Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Egy Rock zenekarban mi a...

Egy Rock zenekarban mi a felosztás általában? Többi lent!

Figyelt kérdés

Amikor egy Rock zenekarban játszanak akkor ugye megy a dallam a szóló gitáron, az akkord kíséri a ritmusgitáron!

A basszusgitár lüktet alatta, és a dobos pedig dobol! :D

Na a lényeg arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan találják ki, hogy ki mit játszik mikor illetve mivel lép be?

Egy gitáron lehet egyszerre több mindent játszani?

Mert megnéztem a Metallica - Nothing else Matters élőben!

És teljesen követhetetlen volt számomra annyira jó volt!

Két gitárral játszanak de egyik videóban mintha akusztikus gitárral kezdené, a másikban meg elektronikus!

Szükség van akusztikus gitárra vagy két elektronikus kell?

Miért nincs három gitáros? Vagy billentyűs?

Ha lenne mit kéne játszaniuk? Mi a szakmai megnevezésük?

https://www.youtube.com/watch?v=cbV190MjKiU

[link]

2016. dec. 28. 23:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Nem tudnánk.
2016. dec. 29. 22:20
 12/21 anonim ***** válasza:
Ezt egy db gitáron el lehet játszani. Egy akkordban benne van a basszus hang, itt külön pengetik meg a húrokat, és nem egyszerre, talán ezért hangzik számodra "követhetetlennek". Az egyik elkezdi, a másik vele együtt ugyan azt pengeti, aztán aki kezdte abbahagyja, mert ő amúgy a szólógitáros. Az énekes meg egyben a ritmusgitáros. (Itt.) A szólógitáros nem a dallamot adja, vagy nem tudom mire gondoltál mikor ezt írtad. Az szólózik. :) Hogy ihasson közben szegény énekes, ott húzza az időt addig. :D :D A lényeg, hogy ezt egyetlen akármilyen öthúros gitáron el lehet játszani.
2016. dec. 29. 23:55
 13/21 A kérdező kommentje:

Na végre! ) Szóval ezt, hogyan beszélik meg?

Honnan tudják ki mikor mit játszik?

Akkor a zenének mikor játsszák a dallamát ha van egyáltalán?

2016. dec. 30. 00:38
 14/21 A kérdező kommentje:

Ilyenkor a legérdekesebb kérdés az, hogy a dobos, hogyan képes tökéletesen ritmusban tartani az egész bandát? :)

Szóval a dobra épül az egész zene! :)

A dobosok, hogyan képesek tökéletesen játszani egyszerre a lábdobot, a cineket, a cintányérokat és a pergődobokat?

2016. dec. 30. 00:54
 15/21 A kérdező kommentje:
Számunkra ez oly egyszerűnek tűnik de a valóságban nem az!
2016. dec. 30. 00:56
 16/21 anonim ***** válasza:
Oké.
2016. dec. 30. 07:18
 17/21 anonim ***** válasza:
Vállalom, hogy hülyeséget írok, mert majd valaki úgyis kijavít és azzal csak közelebb kerülünk a megoldáshoz. :) Az is biztos, hogy dalt írni többféleképpen lehet, de ha van egy alap dallamod (egy ének a fejedben), akkor annak a gitáron meglesznek az akkordjai. Az akkordban már benne van a basszus, a basszusgitár ezt követi. Szerintem elkezdenél keresgélni a dobolásról alapokat, arról is kiderülne, hogy vannak benne kész technikai elemek, hogy mikor hova kell csapni, nem közben találják ki. Gitárszólót így beírod bárhova, tutira lesz rá találat, de aztán meg ne kérdezd, miért nincs szólódob, ha létezik dobszóló! :D Valahogy így van, hogy ezek leülnek próbálgatják hogyan lenne valamilyen, és aztán kész is van. Akármilyen rengeteg más hangszerrel ki lehet egészíteni, és akár követheti is egyik az ének dallamát, de nem szükséges. Aztán én szeretem a vokált, néha azok is vannak, vagy csak az egyik aki játszik valami hasonlót művel. Az is működik, hogy a gitáron kitalálnak valami alapmenetet, riffeket, és erre találnak ki dallamot, aztán tovább ugyanúgy működik mint előbbinél. Ezen belül meg azt csinálnak amit akarnak, tudnak, vagy bírnak, vagyis azért mert követni kell egyikkel a másikat, nem azt jelenti, hogy az csak egyféle megoldás lehet, pont ez a lényeg, hogy mindenki bele teszi a saját ötleteit, de közben együtt van az egész. Nem mondanám, hogy a dobra épül az egész zene, merthogy simán nélküle is működik egy dal. Adja az alapütemet, és mivel az a leghangosabb, erre támaszkodik a többi, úgyhogy ha elrontja akkor elviszi a bandát, az igaz. Nem tudom mit értesz a zene dallamán... ha egy dalból dúdolsz egy részt, az általában az ének, de persze ének nélkül is van dallama a zenének, ilyen gitáros történetekben ezt az akkordokból, riffekből hallod ki, ez meg folyamatosan megy, nem döntik el mikor, mert amikor nem, akkor csend van. :))) Nem tudom miért piszkálnak a kérdéseid miatt, ezek nagyon fontos kérdések, arról meg tökre nem tehetsz, hogy nem tudod megfogalmazni, valahogy nem egy próbateremnek berendezett garázsban jöttünk a világra, hát megesik. Én sem tudok rá válaszolni rendesen, bár ez engem sem zavar különösebben.
2016. dec. 30. 11:37
 18/21 anonim ***** válasza:

" A lényeg, hogy ezt egyetlen akármilyen öthúros gitáron el lehet játszani."

öthúros gitár? O.k. van afrikai gitárfajta egy húrral is de...

Szóval a ritmusgitáros lehet egy poszt egy zenekarban, de a ritmusgitár ugyanaz a hangszer mint a szólógitár. Gitár.

Na most az egyetlen gitárral operáló zenekaroknál kicsit kiürül a zene itt ott mivel egy gitár nem tudja az összes szólamát folyamatosan ellátni, de azért látni hogy ezt rengeteg helyen jól megoldják. Faith No More-ban például mindíg egy gitáros volt.

Azt hogy "kinek mi a feladata éppen" egy kétgitáros banda esetében azt onnan tudják, hogy hol tart éppen a nóta.

Mivel ez nem szimfónikus zenekar nem kell nekik karmester.

Az egyik legjobb példa erre a világ egyik legkitűnőbb heavy metál ZENEKARA a Judas Priest.

A mostanit hagyjuk, de amikor a Tipton/Downing gitárospáros mindkét tagja benne volt (nem is tudom milyen ökörség Downing nélkül de ez mondjuk nem tartozik ide), akkor a hosszú de nagyon jó és igen-igen élvezhető gitárszólók alatt még "át is vették" egymástól a szóló közben a "szólót" a másik meg "átment" ritmusgitárosba, sőt olyanra is volt nem egy nem kettő precedens, hogy egyszerre(!!) szólóztak, külön-külön jöttek a két csatornán.

2016. dec. 30. 15:54
 19/21 veterán vas ***** válasza:
0%

Jaj ne mond már, hogy olyan nagy dolog dobosnak lenni!

Van előtte 4-5 kisebb fazék azokat ütögeti, meg van egy hordó amit rugdos.

Meg néha-néha ráver egykét fedőre is amik ott libegnek előtte. Minden tiszteletem a dobosoké, de ezek a csörömpölő eszközök összesen max. vagy 20-25db.

Viszont, egy rendesebb orgonán (pl.7 manuáloson) közel 400 billentyű van. Na azon játszani, az már valami! :D

2016. dec. 30. 16:12
 20/21 anonim ***** válasza:

Egy hangszeren játszás nehézségét nem az határozza meg, hogy "hány valami van rajta".

Ha nem lennél kőprimitív magadtól is rájöhetnél erre.

2016. dec. 30. 16:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!