A Petőfi rádióban hajnal négykor mi az az őrjítő sípolás, zúgás-búgás? A szignál azt mondja, hogy ez egy mérőjel volt. Mi az? Más rádióknál is van ilyen?
Azért az zúgás-búgásnak nem éppen "zúgás-búgás", az első sípolás az pont az egy kilohertzes hang, a másik az egy kettős hang, valószínűleg a két "végletet" próbálják vele mérni.
De véleményem szerint sokkal inkább ott van jelentősége, hogy a mérőjel nem minősül műsornak, így ezzel a pár másodperccel az adó nem lesz "huszonnégyórás". Szerintem itt van a kutya elásva.
Az országos adóhálózat mérésére és beállítására használják.
Időnként hajnalban 5 óra előtt hallani lehet a telefontárcsázáshoz hasonló kettős úgynevezett DTMF hangokat is, az pedig az OLGI (Országos légvédelmi jelzőrendszer) tesztje. Ez minden műsorszóró rádió és TV adó kötelező része. Erre a jelre mind átkapcsolna a Kossuth rádió műsorára vészhelyzet esetén, így egy helyről központilag tájékoztatnák a lakosságot, függetlenül attól, hogy éppen melyik rádiót hallgatja.
DTMF-ről
MTTS-ről:
Erről ugyan nem volt szó, de véleményem szerint a hang amit lehet tapasztalni, olyan mérés volt, melynek célja a harmonikus torzítás(alakhű átvitel) mértékének megállapítása és hangfrekvenciás sávszélesség mérése(magyarul hallatszik-e még a cin is?)
Vagyis mennyire torzul a hang és a frekvencia növekedtével érezhető-e csillapodás a jelben. Szóval a mérőjel a rádiós csatorna átvitelét mérte, szerintem.
OLGI-ról nem tudok(az amcsik biztos tudnak olyat), neten nem igazán van infó, talán nem is létezik, de ezt sztem senki se fogja megerősíteni(államtitok lehet).
Ha létezik is, akkor gyaníthatóan, csak a létező rádióadók sávjain lenne(legalábbis először) "tükrözve" a Kossuth rádió adása.
Sziasztok!
Feltettem a kérdést a Petőfi Rádió szerkesztőinek is: "Mi a funkciója a mérőjelnek". A következő választ kaptam (benásolom a teljes levelet):
"Kedves Orbán!
A mérőjelet mi adjuk a saját kapcsolótermünkből, és az Antenna Hungária kéri tőlünk, ezzel méri az adólánc megfelelő paramétereit az ország egész területén
Üdvözlettel:
MR2-Petőfi Rádió Szerk."
Ennél hitelesebb forrást nehezen tudok elképzelni... :)
Akkor ez volt a jó válasz: "A válasz megírásának időpontja: 06-28 04:37"
Ilyet vizsgálhat csak az Antenna Hungária(Franciaország). Adólánc megfelelő paraméterei: a jelerősség és esetleg tereprendezés, építkezés miatt kialakuló hullámterjedés változása. Pont most tanulom.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!