Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Meg lehet csinálni?

Dodo112500 kérdése:

Meg lehet csinálni?

Figyelt kérdés

Az a gond a gitárommal, hogy amikor a legvékonyabb húrt a 12. Bundban lefogom hozzáér a 13.-hoz és ugxanaz a hang szól, nem tudok F#-t fogni, gyakorlatilag mindkét bundban G van.

Meg lehet ezt csináltatni?

2017. jan. 28. 15:17
 1/9 Mojjo ***** válasza:

A legvéknyabb húr a 12. bundban E hangon szól (pontosan e"). Fisz hangot a 14., G-t a 15. bundnál ad.

Amúgy igen, lehet, hogy a nyak van csak simán rosszul beállítva. Elektromosnál/fémhúros akusztikusnál te magad is állíthatsz rajta, nylonhúrosnál ez nem megy, max hangszerész tud vele mit kezdeni. Mondjuk gyanús, hogy tizenpáradik húrnál jön csak elő, szóval biztos korántsem vagykk benne, de egy próbát megérhet. Milyen gitárról van szó?

2017. jan. 28. 23:18
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha nem igazán konyítasz a hangszer beállításához (nyakpálca, húrmagasság, oktáv, stb), akkor inkább vidd el egy hangszerészhez. Pár ezer forintért beállítja. Szerintem megér ennyit. Nem szégyen ez, sok nagy gitáros a mai napig nem tudja (vagy nem akarja) piszkálni a drága hangszerét. Egy dolog szépen játszani rajta, de jól beállítani - az egy egészen más művészet. :)
2017. jan. 29. 08:08
 3/9 Waff ***** válasza:

Klasszikus gitárnál is állítgathatod a húrmagasságot, nem kell feltétlen hangszerész. Ha túl kicsi a húrláb csontod, veszel hangszerboltban 400-500 ft-ért újat és kicseréled, kicsit reszelsz/csiszolsz az aljából ha túl magas.

Egyébként ha jól áll a nyak, jó a húrmagasság, és akkor is csörög, akkor nagy valószínűséggel a bundjaid kopottak (egyébként én erre tippelek, általában akkor zizeg a felső bundokban a húr(ok) ). Ez sem világvége 4-5-6 ezer forintért síkba csiszolja a hangszerész a bundok tetejét, majd beállítja a gitárod, és már jó is. :)

2017. jan. 29. 21:02
 4/9 Mojjo ***** válasza:
@3: milyen igaz! :) És egy ilyen egyszerű megoldás nem jutott eszembe...
2017. jan. 29. 22:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Oké hogy húrmagasságot lehet klasszikuson is allitani, de nyak állításról volt szó. A hiba leírása alapjan nem egy szimpla hurmagassag problemarol van szó.
2017. jan. 30. 06:19
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget :)

A hangot egy picit elszámoltam :'D

Egyébként egy elektromos gitár, Grand Les Paul

2017. jan. 30. 07:45
 7/9 Waff ***** válasza:

Mindenképp nézesd meg hangszerésszel, lehet csak a húrláb alsó részét kel egy kicsit megemelni. Csak a vékony E-húron van ez a jelenség?

5-ös válaszolónak: klasszikus gitárnál nem kell a nyakat állítgatni, eleve úgy vannak kidolgozva, hogy a gyári/műhelyi állása véglegs. Persze vannak extrém esetek, amikor valamilyen külső hatásra deformálódik a nyak, azt valóban csak hangszerész orvosolhatja, kérdés csak az, hogy anyagilag megéri-e. Klasszikus gitár nyakának állítgatása már nem egy egyszerű barkács feladat.

És miért ne lehetne a kérdező gondja egy szimpla húrmagasság probléma? Nem értem...

2017. jan. 30. 09:38
 8/9 A kérdező kommentje:

Igen csak az E-n van

Én arra gondoltam hogy esetleg az az egy bund magasabb egy picit, ez lehetséges?

2017. febr. 4. 12:28
 9/9 Mojjo ***** válasza:
@8: ha úgy általánosságban magasabb lenne, nem csk a vékony e-n tapasztalnád a jelenséget. Inkább valószínű, hogy nincs jól síkba (elnézést, görbe felületbe :) ) eldolgozva a bund, és a vékony e-nél jobban kilóg a fogólapból, mint a többi húrnál. Ezt szemre is könnyen ellenőrizheted.
2017. febr. 4. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!