Milyen gitárt vegyek, aminek elég vastag a nyaka az ujjaimnak? Esetleg ti milyet használtok/ajánlanátok?
Még 14 évesen kaptam egy western gitárt. Stagg márkájút.
De mostanra 18 vagyok már, 192 cm, és kicsit keskeny a nyaka az ujjaimnak, nem sokkal, de keskenyebb, és ez már elég ahhoz, hogy ne bírjam normálisan lefogni az akkordokat.
Van klasszikus gitárom is, annak optimális a nyaka, azon letudok bármit fogni.
Esetleg a hangszerboltban megengednék vajon, hogy kipróbáljam?!
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
A legtöbb fémhúros gitárnak ugyanolyan széles a nyaka. Ez a standard 1 11/16" szélesség a szemöldöknél mérve - ez SI mértékegységben kb 43mm. A dreadnought formájú gitároknál szinte az összesnek ekkora. A Magyarországon kapható dreadnoughtok közül konkrétan csak a Furch-nak van szélesebb, 1 3/4"-es nyakú modellje. Más testformáknál előfordul a szélesebb, mint az említett 1 3/4", vagy 1 13/16" (amik kb 44-45mm-nek felelnek meg). Főleg parlornál, vagy OM formájú fémhúrosoknál. Csak épp ezek ritkák, relative drágák (60 alatt nem nagyon találsz ilyet), és nem mindenkinek tetszenek.
A klasszikus gitárok nyaka 2", ami majdnem 52mm, na ilyen vastagat fémhúrosban nem fogsz találni.
Ahogy előttem is írták, próbálgatni lehet, de a fent írtaknak megfelelően 100 fémhúros gitárból 99-nek ugyanakkora lesz a nyaka.
Értem.
És valamilyen trükk van, hogy húzabb összébb az ujjaim?
Valami mód biztos van rá. Tuti nem vagyok kivétel az egész világon.
Megszokás kérdése, gyakorolj s rá áll a kezed!
Én is klasszikussal kezdtem, de vettem utána egy westernt is, eleinte tényleg túl keskenynek tűnt a nyak, de viszonylag gyorsan hozzászoktam, úgy hogy én is 184 vagyok, mellé 96-97 kg, szóval hosszú, bumszli nagy ujjakkal... Rá áll a kezed és kész, nincs olyan h "kicsi/nagy a nyak", szóval hajrá :)
Mojjo: 2 inch (zoll) 50,8 milliméter, szóval inkább közel 51 mm, mint 52 :)
Rendicsek! :D
Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!