Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Igényes zenei ALBUMokat...

Igényes zenei ALBUMokat sorolnátok?

Figyelt kérdés

Konkrétan milyen albumokat ajánlanátok hallgatásra az alábbi szempontok szerint?

(Olykor fárasztó kicsit, hogy az “albumvadászataim során“ átlag csupán minden tizedik tetszik nekem...)

Tartalmas, főleg kísérletező, olykor prog zenékre vadászom. Ezernyi zenekar/előadó/szerzőtől tetszik nekem album, több ezer albumot értek ez alatt. (Rock, metal, elektronikus stb, sok mindenre nyitott vagyok.)

De ennek ellenére akár az ismeretlenektől, amatőröktól (pl bandcamp.com -ról, youtube-ról), a nagyon ismertekig bárkitől ajánlhattok nekem, az alábbi szempontok szerint, legfeljebb ha a negyede, ötöde ismeretlen számomra, már lesz miből szemezgetnem.

Ne ének központú legyen, ne epikus, mint a legtöbb (kommersz és némelyik nem annyira kommersz) zene. Pl az Opeth nem jön be, mert epikus, balladisztikus, ha hörög,. ha énekel, nekem ez unalmas, epikus, ki van emelve egy dallam / ének, és kész. A Dream Theater se tetszik, hiába progresszív az is, mégis számomra unalmas, epikus prog-metal.

Lehet egyszerűbb, bonyolultabb.

Fontos, hogy inkább MELLÉRENDELŐ szólamok legyenek jellemzőek az általatok ajánlott albumokra, mintsem egy szólam kiemelve a többi meg alárendelve (sajnos a legtöbb zene ilyen, tehát pl ének a lényeg bennük sajnos, a hangszerek meg puszta gagyi, töltelék kíséret, mint pl hallottam korai Opeth albumokat, meg néhány Dream Theatert, sajnos azok ilyenek, hiába progresszívek.)

Főleg instrumentálisak tetszenek, de lehet benne ének is, ha az mellékes, pl felőlem höröghetnek benne, dünnyőghetnek, énekelhetnek, mindegy,

csak ne az éneké legyen a főszerep,

és ne balladisztikus legyen.

Újabb és újabb zenékre vadászom és NEM arra, hogy hasonlítson a kedvenceimre. Ezért nincs sok értelme kedvenceket sorolni részemről. Bár ha irányadónak érdekel valakit, majd sorolhatok.

ALBUMOKAT írjatok légyszi, ne pusztán zenekarokat.

(Bár többek között repetitív zenéket is szeretek, az elektronikus tánczenéket most mellőzzük, így a DJ szetteket is. Azokból bőven találok kedvemre valót, és azok többsége inkább funkciózene, nem annyira művészi célúak, nekem ilyen is, olyan is jó, de EDM-et könnyen találok, ami épp nekem kell.)

Köszi. Nem baj, ha nem talál be nálam az általatok felsorolt albumok egy része, a lényeg a szándék, minél többet írtok, annál nagyobb eséllyel trafál bele az ízlésembe.

2017. máj. 22. 20:33
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Wow, kezdenek jönni az érdembeli zenei ajánlatok, köszi. :) Nos, Kansas címadó albuma: hallottam már a zenekar felől, klasszikus hardrock/progrock,

de sajna nem az esetem, bár a lemez kétharmadát -ajánlásodra- ma meghallgattam.

Köszi a másik hozzászólónak is, mielőbb megkeresem és hallgatom azokat is. :)

2017. máj. 24. 18:32
 12/18 A kérdező kommentje:

Ja, most nézem, a másik kettő album a Boris-tól van, ismerem, egész jó, kísérletezős japán zenekar, a Melvins egyik számból kölcsönözték a nevüket. :)

Szóval köszi, ismerem a Borist,

na nem az összes albumát, szóval szerintem ezt a kettőt letöltöm, nem emlékszem, melyeket hallottam már tőlük, de sokfélék az albumaik, erre emlékszem. :) Experimental. :) (Eleinte persze a korai Melvins-t utánozták.)

A Borisnak is örülök, rég hallgattam már. :)

Nem árt felsfrissítenem. ;)

Omar Rordriguez-Lopez: Calibration

Na, róla még nem hallottam, megcsócsálom őt is. :)

Köszönöm!

2017. máj. 24. 18:37
 13/18 anonim ***** válasza:

Na, ezt alapból akartam ajánlani, de így, hogy Omar neve felmerült, különösen kézre esik:

At the Drive-In - Relationship of Command

Ezen kívül:

Elder - Spires Burn / Release (EP)

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet

Buckethead - Colma

Meg mondok két elektronikusat is, ami talán még jöhet, hiába elektronikus, a tánczene besorolást nem igazán húznám rájuk:

Crystal Castles - Crystal Castles

Nero's Day at Disneyland - From Rotting Fantasylands

És végül még egy, ami nem tudom mennyire felel meg a mellérendelős dolgodnak, mert bár szerintem a vokál, meg az instrumentál egy erőben vannak, a vokál olyan, hogy nehéz mellette elmenni:

Death Grips - The Money Store

Nem tartom kizártnak amúgy, hogy ezek nagy részét ismerni fogod, ha a Boris-t is ismerted, de gondoltam hátha... :D

2017. máj. 24. 22:30
 14/18 A kérdező kommentje:

Köszi neked is előző, igen, egyébként egy részét már ismerem, de nem mindet! Úgyhogy majd tesztelgetem azokat! :)

(Aki ismerős: Buckehead-től hébe-hóba ismerek zenéket, technikás savant gitáros. Porcupine Treee - nem annyira kedvencem, több lemezét korábban többször meghallgattam.)

2017. máj. 25. 17:20
 15/18 A kérdező kommentje:

Hát , sajnos nem tetszik az első és az utolsó, ezeket meghallgattam időközben.

Death Grips - The Money Store :

ez valmi rap-dubstep, eléggé unalmas számomra.

At the Drive-In - Relationship of Command :

Ez nekem valahogy "lóg a levegőben", nem érzek benne kifejező erőt.

De azért köszi, a többit is hallgatni fogom, amik ismeretlenek még számomra.

2017. máj. 25. 18:30
 16/18 A kérdező kommentje:

Nero... :

számomra elég zagyva.

Crystal:

electro-clash, abban van, ami bejön,

de ez valahogy nem.

Sebaj, az a lényeg, h ajánlottál többfélét,

és végül is nem tömegcuccok.

De lehet h még mindig eredményesebb számomra, ha magam vadászom zenékre továbbra is, stílusmegjelölések alapján...

Vagy olyanok ajánlata alapján, akik személyes ízléséről már van képem.

2017. máj. 25. 19:55
 17/18 anonim ***** válasza:

szia, én is "igényesebb zenehallgatónak" tartom magam, amit én kbb. úgy definiálok, hogy nekem a zene nem csak háttérzaj hanem tényleg kell valami ami megfogjon benne és tudjak rá koncentrálni. ebből adódóan én is szeretem pl. a progot. nem ismerek olyan baromi sok zenekart, de amelyeket hallgatok azokat általában A-Zig szeretem, mert egy jó zenekarnak az összes számában megvannak azok a dolgok amik tetszenek az zenekarban. (egyébként én pl. abszolút nem tudok zenélni, szóval ilyen szempontból nem igen figyelem a zenét amit hallgatok).

elég valószínű, hogy lesz pár olyan album amit már ismersz.

a PINK FLOYD a kedvenc zenekarom, szerintem a teljes diszkográfiájuk nagyszerű, de ha ki kellene emelni pár albumot akkor a következőket emelném ki:

Piper At The Gates Of Dawn, Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals (kedvencem). természetesen nagyon szeretem a többit is, de talán ezek állnak ahhoz a legközelebb amit kereshetsz :) (btw, a The Wall-t azért nem írtam, mert az azt hiszem nagyon nem felelne meg a kritériumaidnak :) )

RADIOHEAD: OKComputer, Kid A, Amnesiac, Hail To The Thief, In Rainbows

TOOL: bármelyik album: Undertow, AEnima, Lateralus, 10,000 Days

KARNIVOOL: bármelyik album: Themata, Sound Awake, Asymmetry (ausztrál prog/alter metál, szvsz zsenik.)

MUSE: Origin Of Symmetry, Absolution, Black Holes And Revelations

SIGUR RÓS: Ez egy izlandi post-rock zenekar, bár szerintem csak ebbe bekategorizálni Őket butaság lenne. valami elképesztő igényességgel képesek összeállítani az albumokat, ha pedig szereted az erős érzelmeket a zenében akkor főleg tetszhet :) albumok amiket érdemes lehet: Agaetis Byrjun, () (igen, ennyi az album címe), Takk.., Med sud í eyrum vid spilum endalaust, Kveikur

QUEENS OF THE STONE AGE, szerintem a 2000-res évek egyik legjobb rockzenekara. albumok: Songs For The Deaf, Lullabies To Paralyze.

FOALS, jó kis math rock, indie banda, az első albumuk hatalmas: Antidotes

LONDON GRAMMAR: ez mondjuk kicsit ellentmond a kritériumaidnak, mert énekes központtú (trip hop banda lévén), de szerintem nagyon igényesen és jól írták a dalokat, az énekesnő hangja meg gyönyörű :3. album: If You Wait

RAGE AGAINST THE MACHINE első albuma: Rage Against The Machine, szerintem a másik kettő is kiváló, de talán ez tetszhet a legjobban.

így egyelőre ennyi. aztán lehet majd eszembe jut más is. remélem azért valami tetszik majd :)

2017. máj. 27. 18:33
 18/18 A kérdező kommentje:

Tudomásul veszem, előző, hogy miként éled meg a zenét, de valahogy e kérdésemre válaszolók sorozatban olyanok, akiktől legalább 90%-ban eltér az ízlésem.

A Pink Floyd-nál nagyobb sznobságot

még életemben nem hallottam.

Évtizedek óta hallgatok zenét, eszméletlen sokféle stílusban, és különböző korokból, sőt, a Pink Floyd összes albumát többször végighallgattam, mégis teljesen értéktelennek és másolatnak tartom.

ZENEIPAR!

Ez hülyíti az embereket. Csinálnak egy-egy jó csengő nevet -a sznoboknak is "kell" bizniszt teremteniük, nem csak a popsirázóknak-, mossák az emberek agyát, és elhiszik, "hogy minőséget hallgatnak, hogy igényesek", mert "elit pinkflóóójdos".

A zeneipar miatt meg akár valóban igényes zenészek is hivatkoznak sznob bandákra, mert kénytelenek, diplomáciából, és féltik a bőrüket, nehogy presztízs sznob zenekarokat (Beatles, Pink Floyd) leszóljanak.

De ettől még bármit szerethetsz, viszont mögé látok bizonyos tényeknek. Sőt, független a zenei ízlésem.

Engem nem izgat, mi mennyire ismert, vagy ismeretlen.

Van, ami persze ízlés dolga, de én elismerek olyan zenéket is, melyek mondjuk éppen ízlésre nekem nem jönnek be, de ha történetesen LÁTOM, FELFOGOM az értékét.

Azonban a Pink Floyd és a Beatles nem csak nem vonzó számomra szubjektíve, de objektíve is nyugodtan súlyos kritikával illethetem, mert blőd, presztízs sznob zenekarok.

(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy kiderült már: felbérelt emberek a tagjai, a Beatles pl a drogterjesztés miatt kellettek a mindenkori hatalomnak, 100 másik ugyanolyan hangzású beat zenekar volt akkoriban, rajtuk kívül.)

Tudod te, milyen harc folyik a presztízsért, a pénz miatt még a zeneiparban is...?

Hajjaj...

A Tangerine Dream zenekar név hány ember számára ismerős??

Nem sok ember számára, sajnos. Még nyugaton se annyira közismert a nevük... Csak középszerű az ismeretségük, amióta léteznek.

Pedig ők fejlesztették ki a krautrock-ból, a német pszichedelikus-minimalista rockból annak elektronikus vonalát, 1970-től. (Amúgy 1968 az alakulásuk.)

És nem csak stlíusteremtők, hanem a 80-as évek elejéig kifejező volt a zenéjük, többségében.

(Pedig távol áll tőlem a germán kultúra, összességében. Szóval elfogulatlanul ítélem meg.)

A Pink Floyd meg egy gyenge utánzata volt a Cream-nek (Eric Clapton zenekarának).

A Radiohead, és a Muse épp így egy mű zenekar, póz, és sznobizmus.

(Ne a kivételeket nézzük, mert az nem mérvadó. Csinált kb 2-3 elfogadható számot a Floyd; meg a "King of Limb" lemez a Radiohead-tól, ami kivételesen kifejez valamit, a többi lapos, nulla, póz zenéikkel szemben. Meg még talán 2 elfogaható Radiohead szám létezik, a többi számaik megjátszás, póz, KIZÁRÓLAG PÉNZÉRT.)

Bocsánat, de kikívánkozott belőlem.

Ettől még tudomásul veszem, hogy mit hallgatsz, lehet bálványozni, de az önmagában

nem műértés, nem műélvezet.

És köszönöm, hogy megosztottad velem a meglátásod, meg a felsorolásod. A kérdésemre válaszoltál, tehát semmi gond.

Azonban nem állhattam meg, hogy a sznobizmusodra ne reagáljak, mert a sznobizmus engem nagyon irritál.

Talán magad se vagy tudatában, hogy agymosott vagy.

Bocsánat a mélyre látásomért

és őszinteségemért.

2017. máj. 27. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!