Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » PLS! HELP! Ez jogsértés? (zene)

PLS! HELP! Ez jogsértés? (zene)

Figyelt kérdés

Ez jogsértés?

Kaphatok érte valamit? :D

Van egy souncoud csatornám ahová néha felrakok pár megjelenés előtti számot, nagyob DJ-ktől pl.: Don Diablo, Oliver Heldens, Tujamo stb. ezeket MIX-ekből vágom ki és finomítok rajta kicsit ha kel.

A leírásban feltüntetem az előadót, oldalait, hogy követhessék stb.

A végére pedig (angolul), "ez a csatorna csak szórakoztatás céljából van, ha az előadó kéri akkor küldjön üzenetet és eltávolítom a dalát, + nem profit céljából töltöttem fel" valami ehez hasonló.

Edig nem kaptam üzenetet :D.

Kicsit vicces mert van olyan feltöltésem ami jóval több mint a későbbi eredeti előadójé :D.

Kicsit parázok...

Ha jogvédett zenét töltünk fel, abban a pillanatban letiltják a dalt, eddig még nem tiltottak semmit le.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2015. márc. 4. 21:50
 1/5 tomala ***** válasza:

Minden szellemi termék jogvédett, hacsak le nem telt a jogvédelem ideje, vagy a jogtulajdonos le nem mond erről.

Teljesen felesleges odaírni, hogy mi célból jött létre az oldal, meg az előadók oldalait, mert ettől a dolog nem lesz legális a jogvédett anyagok megosztása. A szellemi tulajdon mindenfajta felhasználása - ez is - csak a jogtulajdonos engedélyével jogszerű.

A gyakorlatban a sima megosztásból ritkán csinálnak ügyet a kiadók, azt viszont rosszul tűrik, ha valaki pénzt is keres vele, vagy letölthetővé teszi a művet.

Ilyen esetben a Büntető törvénykönyv is szankcionál, kevésbé súlyos esetben 2 évig terjedő szabadságvesztéssel. (Nem tudom, ezen az oldalon van-e lehetőséged bevételszerzésre a reklámokból.)

A polgári jogszabályok szerint egyébként az engedély nélküli felhasználás minden formája ellen engedik fellépni a jogosultat.

A nagyobb kiadók legtöbbször kampányszerűen, néhány évente állnak bele a jogellenes feltöltések letakaríttatásába. A büntetőfeljelentés ritka, csak a súlyosabb esetekre jellemző.

Magyarországon emiatt leginkább akkor indul eljárás, ha a rendőrség már amúgy is nyomoz valami miatt, és ennek során fény derül arra, hogy a hozzáféréseddel jogsértő feltöltés történt. Ilyenkor szoktak a legfoglalt gépeken található illegálisan letöltött szoftverekért is büntetni.

Szóval bár jogsértő a cselekményed, valószínűleg nem kapsz semmit, ha viszont mégis buksz egyszer valami miatt, akkornagyot lehet esni, mert minden más is beleesik.

2015. márc. 5. 09:42
 2/5 A kérdező kommentje:

Soundcloudon az alap felhasználó nem részesedik semmilyen profitban.

Hmm... nem tudom...

inkább nem töltök fel több ilyen dalt.

Bár nem hiszem ebből lenne valami. pl. ott van a youtube és több ezer "kalóz" feltöltés van és azok még sincsenek törölve...

2015. márc. 5. 13:47
 3/5 anonim válasza:

Bátran töltsed föl a zenéket :) az előadókat ez hangyányit sem szokta zavarni, pláne a kisebbek, még meg is szokták köszönni a támogatást ('thanks for the support') ha van az oldaladnak egy kis fanfare-je. (mert ugye így több emberhez eljut a zenéjük)

Ha valamitől is emiatt fosnod kell az a Audible Magic protection. Ez tulajdonképpen egy hangjogvédő rendszer.

miután kijön egy előadó zenéje, akkor kap egy ilyen protekciót. És ez a renszer küldi neked a 'copyright-os üzeneteket. Ezeket nem organikus személyek ellenőrzik, hanem 'gép'. Ezeket ki lehet védeni, ha pl. pitch-et teszel a feltöltendő zenére.

2015. márc. 11. 16:17
 4/5 anonim válasza:
*pitch = hangmagasság növelése hangszerkesztőben
2015. márc. 11. 16:17
 5/5 A kérdező kommentje:

Ok, köszönöm!

Pont tegnap kaptam egy üzenetet az egyik "kisebb" előadótól, hogy töröljem ha lehet a dalát mert kijött az original verzió, és tényleg megköszönte a támogatást :D, még örült is neki (ahogy leszürtem a mondandóját).

2015. márc. 11. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!