Szeretnék megtanulni gitározni, önszorgalomból lehetséges?
Szia!
Én tapasztalatból mondom hogy szükséges az elején tanárhoz járnod, aki figyel a hibádra, a rossz fogásra stb. Aztán már magadtól elkezdhetsz számokat tanulni :D
Én viszont nem ajánlok tanárt. A zene művészet, nincsenek kötelező, jól bevált formulák, amiket tanítani kéne. (Illetve vannak, den em kéne, hogy legyenek..)
Ha úgy tanít meg valaki mindenre, azt az egyediséged elképesztően megsínyli majd.
Mindig is meg akartam tanulni hangszeren játszani. De a száraz módszerek, unalmas skálázgatások meg szolfézsok elvették a kedvemet, még ha a tehetségem meg is lett volna hozzá. Ezért hagytam ott a szintetizátor tanárt, később az énekórákat.
Amikor a gitárt választottam, akkor eldöntöttem, hogy tanár nélkül fogom elsajátítani a használatát. Láss csodát: két év alatt olyan szintre jutottam magamtól, amire nem is számítottam. És közben még a kedvem sem ment el tőle. Nem volt kényszer, nem volt határidő, mindig azt tanultam meg amihez kedvem volt. így sokkal, de sokkal jobb tanulni. Ha viszont már olyan szintre érek, ahonnan egyedül már nem tudok feljebb lépni, biztosan keresek tanári segítséget. (Most pl. a barrékkal bajlódok, és a helyes ujjtartás ill. az egészséges ujjak miatt egyszer érdemes lesz szakembert felkeresnem.)
Persze embere válogatja. Valaki igényli, hogy eligazítsák, segítsék, ellenőrizzék, de az elvadult művészlelkek, mint én előbb-utóbb biztosan megsínylik a kötöttségeket, és otthagyják a tanárt, legyen az akármilyen jó is.
Mérlegeld magadban, hogy képes vagy-e önállóan dolgozni pl. napi egy-egy órát, be tudod-e osztani az időt, tudod-e, hogy mit szeretnél elérni és mi mire épül stb. Ha igen, akkor az akaraterő és a szorgalom meghozza gyümölcsét. De ha úgy érzed, hogy ez plusz energiát emésztene fel, akkor érdemes tanárra bízni a vezénylést.
Eredményes tanulást kívánok!
Meg lehet tanulni autodidakta módon, nem egy nagy gitáros van aki így tanult meg. Tommy Emanuel sem járt zeneiskolában még is van neve ebben a szakmában! :D
Azt ajánlom, hogy legyen az illető szorgalmas és ha nem is rögtön, de egy kis idő múlva nézzen el egyszer, kétszer gitártanárhoz, hogy az esetleges hibáit kijavítsák és ne rögződjenek benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!