A Cort earth 70 megfelelő fingerstyle-ra?
Nem vettem észre, hogy a fingerstyle játékosoknál kimagaslóan nagy lenne a cutawayes gitárt használók aránya. Mindenesetre a cutaway előnye, bármilyen stílust is játszik az ember, hogy a magasabb fekvések könnyebben játszhatóak lesznek. Egy átlagos fémhúros gitár nyaka a 14. bundnál csatlakozik a testhez, az e feletti bundok cutaway nélkül kényelmetlenül érhetőek csak el.
A fingerstyle játéknál ideális, ha a húrok távolabb vannak egymástól - ha az ember kicsit komolyabb technikai repertoárt magára akar szedni, gyakran játszik támasztott pengetéssel, szeretne megtanulni tremolózni (nem, a tremoló ebben a kontextusban nem az a fura kar az elektromos gitárokon, hanem egy pengetési technika) stb stb, akkor kell a hely az ujjnak. A legrelevánsabb adat a húrok közötti távolság a hátsó nyeregnél (string spacing at saddle), de ezt ritkán adják meg. Itt egy 57-59mm lenne a kívánatos, de egy 55mm a nagyon minimum. De ahogy említettem, ez egy ritkán megadott adat. Ugyanakkor a nagyobb húrlábi húrtávolsághoz _általában_ (bár nem feltétlen) szélesebb nyak tartozik, amit meg szoktak adni - pontosabban a nyak szélességét a felső nyeregnél (nut width). Fingerstyle-ra egy 45-47mm az ideális. A Cort Earth 70-é 43mm. És hidd el, ég és föld a különbség a 43 és a 45mm között. Kevésnek tűnik, de nagyon nagy.
Nekem van Earth 70-em, és szenvedés vele a fingerstyle a fent említett okokból, így én a helyedben keresnék egy szélesebb nyakú fémhúrost. Hozzáteszem, természetesen vannak egyéni különbségek, mindenkinek más kényelmes, más áll kézre, de nagy általánosságban igaz, hogy nem szokás szeretni az ilyen keskeny nyakú, kis húrtávú gitárokat fingerstyle-ra.
Hozzáteszem, az Earth 70 egy nagytestű, ún. dreadnought gitár. Ez a méret és forma sem épp fingerstyle-ra termett. Fingelstyle-ra az alábbi szavakat érdemes figyelni a testforma/méret leírásnál:
auditorium, concert, orchestra, OM, OOM, parlor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!