Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Szolmizálás közben intonál...

Szolmizálás közben intonál általában felfelé a hangom. Hogyan tudnék minél tisztábban énekelni, úgy hogy se felfele, se lefele ne intonáljak?

Figyelt kérdés
Mikor leellenőrzöm magam, mindig kicsivel fennebb vagyok, nem tiszta a hang. Hogy tudjak gyakorolni?

#szolfézs #intonálás #tiszta intonáció
2014. dec. 17. 19:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Sokat segít, ha felveszed, és visszahallgatod, meg amúgy vásárolhatsz egy kromatikus hangológépet, és játszhatsz azzal, hogy mennyire tudsz rajta maradni a hangon. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire nem :)
2014. dec. 18. 13:44
 2/5 hosszúhajú ***** válasza:
ha van zongorád, vagy olyan hangszered, amin nem kell keresgélni a hangokat, mint pl hegedűn kell, akkor azon ha sokat játszod, jobban rögzül. ugyanez a helyzet a zenehallgatással is, sokat hallgatni, valami könnyebb dalt, majd szolmizálva vele énekelni. Lehet ez egy élő ember is, aki tisztán intonál, nemcsak CD. Meg Tegzes György meg Kodály 333 olvasó gyakorlatot szoktak énekelni: lassan! és mindig olyannal kell kezdeni, ami csak 2-3 hangból áll, majd 4-5 stb így lehet bővíteni. Nem rögtön olyan dallal kezd, ami egy egész oktáv terjedelmű. És valóban előbb mindent szolmizálni, aztán jön a szöveg. Egyik kis tanítványommal sok népdalt hallgattattam, ami kottán is megvolt neki, és a CD-vel együtt énekelte szolmizálva. ez olyan mint az írás - olvasás, oda-vissza működik. Hallod, és énekled, mindkettő fejleszti.
2014. dec. 21. 23:03
 3/5 A kérdező kommentje:
A Kodály 333-on túl vagyok már, esetleg kezdjem újból? Nem vagyok olyan nagyon jó, de haladó szinten vagyok, csak nem tudom hajszálpontosan ugrani a hangközöket.
2015. febr. 18. 15:35
 4/5 hosszúhajú ***** válasza:

Alaposan átmentél ezen a 333-on, vagy csak elejétől végig leénekelted? Mert ha még valami nem megy tisztán, egyáltalán nem kéne tovább menni. Van zongid? Mert az segít, ha énekeled és közben játszod is. Ha csak végigszaladtál rajta, kezdheted újból is - ártani nem árt - de több irányból is meg kéne közelíteni, nemcsak blattolni ( lapról énekelni ) - mint ahogy írtam, írás- olvasás szinten összefügg, hogy kialakuljon a tiszta intonáció. Most az egyik oldalt próbálgatod, nyúzod, de hatékonyabb, ha egyidejűleg hallgatsz is ( pl ami ötleteket írtam ).

Ha van zongid, hangvillád, bármi úgy is lehet, hogy elkezded adott hangról blattolni, és csak a végén ellenőrzöd le, hogy mennyit csúsztál.

Szintén ötlet, ha van akármi hangszer, azzal is gyakorolhatod a hangközöket. Megszólaltatsz egy hangot és intonálsz rá egy hangközt, majd ellenőrzöd a hangszer segítségével. pl furulyán is lehet.

2015. febr. 19. 18:24
 5/5 A kérdező kommentje:
igazábóé, inkább átfutottam rajta, más szolfézs könyvből gyakorolgattam :) van zongim is, furulyám is, gitárom is. Megfogadom a tanacsaid, köszi!
2015. febr. 22. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!