PLS! HELP! Ez jogsértés? (zene)
Ez jogsértés?
Kaphatok érte valamit? :D
Van egy souncoud csatornám ahová néha felrakok pár megjelenés előtti számot, nagyob DJ-ktől pl.: Don Diablo, Oliver Heldens, Tujamo stb. ezeket MIX-ekből vágom ki és finomítok rajta kicsit ha kel.
A leírásban feltüntetem az előadót, oldalait, hogy követhessék stb.
A végére pedig (angolul), "ez a csatorna csak szórakoztatás céljából van, ha az előadó kéri akkor küldjön üzenetet és eltávolítom a dalát, + nem profit céljából töltöttem fel" valami ehez hasonló.
Edig nem kaptam üzenetet :D.
Kicsit vicces mert van olyan feltöltésem ami jóval több mint a későbbi eredeti előadójé :D.
Kicsit parázok...
Ha jogvédett zenét töltünk fel, abban a pillanatban letiltják a dalt, eddig még nem tiltottak semmit le.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Minden szellemi termék jogvédett, hacsak le nem telt a jogvédelem ideje, vagy a jogtulajdonos le nem mond erről.
Teljesen felesleges odaírni, hogy mi célból jött létre az oldal, meg az előadók oldalait, mert ettől a dolog nem lesz legális a jogvédett anyagok megosztása. A szellemi tulajdon mindenfajta felhasználása - ez is - csak a jogtulajdonos engedélyével jogszerű.
A gyakorlatban a sima megosztásból ritkán csinálnak ügyet a kiadók, azt viszont rosszul tűrik, ha valaki pénzt is keres vele, vagy letölthetővé teszi a művet.
Ilyen esetben a Büntető törvénykönyv is szankcionál, kevésbé súlyos esetben 2 évig terjedő szabadságvesztéssel. (Nem tudom, ezen az oldalon van-e lehetőséged bevételszerzésre a reklámokból.)
A polgári jogszabályok szerint egyébként az engedély nélküli felhasználás minden formája ellen engedik fellépni a jogosultat.
A nagyobb kiadók legtöbbször kampányszerűen, néhány évente állnak bele a jogellenes feltöltések letakaríttatásába. A büntetőfeljelentés ritka, csak a súlyosabb esetekre jellemző.
Magyarországon emiatt leginkább akkor indul eljárás, ha a rendőrség már amúgy is nyomoz valami miatt, és ennek során fény derül arra, hogy a hozzáféréseddel jogsértő feltöltés történt. Ilyenkor szoktak a legfoglalt gépeken található illegálisan letöltött szoftverekért is büntetni.
Szóval bár jogsértő a cselekményed, valószínűleg nem kapsz semmit, ha viszont mégis buksz egyszer valami miatt, akkornagyot lehet esni, mert minden más is beleesik.
Soundcloudon az alap felhasználó nem részesedik semmilyen profitban.
Hmm... nem tudom...
inkább nem töltök fel több ilyen dalt.
Bár nem hiszem ebből lenne valami. pl. ott van a youtube és több ezer "kalóz" feltöltés van és azok még sincsenek törölve...
Bátran töltsed föl a zenéket :) az előadókat ez hangyányit sem szokta zavarni, pláne a kisebbek, még meg is szokták köszönni a támogatást ('thanks for the support') ha van az oldaladnak egy kis fanfare-je. (mert ugye így több emberhez eljut a zenéjük)
Ha valamitől is emiatt fosnod kell az a Audible Magic protection. Ez tulajdonképpen egy hangjogvédő rendszer.
miután kijön egy előadó zenéje, akkor kap egy ilyen protekciót. És ez a renszer küldi neked a 'copyright-os üzeneteket. Ezeket nem organikus személyek ellenőrzik, hanem 'gép'. Ezeket ki lehet védeni, ha pl. pitch-et teszel a feltöltendő zenére.
Ok, köszönöm!
Pont tegnap kaptam egy üzenetet az egyik "kisebb" előadótól, hogy töröljem ha lehet a dalát mert kijött az original verzió, és tényleg megköszönte a támogatást :D, még örült is neki (ahogy leszürtem a mondandóját).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!