Pink Floydhoz hasonló zenéket keresek. Vannak ilyenek?
"A Pink Floyd kortársa volt, de színvonalban a Floyd nem ér fel velük."
ez remélem csak elírás....
A kérdezőt el kell szomorítanom: sajnos nincs, és nem is volt még egy olyan banda mint a Pink Floyd. És szerintem nem is lesz már.
Olyan számok mint az Echoes a Pompeii albumról, vagy a One of these days, az egész Animals album, Cymbaline, Saucerful of secrets.... és még sorolhatnám. Rongyosra hallgattam őket, és egyszerűen nem lehet megunni. Minden idők legjobb rock bandája.
A Pink Floyd felszínes zenekar volt mindig is, a saját stílusán belül is; voltak sokkal tartalmasabb pszichedelikus rock és krautrock zenekarok, mint a sznoboknak gyártott Pink Floyd.
Attól még, hogy Magyarországon nem igazán ismerik a Tangerine Dream-et (bár pl anno a Panoráma, és a Hírháttér c. tvműsor szignáljaként igen, egy pici részletet felhasználtak), nagyságrendekkel színvonalasabb zenét játszott, mint pl a Floyd (alapvetően e stíluson belüliek.)
Világszerte magas fokon elismert a Tangerine Dream. Ráadásul T Dream-nek nem volt szüksége akkora látványos, felszínes show-ra, mint a Pink Floyd-nak, aki utóbbiak ezek által, meg hatékony managerek által tudták csak eladni saját magukat.
Bár a T. Dream világszerte ismert zenekar 1970 óta, főleg az 1974-es albuma óta, mégis azt kell mondjam, gyakrabban amatőr, nem ismert zenekarok KÖZÖTT gyakrabban találni értékesebb zenéket, mint a világhírűek között...
De hát ugye a sznobok a presztízsre hajtanak, meg a birkaszellemnek engedelmeskednek (ami a valódi műélvezeti, műértékelési attitűddel ellentétes hozzáállás), sokuk tudattalanul... Ezért vannak elájulva a Pink Floyd felszíntől...
Még soha egy ember nem tudta bizonyítani számomra, hogy a sablonos zenei elemek mitől mutatnának egyedi önkifejezést és értéket - a Pink Floyd összes albumát (legalábbis sorlemezeit) 2-3 évente újra hallgatom és szinte semmi értéket még nem találtam benne, bár itt-ott egy keveset igen, de azok is sablonok, ráadásul kifejezéstelenek.
Ellenben ezrével tudok ismert és alig ismert értékes zenekarokat sorolni, rengetegféle műfajból stílusból, a Pink Floyd stílusából meg írtam egyet: a Tangerine Dream legtöbb lemeze 1970-1982 között.
Ha érdekel valakit, írok még rengeteget akár, ide, albumokkal.
A sznobok ellenben nem értéket keresnek, hanem KIZÁRÓLAG presztízs imádnak és becsapják önmagukat, pl Pink Floyd-ot imádnak. Jól csengő név, jó manageléssel, és látványos show elemekkel - ennyi csupán a Floyd...
Véleménye mindenkinek lehet. De csak akkor van értelme, ha alátámasztja észérvekkel (is). A Floydosok érve csak annyi szokott lenni: "csak", "csak jó, mert csak", "mer' jó az a szám, hogy..."...
Ez nem érv... Ennyi "érvelésre" egy gyerek is képes... szívesen várom a felnőtt érveket.
NEM pusztán ízlésekről meg pofonokról van szó, ha művészetről van szó. Részben igen, de részben vannak objektív tényezők is a műalkotások esetén.
A Pink Floyd-dal összehasonlított Tangerine Dream egy berlin school, és (kezdetben) dark ambient, kraut rock stílusú ÚTTÖRŐ zenekar volt a 2015-ös megszűnéséig. A krautrock a pszichedelikus rock-hoz hasonló, Németországban kifejlődött stílus.
Hozzáteszem: NEM vagyok germániás, sőt...
Elfogulatlan vagyok. Az érdekel: mi mennyire értékes, már amely részben objektíve megállapítható (és nem ösztönszellemben, mint a sznob Floyd-osok). Nyilván hozzáadódik a szubjektív ízlés is ehhez, de nem pusztán abból áll a műélvezet és a művészi értékek felismerése.
"A Tangerine Dream az elektronikus zene egyik legismertebb (és egyik legrégebbi ma is működő) képviselője, annak egyik előfutárának is tekinthető. A német csapatot 1967-ben Edgar Froese alapította Nyugat-Berlinben. A gyakori tagcseréknek köszönhetően tagjai voltak olyan neves zenészek, mint például Klaus Schulze, Christopher Franke, Peter Baumann és Johannes Schmoelling.
Zenéjük - amely az elektronikus zene szinte minden irányzatára hatott az ambienttől kezdve a tánczenékig - kezdettől fogva (bár rockzenekarként indultak) az experimentális zene és az elektronikus eszközök összeházasítására épült, jóval elvontabb és kevésbé populáris jellegű volt, mint a nyolcvanas évek elejének űr-zenéje és a kilencvenes évek elektro hulláma, vagy akár magának az ambient műfaj egésze, aminek létrehozásában részük volt."
Apropó, a wikipedia cikk idézetből kihagytam egy fontos tényezőt: egyetlen állandó tagja volt a Tangerine Dreamnek:
Edgar Froese.
Tavaly hunyt el, részvétem a zseni iránt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!