Klasszikus gitár hangolójának itthoni cseréjével kapcsolatban van pár kérdésem. (? )
Most vettem a klasszikus gitáromra új, fém hangolókat, viszont csak akkor vettem észre a régi és az új között a különbséget. A réginek azon a részén, ahova a húrok feltekerednek fehér műanyag van, ahogy néztem ez minden klasszikuson megvan, viszont az újon nincs ilyen, azon csak a csupasz fém van, ami keskenyebb, így "lötyög" az előre kifúrt részben. Próbáltam utánakeresni- sikertelenül: hogy hívják azt a fehér műanyagot? Ez lenne a húrvezető gyűrű, vagy az teljesen más?
Másik probléma: A fej egyik oldalán máshol van a csavarok helye, mint az újonnan rendelt hangolókon... pont nem tudom beletenni a csavart, éppen látszik a lyuk széle.
Válaszokat előre köszönöm :)
Sajnos ott szúrtad el, hogy ezt nem előtte kérdezted, hanem utána.
Sokféle méretű és csavarkiosztású hangoló létezik nem csak egyféle. Eleve úgy kellett volna odamenned a boltba, hogy viszed a régit magaddal és megmutatod, hogy ilyen kell.
Ha meg neten vetted, ellenőrizni kellett volna előzetesen szintén a méretezést.
Itt már csak mindenféle gányolással lehet próbálkozni, legjobban tennéd, ha visszavinnéd ezt és keresnél olyat, ami ehhez való.
A húrvezető gyűrűt bushings-nek mondják, de ez elektromos vagy akusztikus gitárokon van.
A fehér műanyagot angolul shaft-nek mondják, magyarul nem tudom nevét, talán magyarul azt is húrvezetőnek.
Ha csak picit lötyög az szerintem nem gond, ha nincs felhúrozva magától mindegyik ki is esik, majd a húr megfeszíti.
Az előző fém lapot fel tudod rakni? Annál elvileg jó helyen vannak a lyukak. De ha mindenképpen ki akarod cserélni az újra akkor csavarozd csak be, én is csináltam már így. Új lyukat fúrtam neki.
Eh... ne keverjük a szezont a fazonnal.
A bushing az elektromos gitárok hangolóinál egyáltalán nem a húrvezető gyűrű, mivel nem vezet semmiféle húrt.
Ott a bushing az a kis persely, amit bele kell préselni a fejen lévő furatba és ebbe fog majd a hangolókulcs beleilleszkedni.
A klasszikus gitárokon ilyen bushing nincs.
A fehér műanyagot neve "roller sleeve".
köszönöm szépen a hasznos válaszokat, hálás vagyok, hogy nem kaptam semmiféle lehurrogást :)
Nem tudom hogyan, számomra fizikailag megmagyarázhatatlan módon mégis be tudtam csavarozni a csavart helyére, így ez a probléma megoldódott, a másikat pedig- a válaszoknak hála - remélem zökkenőmentesen sikerül megoldanom :)
köszönöm szépen, akkor megpróbálom így rátenni a húrokat
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!