Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hanyadik bundra kell rakni a...

Hanyadik bundra kell rakni a capot ha hm-ból am-t szeretnék csinálni?

Figyelt kérdés

2017. máj. 22. 08:00
 1/7 Mojjo ***** válasza:
10. De nem igazán értem, mi értelme lenne.
2017. máj. 22. 08:40
 2/7 A kérdező kommentje:
Aahh koszonom szepen. Szerintem se lenne sok ertelme csak az am t konnyebb lefogni mint a hm t legalabbis nekem
2017. máj. 22. 08:54
 3/7 Mojjo ***** válasza:
@2: de akkor te nem hm-ből akarsz am-et, hanem fordítva, am-ből hm-et. Azaz am-et fogsz le és hm szóljon. Ez esetben 2. bundra kell a capo.
2017. máj. 22. 09:03
 4/7 Mojjo ***** válasza:

Mivel éppen egy 500km-es sorra várakozok, időm, mint a tenger, úgyhogy gyorsan vázolom, hogyan számíthatsz ki ilyesmit.

Angolszász írásjelekkel a következő sorrendje van a hangoknak:

A - A#/Bb - B - C - C#/Db - D - D#/Eb - E - F - F#/Gb - G - G#/Ab

Magyar terminológiával:

A - Aisz/B - H - C - Cisz/Desz - D - Disz/Esz - E - F - Fisz/Gesz - G - Gisz/Asz

Megnézed, mit is szeretnél lefogni, pl E-t, majd azt, hogy mit szeretnél, mi szóljon, pl G. Ezután a fenti sorban megnézed, hányat kell lépkedned, hogy az E-től elérj a G-ig. Pont hármat. Ez azt jelenti, hogy a harmadik bundra kell a capo a módosításhoz.

Ha véget ér a sor, az elejéről kell folytatni a lépkedést. Ha G-t szeretnél lefogni, hogy A szóljon, akkor pl kettőt lépsz, a második bundra kell a capo.

Annyi plusz infót hozzátennék, hogy ezek a per jellel elválasztott kettősök, pl a F#/Gb, vagy magyarul Fisz/Desz azért vannak, mert gitáron a Fisz, meg a Desz hang tökugyanaz. Mint ahogy a 20./21. század zenéjében leggyakrabban az. De ez nem általános igazság, a hangolási rendszertől függ. Mindenesetre egy normál gitáron ezzel nem kell foglalkozni, elég ha tudod, hogy ha pl. F#m akkordot írnak, az ugyanaz, mintha Gbm akkordot írnának.

2017. máj. 22. 09:38
 5/7 Mojjo ***** válasza:
Ja igen, és ha komolyan vennénk magunkat, akkor a C-től kezdenénk felírni a hangokat szépen sorban, de azt hiszem, jelen esetben ez pont tökmindegy :)
2017. máj. 22. 09:44
 6/7 A kérdező kommentje:
Aahh nagyon nagyon szepen koszonom. Sok kerdest sporoltal meg nekem ezzel. Es a masodik valaszolonak is valaszolok. A hogy ha mondjuk van egy szam vagy zene amiben hm van akkor ugyan azt a hangzast szeretnem elerni mint ha hm t fognek csak ugy hogy am t fogok es ehez kell a kapo:):):):):):):):):):)
2017. máj. 22. 18:00
 7/7 Mojjo ***** válasza:

@6: ha megnézed, én voltam a második válaszadó is. Meg az első is, a harmadik és a negyedik is.

Igen, ha hm akkordot akarsz hallgatni úgy, hogy az ujjaid az am akkord alakját fogják le, akkor második bundon van a capo. De most már ezt te magad is ki tudod számolni :)

2017. máj. 22. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!