Szabadtéri koncerteken hány W-is / dB-es hangfalakat használnak, pl egy Stadionos tér hangosításához?
Nagyságrendileg egy-egy nagy PA hangsugárzó az akár 100dB körüli érzékenységű és 1000-2000 wattos terhelhetőségű.
Ezek száma és az össz teljesítmény az igencsak változó szvsz.
Nagyobb rendszerekben gyakran használnak CLA jellegű rendszert is, tessék, irányadó adatok: [link]
"kb egy fél focipályányi területet szépen behangosítson"
Most ez nagyon tág fogalom, egy egyszerű kerti partit el tudok képzelni 5-10 emberrel egy nagyobb udvarban, szobai hangsugárzókkal akár. :)
Egy falunapot pár száz emberrel, koncertekkel, színpadi műsorral, utcabállal el tudok képzelni mondjuk 2, vagy 2*2 nagyobb full range hangsugárzóval, meg mondjuk két mélyládával, 2*1kW... 2*3kW teljesítménnyel...
Egy Scooter koncertet a focipályán sokkal nagyobb hangosítással...
hát valahol a második és a harmadik verzió közötti megoldás kellene.
na de PA hangszóró? zenére? huezt most nagyon nem értem. meg hát nem is olyan sok az a 100 dB, hát épp nézegettem, a mentők hangsugárzója 107-114 dB között mozog (állítólag ez szabvány), na de oké, azért az mégse tudja azt a minőséget, nem?
"hát valahol a második és a harmadik verzió közötti megoldás kellene."
-Akkor föl kell kötni a gatyát, mert a 2-dik 3-dik közötti hangtechnika simán belekerülhet egy-egy lakás, akár családi ház árába is. (Hozzászólásod alapján, a legnagyobb jóindulattal is azt javaslom, hogy alaposan nézz utána dolgoknak, mert nem vicces milliókat, százezreket úgy elkölteni, hogy kevés fogalmad van a dolgokról!)
"na de PA hangszóró? zenére? huezt most nagyon nem értem."
-PA = Public Address általában használt rövidítés a profi szabadtéri hangosításra.
"meg hát nem is olyan sok az a 100 dB, hát épp nézegettem, a mentők hangsugárzója 107-114 dB között mozog (állítólag ez szabvány), na de oké, azért az mégse tudja azt a minőséget, nem?"
-Meglehetősen sok a 100 dB, mert 1 wattról értik, egy 1000 wattos PA láda 130 dB-t tud eléggé széles sávban, egy méterről. Ez nem kevés.
igen értelek én, csak az a tapasztalat hogy pontosan, ahogy írtad, a PA-nak elsősorban a "public adress" a feladata, de minőséget nem igen lehet elvárni tőle, főleg nem széles tartományban, még ha dB-ben ott is van a szeren.
PA-m van egy olyan, ami 100 W-os (de ez kivételesen tényleg annyi), a dB meg kb 108-110 körül van, de azért egy zene esetében bizony nem éppen minőségi a hangzás.
A PA az nem egy konkrét hangsugárzó, hanem egy gyűjtőfogalom. Autóban is van jobb és rosszabb, gyorsabb lassabb, kényelmesebb, kevésbé kényelmes.
PA hangsugárzóban is van kisebb-nagyobb, jobb-rosszabb hangú...ezernyi gyártó. Azért mondjuk egy-egy nagyon komoly JBL, vagy Peavey hangosítás, ha nincs teljesen kihajtva, az nem szól rosszul.
Valóban igazad van, hogy még ma sem eléggé a minőségről szól a PA, de ma már pl a B&W saját hangrendszere, rosszabb hatásfok árán, valóban kiváló hangminőséget tud. Más kérdés ennek a költsége és egyáltalán az, hogy a B&W nem adja el azt a hangosítást...
Db opera 915dx-ből kettő (aktív)
Allen heat zed 14 keverő...
Az aktívakhoz nem kell erősíto
Ezek akkorát fognak szólni mint az állat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!