4-es ütemnél. A dobos is üthet egy felet és mondjuk két nyolcadot, hogy ez meglegyen.
5/5 anonim válasza:
Nem igaz.
A kettes doboska meg citerázzon inkább, kevesebb kárt okozna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!