Milyen nehéz megtanulni gitározni?
Nagyon régi vágyam,hogy megtanuljak gitározni.
Egy akusztikus gitárt kaptam,próbálkoztam is rajta.
Az első probléma,hogy mint kezdő nagyon béna vagyok mind a lefogás,mind a pengetés terén.Minden próbálkozásnál egyre lehangoltabb leszek én is,bár feladni nem fogom.
A másik probléma,hogy a családomat kegyetlenül zavarja a gitár hangja,annyira messzire pedig nem tudok vonulni,hogy ne hallják.
Azt olvastam,elektromos gitáron könnyebb megtanulni játszani.
Bár ebben nem nagyon hiszek,mégis venni akarok egyet.Nem a "könnyebbsége" miatt,hanem mert legalább a hangerejét lehet szabályozni,hátha kevésbé lesz idegesítő másoknak...
Biztos vannak itt olyanok,akik szuper bénán kezdtek neki a gitározásnak, de mégis sikerült nekik a lehetetlen.
Szivesen meghallgatnék egyedi történeteket,tippeket tanácsokat ezzel kapcsolatban
Kitartás! :)
Jó ötlet az elektromos, de mindenképp erősítőn gyakorolj fejhallgatóval, úgy ők nem fogják hallani, neked viszont fontos hogy szóljon és ne csak dróthangon.
Na nézzük sorban a problémákat :)
Ne hagyd, hogy lehangoljon, ha nem megy valami elsőre. Vagy másodikra. Vagy harmadikra. Vagy századikra. Ez egy ilyen dolog, rendkívül sok kitartás, gyakorlás kell, hogy az ember fejlődjön, haladjon előre. Nekem nagyjából negatív a kézügyességem. Komolyan, elképesztően béna vagyok, és ennek megfelelően nagyon (értsd: nagyooon) lassan haladtam (és haladok mind a mai napig) minden kis résszel, legyen szó akár bal-, akár jobbkéztechnikáról. Ugyanakkor az az érzés, hogy megpengetek egy hangot, és szól, hogy egy három hangból álló kis izét le tudok prüntyögni, vagy akár csak az, hogy egy hangszer van a kezembe, mindent feledtetett és mindennél jobb, szebb inspirálóbb volt mindig is. Egyszerűen fantasztikusan jó érzés már a legegyszerűbb kis izéket is bénán, akadozón, de lejátszani. És motiváló. Ha szereted a zenét, ha benned él a zene, akkor kapaszkodj ebbe, motiváljon ez. Értékeld az apró sikereket. Értékelj akár egyetlen magányos hangot is, ami kijön a gitárból. Értékeld, hogy ott lehet egy hangszer a kezedben - a te hangszered. És idővel menni fog. Lehet sok ez az idő, de nem sietünk sehova. Engem pl nem érdekel, hogy valami 2 hónap, vagy 20 év múlva fog menni - ha beleszakadok is, de megtanulom, hogy mikorra, az meg nem számít. És a tanulás minden egyes kis morzsáját és lépcsőjét élvezem. (Immáron közel egy évtizede.)
Elektromos gitáron nem könnyebb megtanulni. Miért lenne az? Mindenféle gitáron sok gyakorlást igényel jól megtanulni játszani. Attól függően válassz gitárt, hogy melyik áll hozzád a legközelebb. Ha már van egy akusztikusod, és szereted az akusztikus gitár hangját, az akusztikus gitárzenét, akkor ne válts ilyesmi miatt.
Ha a környezetedet zavarja a gitár hangja, két dolgot lehet tenni. Egyrészt itt a tavasz, ki lehet menni valahova a szabadba gyakorolni, gitározni. Amúgy is baromi jó érzés kint játszani. Válassz olyan helyet, ahol nem zavarsz senkit és téged sem zavarnak, és hajrá, hadd szóljon a gitár. Másrészt pedig ami igazán hangos, az az akkordsika. Akkordsika helyett lehet érdemes bontásokat gyakorolni otthon, sőt, kezdésnek abszolút egyszerű dalokat, ahol egyszerre csak egy húrt pengetsz.
Ami azt illeti, én pont így építettem fel anno a gitártanulást magamban. Nem akkordokkal kezdtem, hanem sok-sok ilyen egyszerű dalt néztem, tanultam, próbáltam hozzászoktatni a kezemet a fogólaphoz, hogy kicsit már jobban bennem legyen, hogy mit, hogyan, merre, mire komplett akkordokat kezdek tanulni. És valóban, így szerintem sokkal gyorsabban és jobban is ment utána az akkordtanulás. Tessék, itt találsz rengeteg ilyen dalt, tabbal:
És így, ha nem kell sikálni az akkordokat, mint a fene, lehet nagyon halkan is játszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!