Egy dallamhoz hogy találjak akkordokat? (ZONGORA)
Szia! Szerintem nemes egyszerűséggel olyan akkordokat használj amilyen hangnembe vagy.Hogy melyiket választod [Dúr, moll, Bővített, szűkített, és ennek melyik formáját (alap, szext, kvárt-szext)] az már rajtad múlik mi tzetszik hozzá. Egy kicsit próbálgasd, majd rááll a kezed, és onnantól bármikor sikerül lejátszanod.
Csak ötlet volt. Remélem segítettem!
Egy zongorista
Az elöttem szóló illetve író gyakorlatilag minden lényegeset
le írt! Elöször ugye adott a hangnem Dur vagy Mol,illetve
azon belül konkrét hang Pl: Cdur vagy Amol Stb.amibe a dallam játszható.
Ha leg egyszerübbet vesszük, akkor az 1-4-5 akkord fogás
ami alap minden hangnembe. az az Cdur-Fdur-Gdur ami aztán a dallam szerint még bövithetö!
Értem, és köszönöm, de igazából ezt nem tudtam megfogalmazni... ti világitottatok rá, hogy igazábol azt nem tudom meghatározni hogy milyen hangnemben vagyok. Az úgy van, hogy amilyen hangon kezdem? Vagy vegyünk egy példát. Például ha C-hangról elkezdem mondjuk a "most múlik pontosan" című zenét, akkor milyen hangnemben vagyok?
És hogyha ilyen hangnemben játszok akkor milyen akkordokat használhatok? Remélem érthető és nem kérdeztem nagy hülyeséget. Köszi
Nálad alapvetö hiányosságok vannak, mivel hallás után
próbálsz játszani, bizonyos fokú kotta és legalább alap hangnemek ismerete nélkül nem fogsz boldogulni!
Hiába próbálná valaki is elmagyarázni igy nem fogod tudni
miröl is van szó! Ide illesztek egy linket itt megtalálod
az alap dolgokat ezeket tanuld meg gyakoroj és majd ha
Dur illetve Mol han legalább az alap skálákat letudod
játszani, na akkor próbálkozhatsz valami dallamal is!
Lehet hogy nem figyeltem oda eléggé szolfézson.. :P
De valahogy meglett az alapfokú művészeti vizsgám belőle :D
Ohhh ezer bocsánat "müvész úr" !
A szolfés és a hangszeres játék nem ugyan az.
Viszont a kotta és hangnemek ismerete alap lenne!
Hát bocs, én nem tudom mit jelent hogy "alapfokú művészeti vizsga", mert én még ilyenről nem hallottam, de már a neve is rossz!
És ha a kérdésedet, alapfokú "művészként" tetted fel, az régen nagyon rossz!!!
Mert ezek szerint se a dallamvezetésről nem hallottál még, se az akkordokról, ugye?
Azzal azért tisztába vagy hogy egy akkord 4 hangból áll?
Vagy azzal hogy két kézzel hogy kell lefogni egy akkordot?
Bocs, most ez nem is annyira neked szólt, csak inkább a rendszernek, amiben ilyen szintű "művészeket" képeznek.
Sz. Péter
Ez a link a zongoratanításról azért, elég érdekes:)))
Meg a mol skálája is kicsit gáz...
Azt meg már meg sem merem említeni a "művész úrnak" hogy a moll skála hetedik moduszát emelje már már meg egy fél hanggal, és inkább úgy gyakorólja, mert ez inkább eol skála, és a harmónikus moll felel meg legjobban az ő számára:)))
Ja azt tudtad hogy 3 moll skála van? (természetes, harmónikus, és melodikus)
Hát ez esetben, írtam is, hogy a "kitalálójának" szól:)
Viszont harmonizálni többféle képpen lehet (jól),senki nem játsza ugyanazt a nótát ugyanazokkal a harmóniákkal, fordításokkal és alterációkkal mint más,(jobb esetbe) talán először is azt kéne kitalálnod, hogy vertikális, vagy horizontálissan szeretnél gondolkodni?:)
Tudom ajánlani Márkus Tibór tanár úr jazz elmélet című könyvét. Vagy a másik ami sokat segíthet az az Esze Jenő tanuljunk zongorázni tánczenét. Viszont itt mind a kettő alapszintü zongora tudást feltételez, de ezekből csak jó dolgokat tanúlsz, mert pl a fenti link elég gyalázatos megcsúfolása a zeneelméletnek:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!