Wolfgang Amadeus Mozart vagy Ludwig Van Beethoven volt a nagyobb zeneszerző?
"Mozart se rossz de nem szeretem annyira.Neki van sok ilyen szerintem(!) kis gagyi dallama."
Persze, ő írta pl. a "Hull a pelyhes fehér hó" magyar címmel ismert dalocskát, vagy a "CAFFÉÉ"-t is, meg az "Oragna figa" című csacskaságot többek között.
De meghallgattad már figyelmesen a Requiemet? Vagy a Varázsfuvola, Don Giovanni zenéjét? A Nagy G-moll és a Jupiter szimfóniákat, a zongoraversenyeket?
Mélyek és komolyak, sok fájdalommal telítettek azok, messze nem "gagyik"...
Ettől függetlenül, ahogy már írtam, nem egyformák (szerencsére) az ízlések és a vélemények, nem is érdemes hasonlítgatni két zeneszerzőt.
Mert a maga nemében mind a kettő nagy volt és utólérhetetlen, ez tagadhatatlan. Nem?
Wolfgang Amadeus Mozart volt a "nagyobb" zene szerző azért mert csodagyereknek tartoták mert 4-5-6-7-8 korában már symphonykat írt . Ezért ő számit "nagyobbnak" .
remélem tudtam segiteni .
Köszönöm, utolsó válaszoló! :)
A komolyzenén nőttem fel, ami persze nem jelenti azt, hogy más, modern zenét (az úgynevezett "könnyűzenét", bár nem szeretem ezt a fajta megkülönböztetést) ne tudnám értékelni, ha szépnek és dallamosnak tűnik.
Nekem minden zene szép a maga nemében...
Mozartnak kivételes tehetsége volt a zenéhez, amit már gyerekkorában ki tudott bontakoztatni. De Beethoven zenevilága mégis jobban telített érzelmekkel, egyetlen darabon belül végigzongorázik a teljes érzelmi skálán.
Mozart legtöbbször a vidámabb darabokat preferálta (vannak persze szomorúak is pl. Requiem). Ez részben amiatt lehet, mert a klasszikában nem volt nagyon divat, hogy olyan mélyreható, sokat mondó, tragikus műveket írjanak, inkább a lelkesítő, nagyszabású dicső művek voltak a jellemzőek. A másik ok az lehet, hogy Mozart bipoláris zavarban szenvedett. Mikor a depressziós állapotban volt, akkor nem szerzett zenét, csak akkor, mikor a mániás állapotban volt. Így nem csoda, ha többségiben vidámak és gondtalanok a darabjai. Persze ettől még zseniálisak, és ezek még Beethoven hasonló típusú műveit is lekörözik, és ugyan ott van az a néhány komolyabb, szomorkásabb műve, melyek szintén zseniálisak, de valahogy nincs olyan, hogy a kettő között lenne. Mindig csak a végletek.
Beethoven pont ebben tudja fölülmúlni. Ő egy művön belül megmutat mindent, és ezt teszi a legtöbb művével. Szerencséje volt, hogy később született, így áthajlott a romantikába, valamint (bár ez neki, annyira nem szerencse), de élete is sokkal tragikusabb volt, így jobban átélte a nehéz, szomorú dolgokat, és képes volt ezt a fájdalmat, érzelmi telítettséget beleírni a műveibe, és a vidám, könnyed részekkel vegyítve, művei még Mozartnál is zseniálisabbak lettek.
Így igazából azt mondanám, hogy Mozart a csak vidám darabok esetén jobb, de a komorabb, szomorkás művek terén inkább Beethoven a nagyobb zeneszerző.
Szerintem "ortogonálisak" egymásra, másképp nagyok.
Mozart 36 éve alatt írt ~650 művet. Nagyon könnyen lazán komponált
Beethoven 57 éve alatt sem jutott el az Op.140-ig. Nagyon nehezen kínlódva, olykor évtizedekig érlelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!