Cseh Tamás csönded vagyok jelentése/mondanivalója?
Talán segítség egy Weöres Sándor gondolat hozzá:
"Minden, amit kaptam, a csendből kaptam"
Tudjuk, a világ egyik legnagyobb költője nagyon sokat kapott. - ihletet, alkotó-teremtő erőt - amelyből születtek a versei.
A szöveget - mint szinte valamennyi Cseh Tamás dal szövegét Bereményi Géza író írta.
Nagyon szép, szerintem is.
"dal nem dicsér,
se jel, se láng csak csönd, mely égig ér."
Ez egy kulcsmondat - a csönd a végtelennel és a semmivel, ürességgel egyszerre rokon.
Ami azt jelenti, nem meghatározott (forma)- hanem ha valami keletkezik az épp most keletkezik, teremtődik a formanélküliből.
Ez egy jelenlétet jelenléti tudatot feltételez, ahol működni tud a formaképző (teremtő) erő.
És ez a jó. Ellentéte: valami már kijelentett, meghatározott és a tudat azt "gondolja" -valójában egy sémába (formába) helyezkedik bele.
Szerintem nem egy veszteségről szól tehát, hanem inkább arról, hogy egy jelenlétben egy nyíló érzés,érékelés,intuíció ihletett gondolat jöhet létre, ha "csönded vagyok".
15-18 évesen jó elolvasni ezeket, segítő a világ-, az önismerethez, emberismerethez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!