Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mit szóltok az ötletemhez?...

Mit szóltok az ötletemhez? Elvileg megvalósítható?

Figyelt kérdés

Már régóta van egy ilyen ötletem, hogy zongoraműveket úgy lehetne legjobban megörökíteni, közvetítő eszközök (hanghordozó, erősítő, hangszóró stb.) nélkül, hogy van egy különleges zongora. Ezen szenzorok pontosan mérik hogy mikor, milyen erővel volt lenyomva melyik billentyű (plusz a pedálok ugye), ezekről az adatokról fájlt csinálna, és egy hasonló hangszeren ez alapján reprodukálható lenne az eredeti játék. Szóval mint egy ultimate gépzongora :)

Köszi a válaszokat előre is!

2014. máj. 8. 21:29
 1/9 anonim válasza:
Szerintem jó ötlet, megvalósítható :D
2014. máj. 8. 21:41
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi :) Csak megcsinálni macera, nem tudom igény lenne-e rá, meg persze a zsé az egészhez. (Ja, és nem ártana a szabadalmat is beadni, nehogy valaki lelopja innen...) :)
2014. máj. 8. 21:46
 3/9 savanyújóska ***** válasza:
Nem. Legalabbis nem high-end, de erdekes otlet. Bovebben kifejtve, itt tulajdonkeppen ugyanugy digitalisan szolaltatnad meg a zongorat, mint egy szintetizatoron, es emiatt egy csomo minden elveszik, ami zeneileg nem tesz hozza, de elobbe teszi a felvetelt. (Visszhangok es hasonlok...) Es nagyjabol ma is megvan a technologia, ha valaki OLYAN szinten akar zenet hallgatni. Vo.: Stax 009, binaural, flac. A te megoldasod jobb a szintetizatornal, de aki megengedhet maganak egy zongorat, az valoszinuleg ki tud fizetni egy megfelelo minusegu hang- es studiotechnikat, ha felvetelt akar csinalni. Valahogy nem erzem az urt, amit betolthetne, ami egy tanulonak kell, azt hallja egy sima felvetelen is (dinamika, sebesseg), ami meg a profiknak, arra azert van felszereles, ha kell.
2014. máj. 8. 23:18
 4/9 A kérdező kommentje:

Hát, én nem gondolnám "digitálisnak" a megszólaltatás módját, szerintem ha mondjuk nanoszekundumnyi időben és valami olyan apró nyomás-mértékegységgel amit most nem tudnék megnevezni (mikropascal?) dolgozna a műszer, azt már alig -ha egyáltalán- lehetne megkülönböztetni az élő játéktól. -Gondolom én. Az akusztika, hát az persze reprodukálhatatlan. (Mivel nagyon elméleti szinten mozgunk, elképzelhetünk egy külön erre épített akusztikai termet...) De mégis, egy élő hangszer (mert az lenne) _minden esetben_ jobban szól, mint bármilyen rendszeren keresztül -ez alaptétel, úgy tudom :)

Egyébként, nem is tudtam hogy létezik elektrosztatikus fülhallgató is.

2014. máj. 8. 23:33
 5/9 savanyújóska ***** válasza:

Varj, most fogtam fel pontosan, hogy van a dolognak egy masodik fele is. Igy viszont mar sokkal tobb ertelme van, sot tetszik! Ha valoban hangversenyzongoran jatszod vissza, akkor a hozzaszolasom fele kuka, azt hittem, csak ugy fel akarod venni. Viszont ha van egy atalakitott zongorad (mert a belsejebe nem nyulnek a hangzas miatt), amelyik kepes ilyen informaciok alapjan dolgozni, peldaul semmi akadalya, hogy valaki a profik jatekabol okuljon. En nyomasegysegnek nanoPa-al kezdenek, de ez magasan elmeleti kerdes ezen a szinten. (Masik, hogy ha nyomast mersz, szerintem mar uPa-nal is, belerondit a paratartalom, mert fugg a billentyuzet utjatol, mennyire vannak bedagadva a parnak, illetve milyen feszesek a hurok.) Ugyanakkor ha emberi aron tudsz adni egy kit-et, amivel egy zongora meglete eseten barki felveheti a sajat jatekat - pl. rarakod az egyseget a billentyukre, az felmeri, majd egy hozzaadott egysegen eljatszod - hang nelkul, vagy minimalis visszajelzessel, akkor ossze tudja vetni, hogy mennyiben kulonbozik a jatekod egy profitol. Es kulon billemtyukkel technikailag is egyszerubb megvalositani.

Uzleti resz: Ahogy en elkepzelem, ez egy professzionalis termek lenne, tanulo zeneszeknek, viszonylag dragan. Igy eleg funkcionalisnak kell lennie, plusz az is sokat dob a koltsegeken, hogy elotte nem art felvenni par nagy nev jatekat, hogy legyen viszonyitasi alap. (Es ezt vagy havidijas, vagy darabaras rendszerben lehet adni, utobbi talan jobb, hiszen mindenki csak azert fizet, amit el is akar jatszani. De ez csak elmelet, ugy erzem, boven van meg potencial az otletben, csak en egy iramybol tudom nezni!:)

2014. máj. 9. 08:24
 6/9 savanyújóska ***** válasza:
Ui.: Ja, elektrosztatikusokrol en is csak azota tudok, hogy egy fejhallgazovasarlas (csak 30-40 000:D) miatt beleastam magam a temaba es szembejott. Masik erdekesseg meg a planaris fejhallgatok, ha erdekel. (Legnagyobb nev itt az LCD-2 es LCD-3)
2014. máj. 9. 08:27
 7/9 A kérdező kommentje:

Na, csak jól sejtettem hogy egy kicsit félreértetted :)

Örülök, hogy neked is tetszik az ötlet. Hát igen, a dolog természetéből fakadóan csak egy elég szűk réteg lehet érdekelt benne, meg persze a mérőrendszer technikáját alaposan meg kéne tervezni, és valószínűleg az egész egy finommechanikai bravúr lenne.

Ó, ezek a fejhallgató-csodák... Ábrándozni azt lehet :)

Mondjuk én hangfalon mindig is jobban szerettem zenét hallgatni.

2014. máj. 9. 21:56
 8/9 anonim ***** válasza:

Például szerintem a leütési erőt nem szokták rögzíteni, csak a hosszt. A gépzongora ugye tekercsekkel működött, amit lyukvágó-géppel csináltak. A virtuóz játékot is simán digitalizálhatod, csak minden billentyűn valamint a pedálokon kell figyelni egy kapcsolóval, hogy mikor meddig van leütve.

[link]

2016. febr. 14. 23:36
 9/9 Hofmann válasza:

Szia, olvastam a kérdésedet és véletlenül nem az önjátszó zongorára gondoltál?

https://www.youtube.com/watch?v=_GBXbXj2dSI

2016. aug. 31. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!