Mi a véleményetek a Magyar rap-ről?
A magyar nyelvben mindent le lehet írni, csak nem mindenki gondolja túl a szöveget, és leáll a puszta káromkodásnál (kézcsók Bustának). Ebben tehát egyértelműen rosszabb, hogy nem akar több lenni magánál, nem küzd a nagy része azért, hogy mélyebbre ássanak és elgondolkodjanak a szövegén. Abban jobb, hogy ez a miénk. Ennyit tudok mondani csak sajnos, mint pozitívum.
Ha magyar, akkor nekem Belga, ha külföld, akkor Eminem.
"Ha magyar, akkor nekem Belga,"
A Belga az nem rap. Van pár számuk amiben rappelnek is, de alapvetően nem egy hiphop formáció. Kevernek azok mindenféle zenei műfajt össze. Bohóckodás az egész amit csinálnak, persze ettől még nem rosszak a zenéik.
A kérdésre a válasz:
A magyar rappel az a probléma, hogy bár piszok jó a szövegük és a beat-ek sem rosszak. Azonban, abszolút nem rappelnek technikásan. Egyhangú és sablonos a ritmikájuk. A magyar rapet én 4-féle részre osztanám.
1. Van az igazán kemény hardcore underground bandák és előadók: Barbárfivérek, Killakikitt, NKS, Tkyd..stb.
2. Van az abszolút mainstream, kamu divat, lazább, gagyi rap, ez a műfaj legalja: Majka, Dopeman, Curtis
3. Van kimondottan ez a youtube-vonalon kialakult félig-meddig mainstream, primitív kamugengszter divat rap: Mr Busta és az RTM-es brigád. Aztán az ellenfelük a Wanted, Escobar
4. Van a lazább, visszafogottabb, szórakoztatóbb nem a keménykedésükről híres rap: Sub Bass Monster, Animal Cannibals, FankaDeli, meg most már a Fluor gyerek is (bár ő már annyira nem is rap kategória)
Szerintem, a legjobbak magyarok közül a Barbárfivérek, a Killakikitt és a Tkyd. Ők mind szövegileg is nagyon jók, technikásabban is rappelnek, a beat-jeik simán hozzák a külföldi színvonalat is. Mondanivalójuk is komoly. Ott van tudás.
Ettől függetlenül a magyar rapszakma, szerintem még mindig messze van a külföldiektől.
Azonban a mai amerikai rapperek is egyre szarabbak, főleg az új generáció. Majdnem mindegyik is vagy r&b-s fos, vagy ilyen dance-s hangzású bulizós vacak. Nem hallgatok igazán amerikai rap-et.
A brit harcdore hiphop és grime bandák szerintem jobbak. Valamint a francia underground-szférában is vannak piszok jó bandák/előadók. Underground hiphopban a nyugat-európaiak szerintem már vagy 3-4 éve jobbak, mint az amerikaiak. Az amcsi underground az gyengus, ott a mainstream vonal a nagyon erős, de már az is ku-rvul el elég keményen.
"azért az RTM-nek is vannak hardcore számai"
Hááát..fogjuk rá...de 1-2 számtól, még nem lesznek a hardcore hiphop műfaj képviselői. Én kezdek leszokni a magyar rapről. Egyszerűen a külföldi minden szempontból veri (inkább alázza) a magyar rap-et. A Killakikitt és Barbárfivérek most már csinálhatna valami új albumot. Agyonra hallgattam már őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!