Miért erre a zenére van igénye a mai társadalomnak?
#10 Ez nekem eléggé az "a videojátékok/filmek erőszakossá tesznek" retorika. Még soha senkinek nem sikerült tudományos bizonyítékkal alátámasztania, hogy egyes művészeti ágak negatív hatást gyakorolnának valakinek a személyiségfejlődésére, pedig az emberek mindig igyekeztek minden baromságot hasonló dolgokra rákenni, holott a valódi hibás az emberiség. Persze, a média sz#r, az emberek meg hülyék, de nem azért hülyék az emberek, mert sz#r a média, ráadásul zenében durván szubjektív, hogy mi a sz#r (ebbe hosszabban is belemegyek, ha akarod).
Az, hogy a társadalom valami lejtőn haladna lefelé, könnyen cáfolható azzal, ha elkezdesz régi társadalomkritikákat olvasni. Anno a hippi generációt gondolták lusta ingyenélő drogos hedonista hülyéknek. Ők a szüleink/nagyszüleink generációja. Az orosz realizmus, meg egyéb annál is régebbi irodalmi stílusok kedvelt témája volt az elidegenedés, amiért most az emberek ádázul hibáztatják a közösségi médiát, meg az okostelefonokat. Voltak idők, mikor a szülők amiatt panaszkodtak, hogy a gyerekeik olvasnak ahelyett, hogy fizikai munkát végeznének, ma meg azon vergődnek egyesek, hogy hurr durr, a mai fiatalok nem olvasnak (ami amúgy nettó baromság). De mondok jobbat, már az ókori görgök arról rinyáltak, hogy milyen rossz, hogy az új generáció folyton csak b#szik, meg piázik. A legtöbb dolog, amit a mai társadalom hibájának gondolunk igaziból régebben is jelen volt, csak afelett szeret mindenki szemet hunyni.
Szerintem is egy korához, meg úgy az átlag emberhez képest érett tinédzser a húgom, de ez nem annyira ritka, mint amennyire az emberek szeretik annak mondani. Inkább az van, hogy az emberek borzasztó előítéletesek, és/vagy nem járnak emberek közé, lökik a "különc zseni vagyok, tudom mi a rossz a társadalomban" dumát úgy, hogy fingjuk sincs arról, hogy miről beszélnek. Ezt első kézből tanúsíthatom, 12-16 éves koromban ugyanis rendszerint beszéltem akkora és olyan f#szságokat, mint itt pár kommentelő, és biztos vagyok benn, hogy húgom jelenlegi énjét elítéltem volna, amiért divatos, népszerű, szelfizik, "sz#r zenét hallgat", stb., holott nem ez határoz meg egy embert, és erre illik is rájönni a tinédzserkor vége fele...
Dehogy halt ki, nem a rádióból kell kiindulni, ennyit már igazán tudni lehetne! :D
Most komolyan, oké, ha a rádiótól elvonatkoztatunk, persze akkor is lehet köpködni, hogy "jajj, elku*vult a műfaj, mer' sok a szar metalcore" meg "már nem lehet újat mutatni a műfajban", de akkor hallgass bele ezekbe a bandákba:
KoRn(első négy album)
Deftones
Tool
Dream Theatre
Mastodon
Nightwish
Epica
Killswitch Engage(Alive Or Just Breathing Album)
Ensiferum
Arkona
A maguk nemében mindegyik újított a rock/metálon belül, valami olyat mutatott, ami azelőtt nem volt. Lehet rajta vitatkozni, melyik az "igazi" rock meg metál, de szerintem nem ez a lényeg, hanem, hogy a sok új alműfajnak köszönhetően inkább színesebb lett a rock/metál színtér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!