Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A régi nagy zenészek tudtak...

Lucky.s. kérdése:

A régi nagy zenészek tudtak gitározni is?

Figyelt kérdés

Beethoven,Mozart stb.

Csak mert, erről sose esett szó a tanulmányaim során és érdekelne:)

Ha nem, miért? Akkoriban is létezett gitár, amikor ők éltek,bele komponálhatták volna a műveikbe stb.

2014. márc. 8. 18:11
 1/5 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, hogy akkoriban német nyelvterületen,, ahol ők éltek, a gitár egyáltalán nem volt elterjedt hangszer. A spanyol nyelvterületen is a szegényebb rétegek hangszere volt a gitár, a XX. század elején Andrés Segovia volt az, akinek munkássága nyomán teret nyert a gitár a komolyzenében.
2014. márc. 8. 19:54
 2/5 A kérdező kommentje:
Értem , köszi szépen a választ:)
2014. márc. 8. 20:11
 3/5 anonim ***** válasza:
Érdekes téma. Mozart még érthető, hogy miért nem írt gitárra, mert a 19. század első felében terjedt errefelé. Sőt, ha jól tudom Bécs fontos város volt az akkori gitárosok számára. Mégis, ekkor még csak olasz, és spanyol zenészek tudtak leginkább játszani a hangszeren, legalábbis én úgy tudom, hogy őket tartották akkor a hangszer mestereinek (Fernando Sor, Luigi Leguani, Dionisio Aguado).
2014. márc. 8. 22:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Régen az akusztikus gitár önmagában eléggé hasznavehetetlen volt egy koncertteremben. A bélből készült húrokkal megszólalni nem tudott körülbelül, egyszerűen nem volt helye egy előadáson. Amikorra a gitár fejlődni kezdett, a klasszikus zene "meghalt". Ha a mai világban élne Mozart, Bach, szinte biztos, hogy az elektromos gitár ha nem is venné el teljesen a szerepet a hegedűtől, de rengeteg darabban az volna hegedű helyett.
2014. márc. 9. 16:00
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen így van. Ez is lehetett az ok amiért nem volt túl népszerű, illetve nem is használták miatta. Arról van szó, hogy egy akusztikus gitárnak nincs elég hangereje a többi hangszerhez képest (főleg, hogy nem fém húrok voltak rajta, akkor még) és nem tudott igazán kiszólni a műből, ráadásul még a legmesszebb ülőkhöz is el kellett volna jutnia élvezhető hangerővel. Persze nem ez volt az egyetlen oka, a többiek jól leírták, de valószínűleg ez is komolyan közrejátszott.

Ez volt az ok amiért elkezdtek kísérletezni az elektromos gitárral később. Eleinte, ez csak akusztikusra szerelt mikrofonnal történt, utána hangszedővel, aztán az üreges test miatt nagyon gerjedt és jött az ötlet, hogy tömör legyen a test stb stb... Ugyan úgy kevés volt a hangereje az akusztikusnak és a többi hangszer elnyomta (főleg a dob), aztán emiatt született meg a mai elektromos gitár, ami aztán átformálta a zenei világot rendesen. Pedig amikor meglátták az első tömör testű elektromos gitárt még mindenki kiröhögte és seprűnek meg seprűnyélnek gúnyolta, ahhoz képest nem kis sikertörténetet tudhat maga mögött :) (Fender telecaster forma, checkold neten)

2014. márc. 10. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!