Ha 10 zenével kéne bemutatnod a könnyű zene történetét, melyik 10 lenne az?
Leegyszerűsíthetjük rockra / popra /stb. is, kevésbé vállalkozó kedvűeknek.
Szóval ha jönne egy UFÓ, akinek bármilyen komment nélkül be kéne mutatnod a könnyű zene történetét / rock zene történetét, és csak 10 videót mutathatnál (főleg olyanokat, amikhez van videó is, de egy-két másmilyen is jó), miket tennél be? Kezdjük minimum az '50-es évektől.
Ja, és 2 kiegészítés, amit szeretnék hangsúlyozni:
1., NEM az a kérdés, hogy te kiket szeretsz, szóval olyan is szükségszerűen lesz a listán, amit nem kedvelsz.
2., NEM kell, hogy egy adott stílusból vagy egy adott előadótól azt a zenét tedd be, ami valóban a legnépszerűbb volt a korszakban. elég, ha jellemzi.
A könnyűzenét szerintem lehetetlen lenne ennyi dalban bemutatni, ha kiemeljük a rock-ot, akkor:
Külföldi:
1.The Beatles - I wanna hold your hand
2.Led Zeppelin - Whole lotta love
3.Rancid - Time bomb
4.Jethro Tull - Aqualung
5.Queen - Princes of the universe
6.Pink Floyd - Another brick in the wall
7.Nirvana - Lithium
8.Red Hot Chili Peppers - Under the bridge
9.Limp Bizkit - My way
10.Linkin Park - Somewhere I belong
Magyar:
1.Illés - Amikor én még kissrác voltam
2.Omega - Petróleum lámpa
3.LGT - Embertelen dal
4.Hobo Blues Band - Operett
5.Fonográf - Szombat esti lány
6.Sziámi - Apokalipszis itt és most
7.Kispál és a Borz - Húsrágó hídverő
8.Tankcsapda - Törölköző teniszütőkkel
9.Óriás - Véletlen volt
10.Intim Torna Illegál - Hiába nézel a szemembe
Kizárólag tetszés alapján válogatva.
elég nagy balgaság az ötvenes évektől kezdeni, a mai könnyűzene az 1890-es években kezdett kialakulni, egy időben az amerikai zeneműkiadók megjelenésével (lásd még: Tin Pan Alley).
úgyhogy én nem az ötvenes évektől fogom kezdeni, már csak azért sem, mert szerintem az első ötven év sokkal fontosabb... meg is indoklom:
1. Offenbach - Kánkán -> a maga korában, Wagner idejében Offenbach jelentette a népi zenét. persze már ekkor sem volt ez új keletű, hiszen Mozart Varázsfuvolája is népopera volt, de ez a Kánkán igazán emblematikus.
2. Scott Joplin - Maple Leaf Rag -> a ragtime az egyik legfontosabb, és egyben az egyik első lépés a mai modern könnyűzene kialakulásában.
3. Irving Berlin - Alexander's Ragtime Band -> ez a dal jellemzi leginkább a tizes-húszas évek fordulópontját. tök mindegy, ki adja elő, a szám nagyon tipikus.
4. Duke Ellington - Take the A Train -> ehhez nincs nagyon mit hozzáfűzni, a történelem egyik legnagyobb slágere. talán ezzel lehet a legjobban jellemezni a harmincas évekbeli kávéházas-swingtáncos világot.
5. Pat Ballard - Mr Sandman -> ez az igazi amerikai ötvenes évek, a maga rágógumi zenéjével, a traditional poppal.
6. Elvis Presley - Jailhouse Rock -> az ötvenes-hatvanas évek fordulópontja, szintén nagyon jellemző.
7. The Beatles - Let it Be -> elég giccses szám, viszont remekül bemutatja a hatvanas évek hangulatát és azt a társadalmi változást, ami a popzenén is lecsapódott.
8. James Brown - I Feel Good -> természetesen, nem maradhat ki, hiszen a hip-hoptól az acid house-ig, szinte minden mai tánczenei stílus ebből a számból (mivel ez az egyik első funk-szám) eredeztethető.
9. Michael Jackson - Billie Jean -> bár annyira sosem voltam Jackson-fan, de mivel kereskedelmileg ő minden idők legsikeresebb popelőadója, nem maradhat ki.
10. Nirvana - Smells Like Teen Spirit -> világ életemben utáltam a Nirvanát, ezt a borzalmas számukat pedig főleg, de ez jellemzi tökéletesen a kilencvenes évek popzenéjét.
szerencsére nincs több hely, mert bajban lennék. az elmúlt 20 évben ugyanis semmi nem történt a könnyűzenében. korábbi popműfajokat házasítanak egymással vagy teljesen visszamennek a hatvanas-hetvenes évekbe (lsd pl. Bruno Marsot), de fogalmam sincs, hogy száz év múlva mit fognak mondani, ha valaki a kétezres évek első két évtizedének a zenéjéről akar megtudni valamit.
folytatom tematikus listákkal, ezeket nem indokolnám meg, de mivel kb. ugyanezen tematikában írtam zeneakadémiai szakdolgozatomat amit igen nagyra értékelt a kiváló tanári kar, ezért csak leközölném őket:
rock:
1. Bill Haley - Rock Araound The Clock
2. John Lee Hooker - Boom Boom
3. Elvis Presley - Jailhouse Rock
4. The Beatles - Help
5. The Rolling Stones - Paint it Black
6. Black Sabbath - Paranoid
7. Led Zeppelin - Kashmir
8. Iron Maiden - The Trooper
9. Sex Pistols - God Save the Queen
10. Rage Against the Machine - Killing in the Name Of
jazz:
1. Louis Armstrong - Big Butter and Eggman
2. Benny Goodman - Sing Sing Sing
3. Duke Ellington - It Don't Mean a Thing
4. Coleman Hawkins - Body & Soul
5. Charlie Parker - Donna Lee
6. Miles Davis - So What
7. John Coltrane - Giant Steps
8. Wayne Shorter - ESP
9. Billy Cobham - Stratus
10. Pat Metheny - Bright Size Life
Köszönöm.
"elég nagy balgaság az ötvenes évektől kezdeni, a mai könnyűzene az 1890-es években kezdett kialakulni, egy időben az amerikai zeneműkiadók megjelenésével (lásd még: Tin Pan Alley). "
Ezzel én is tisztában vagyok, épp ezért hangsúlyoztam, hogy én honnan kérem.
1 válaszolót leszámítva hiányolom Michael Jacksont.
Ha nem vagy fan, akkor is ő a zene legnagyobb ikonja. Alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!