Egy akkord basszusait h lehet megállapítani?
Van egy adott akkordom pl am v f#
Ezeknek mi a basszusa?
Segítenétek el magyarázni?
Milyen akkord az az "am v f#"?
Illetve azt sem tudom, mi az, hogy egy "akkord basszusa".
Basszusnak alap esetben alaphangot szokás játszani, azt meg nem olyan nehéz megállapítani.
A moll vagy az F fisz
Én úgy tudom hogy ha kísérek egy zenét és leütök egy akkordot akkor az akkord alaphangjait, basszusát ütöm lemellé, hogy színesebb legyen a kíséret, vagy nem így van?
Ez nem ilyen egyszerű.
Attól függ milyen zenét játszol. Minden zenei stílusban - sőt akár azon belül zeneszámonként is külön - meg van, hogy miket kell fogni.
Népzenében pl. szinte sosem egy hangot fogsz basszusnak egy bizonyos akkordra. Kettőt, vagy akár hármom különböző hangot is felváltva. Sőt legtöbb esetben egy kis dallamot játszik a basszus egy népdalban, ami szépen társul a dal akkordmenetéhez és kiemeli azt. Népzenében elég nagy a szabadság ilyen téren. Nem matematikai képlet alapján van.
Könyű zenében nézd meg, hogyan játszodja el az, aki a dal szerzője. Nem lehet könyv szerint megállapítani, hogy ezt egyszer, azt meg utánna kétszer kell fogni, mert csak az a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!