Kb 1978-1986 között megjelent pop-rock sláger cime, előadója?
Több szempontból emlékeztet egy jóval későbbi, 2001-es, egy másik zenekar által, a Daft Punk által megjelentetett számra, a "Digital Love" címűre, melyben a
2'45''-3'15''
közötti elektromos zongora betét tisztára olyan, mintha abból a kb 1978-1986 között megjelent egykori pop-rock sláger refrénjéből nyerték volna, és a keresendő régi zeneszám esetén a refrén alatt szól teljesen hasonló elektromos zongora harmóniamenet, szaggatottan, mint a Daft Punk szám esetén. A refrén alatt az énekes magas "táááám" hosszúságú hanggal kezd, az énekdallam minden sora a legmagasabb frekvencia és "táááám" hosszúságú:
"tááááááá ti-tá, tá-ti-táááá"
"tááááááá ti-tá, tám ti-tá, tá tá, ti"
-kb ez a refrén énekdallamának ritmusa, alatta meg tehát az elektromos zongora "püttyög", szaggatott harmoniamenetet hallat.
Sőt, a későbbi, 2001-es Daft Punk sláger
4'01''-4'10''
közötti, elektromos gitár hangját utánzó szintetizátor szóló is erősen utánzata az egykori pop-rock slágernek, az a számok végefelé hallható.
Inkább popdalnak mondanám a zenét, amit keresek, de egyértelműen rock hangszerelésű -ezen felül halk szintetizátor mintha volna benne-, bár a szóló a közepén/végén belesimul a számba, nem kirívó, határozott, de lágyan kikevert zeneszám.
A 2001-es Daft Punk szám linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=QOngRDVtEQI
A 80-as években kvázi a "csapból is folyt" ez a pop-rock sláger, bár egyslágeres zenekarról van szó, emlékeim szerint,
tehát NE A LEGNÉPSZERŰBBEKRE asszociáljatok.
Köszi előre is, ha valaki felismeri a kb harminc éves slágert.
Bár egyik se talált, mégis az első hozzászóló egy remek irányt vetett fel, viszont a második el se olvasta, amit írtam, mert szinte minden említett szempontból szembemegy a Kiss szám a kérdésessel, de sebaj...
Szóval az első hozzászóló ügyes volt, mert volt esze megnézni, mit ír a wikipédia, és nem is értem, ez nekem pont e kérdésem kapcsán miért is nem jutott eszembe... Pedig máskülönben gyakran wikipédiázom... Tehát az első hozzászólónak annyiból igaza van, h a wikipédia megadta, honnan a Daft Punk szám elejéről a sampling, és tényleg, az egy George Duke számból származik, utóbbit ráadásul hangulatban is megragadta a Daft Punk.
Bár sajnos nem a G.Duke szám, amit keresek, mégis felráztál annyiból, h megint meg kellene néznem a wikipédiát, és most látom, h külön a Daft Punk - "Digital Love"-jéhez van szócikk. :)
Nos, több más zenekarra tesznek abban utalást, és kezd olyan gyanúm lenni, hogy amit keresek, az
TALÁN egy Supertramp szám...
Nem biztos, de a gyanúm most ez... Úgyhogy most egy picit vadászni fogok Supertramp-ekre. :P :D
Ha a továbbiakban is van valakinek sejtése, megköszönöm, ha jelzni, de kérem, olvassa el figyelmesen előtte az első kommentemet, ne úgy, mint a második hozzászóló...
;)
Ha csak egy picit is esélyes az általatok jelzett tipp, örülni fogok, de a 2. hozzászóló szinte teljesen szembement a kérdéssel, ő emmiatt semleges válaszoló... De egye fene, neki is köszi, heheheh. :) Mivel ő is jó szándékú volt, ezt értékelem benne is. :)
Srácok, közeledek a megfejtéshez. :) Egyre gyanúsabb, h Supertramp - hála az első hozzászólónak, h megnézte a wikipédiát. :D (Ami nekem hogyhogy nem jutott eszembe kivételesen, ezt nem is értem...)
Idézem is:
"On 'Digital Love,' you get this Supertramp vibe on the bridge. We didn't sample Supertramp, but we had the original Wurlitzer piano they used, so we thought it would be more fun to have the original instrument and mess around with it. We use mainly vintage synthesizers, like older electric pianos like the Rhodes, Wurlitzer, Clavinet. We didn't use the Clavinet on Discovery, but I usually use it in my studio."
Tehát a Supertramp elektromos zongorajátéka által keltett vibráció is hatott a Daft Punk számra. Pontosan ezt mondtam én is előzőleg, hogy a Daft Punk számról jutott eszembe a kérdéses szám.... amiről tehát egyre inkbáb gyanítom, h Supertramp. :)
Pláne mert az énekesük stílusa elég hasonló a Yes zenakaréhoz - a kérdéses szám refrénjében is épp úgy ugrik fel a hangja az énekesnek, mint a Yes zenekarban amikor fejhangon énekelnek. :) Nah, íme a Logikus dal című Supertramp dal,
DE EZ MÉG NEM a megfejtés!
Csak hát ennek elején is hallatszik a Daft Punk által is kölcsönzött jellegzetes szaggatott elektromos zongora akkordozás :)
https://www.youtube.com/watch?v=fBoYZqmcZuc&list=PLMKA5kzkfq..
Ez hihetetlen!! Ahogy keresgéltem Supertramp számok között, egyszer csak megjelent a youtube jobb sávján, hogy
MANFED MANN - BLINDED BY THE LIGHT
És azonnal tudtam, hogy EZ AZ! :D
De ez hogy lehet?? :D
A Daft Punktól eljutottunk a Supertrampig, onnan meg a Manfred Mann-ig... Hasonló számról hasonlóra, onnan egy másik hasonlóra, mire meglett.... Döbbenek és ámulok... A Manfred M. számban ráadásul hammond orgona is szerepel az elektromos zongora mellett.
Köszönöm, első hozzászóló a jól irányzott löketet! :)
Még az is lehet, hogy van talán kapcsolódás a Manfred M. dal és a Supertramp között... majd utánanézek, de ha valaki tudja kapásból, ez is érdekel. ;)
Íme a studio verzió, ami szinte a csapból is folyt a 80-as lévekben:
https://www.youtube.com/watch?v=Fd2OhIvxQls
Egy élő verziót is mutatok, ha már meglett, nos, ez keményebben, hard-rockosan szól, szemben a lágyabbra kikevert studio változattal:
https://www.youtube.com/watch?v=lcWVL4B-4pI
A dal refrénje annyiból furcsa, hogy rögtön avval kezdődik az ének. :D Ez eléggé sajátos megoldás. :) Mind dallamszövésében és dinamikájában refrén hangulatú, mind a szám szerkesztése okán, hiszen ez a motívum többször visszatér a számban, tehát lényegileg refrénról van szó, holott ritka, hogy egy dal rögtön refrénnel induljon, de itt igen. :)
Nem vagyok oda bár a slágerekért, és ez a zene is egyszerű, semmi extra, de hát valamiről eszembe jutott a napokban, és nem hagyott nyugodni, melyik zenekartól melyik számról van szó. Hát meglett. :)
ÉS MÉG VALAMI:
" "Blinded by the Light" is a song written and originally recorded by Bruce Springsteen, although it is mostly known by its 1977 #1 hit version recorded by Manfred Mann's Earth Band."
Tehát most tudtam meg, h ez eredetileg egy Bruce Springsteen dal... Nocsak... Meg is keresem most az eredetit is... Íme:
https://www.youtube.com/watch?v=7Iaca30QbOo
De, mint írja a wikipádia, a Manfred Mann-től lett ismert, én csak a Manfred verziót ismertem eddig, és az utóbbi mint feldolgozás szerintem sokkal eltaláltabb lett, és meghangszereltebb.
Ennyi zenei szál... :D
Daft Punk -> Supertramp -> Manfred Mann -> Bruce Springsteen.
Még egy apróság - egy elképesztő cuki hangú afroamerikai énekesnőtől - a gitár akkordmenet ugyanaz, mint a Manfred Mann's szám esetén. ;) És utóbbi esetén a nem-refrén énekrész dallama meg hasonló egy picit, a Minnie daléhoz.
Minnie Ripertontól kvázi "szállóige" lett az alábbi slágerének refrénje, ahogy fejhangon "úúú"-zik. :D
Minnie Riperton - Loving You:
https://www.youtube.com/watch?v=kE0pwJ5PMDg
Nem véletlenül motoszkált ez is most a fejemben... Ugyanaz az akkordmenet, csak itt gitáron, míg a Manfred Mann számban elektromos zongorán.
Más kérdés, h a Minnie dalban is hallható elektromos zongora (halkan) - régi szép idők: pop-rock zene hammond orgonával és elektromos zongorával. :)
Ráadásul a hammondot kemény hangzásra is lehet használni, nem csak lágyra.
(Annak idején kamasz koromban úgy hallatszott elektromos gitárerősítőn Jon Lordtól a hammond orgona, hogy akkoriban még azt hittem, torzított gitár...)
Szia!
Az első válaszoló vagyok! Örülök, hogy végül is így vagy úgy, de meglett a keresett szám! :)
Külön öröm szàmomra, hogy neked ennyit jelent!
Baráti üdvözlettel:
Barbi
Örülök, h végigolvastad a kínosan terjedelmes kommentjeimet, köszi. :) ...Ezek szerint nem írtam hiába, hehe. :)
De, mint jeleztem, nem jelent sokat e szám nekem. Egyszerű dal, nem is túl mélységes, csak valahogy eszembe jutott valamiról a napokban. Ennyi. ;)
Ami érdekesebb számomra: a zenei összefüggések, melyek sorról sorra eszembe jutottak. A dolog folyamata az érdekes.
Ez nem céltábla, ha értesz. ;)
Szóval a folyamat sokkal gyakrabban köt le engem, mint valamire vadászni, pl zeneszámra - ahogy jöttek sorra a felismerések, pl az azonos akkordmenet egyes számok között, vagy a hasonló stílusú elektromos-zongorajáték egyes zenekarok egyes számai között, stb...
Köszi h elolvastad. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!