Szerintetek a Kárpátia vagy az Ossian a jobb?
A Kárpátia.
Mert: a zene-szöveg a tartalom kifejezésére van. Az Ossián szövege túlbonyolított felszínes, mondanivaló nélküli, langyos. A kárpátia tömören fogalmazott, igékkel cselekvő szerkezetekkel tömött szövegeket használ, magyar a velejéig.
Amit talán már eleve a névválasztás is kifejezett, nem tudom.
20.13.
Pontosan, a Kárpátia zenéje magyar, ritmusa magyar, szövege tömör, igei, azaz magyar.
Az Ossián pedig nemzetközi, semmilyen, azaz ugyanolyan, mint bármilyen nem magyar lenne, a saját nyelvén.
"ritmusa magyar"...ez megütötte a szememet. Milyen a magyar ritmus?
Hogy az Ossian szövegei felszínesek és nem szólnak semmiről...nos, ez tévedés! A szöveg akkor jó, ha több síkon mozog, ez az Ossian szövegeire abszolút igaz. Akkor jó, ha szól valamiről. Ez is igaz. Szól magyarságról, barátságról, céltudatosságról, szabadságról és/vagy szabadságvágyról, életről, szerelemről, halálról. Igen, intelligencia kell hozzá, hogy ezek a szövegek értelmet nyerjenek.
Színvonalas zene, irodalmi véna és mély gondolatok találkoznak az Ossian zenéjében.
20.32.
Amikor láttam a kérdést, a zeneszövegeknél fölfrissítettem az emlékezetem, hogy miért is tartottam az Ossiánt unalmasnak.
Tartom a véleményem, hogy szószaporítás, lényegi mondanivaló nélkül. Olyan, mint a nemlobogó zászló.
Inkább Adyt, József Attilát, más költőket olvasok, ha intelligens szövegre vágyom, és nem Ossián dalszöveget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!