Ezt a kottát, hogy kell eljátszani?
Kezdő vagyok nagyon és nem értem, hogy most amiket ír azt egybe kell lenyomni vagy külön vagy hogy? Köszönöm előre is!
Ezek a jelölések akkordokat jelentenek. Minden többes hangzat (amikor 3, vagy több hangot egymás után szólaltatsz meg 3 hangonkénti távolságban) egy akkord része. Az akkordokat jelölik ilyenekkel, hogy Am/Bm/Cmp stb. Az m jelzés majort/minort (sajna ezt nem tudom) jelent a p a pentatonikus hangsor. Ha ilyen jelölésekkel találkozol, akkor az a tehendőd, hogy az ezekhez a többeshangzatokhoz megkeresed a hozzá tartozó hangjait a hanszeren és lejátszod őket egyszerre (lenyomod az akkordhoz tartozó billentyűkombót, gitáron végigpengeted a lefogott húrokat stb). Mielőtt ilyen dolgokkal foglalkoznál szerintem alap szinten tanuld meg a zeneelméletet, az előbbre vezet. Erre a szintre, hogy megértsd az akkordok működését szerintem bárki felfejlődhet különösebb erölködés nélkül. Ha ráviszed az egered a jelzésre, akkor kiír neked egy pár pontot, néhol vonalakat, ezek adott hangokat és a hozzájuk tartozó, rájuk építhető hangzatok készletét jelölik meg. Pl. Az van felírva, Cmp - C hangról indított major pentatonikus skála hangjait játsdzd le (általában) négyeshangzatát. Szerintem nézd át a tercekkel kapcsolatos elméletet, mert ilyen hangzatokban a hangok tercnyi (3 hangnyi) távolságban vannak egymástól. Végülis ez nem azt jelöli, hogy konkrétan melyik hangokat játszd, hanem azt, hogy melyik hangokból választhatsz, ezek a választható hangok mindegyike jól hangzik a dal adott részének játszásakor, persze, ha te az eredeti hangzást akarod utánozni, akkor a megjelölt hagokból megkeresed, kikísérletezed, hogy melyeket használják az eredeti darabban (egyáltalán nem nehéz a dolgod).
Ha kottát olvasni kell segítség, akkor itt van ez:
Annyi a lényeg, hogy vannak tudod a hangok: CDEFGAHC
és ha terc távolságot lépsz két hang között, az 3 hangot jelent, tehát C-ről ha indítassz, akkor E-re érkezel, ha a C az első, akkor E a 3. na ha az E nek megkeresed a 3.-át, akkor az egy G hang lesz. Ha Ezt a hármat megszólaltatod egyszerre, akkor az egy C-major hármashangzat (képzeld el, hgy orgonán valaki egyszerre nyom le több billentyűt, vagy gitáron végigpengeti a lefogott húrokat). Ha nem három ilyen formán megkeresett hangot, hanem négyet játszol egymás után, az már négyes hangzat (példánk esetében a 4. a H hang). Persze ha több ujjad is bevonod, akkor akár nyolcas hangzat is lehet belőle :D, ahhoz jól rá kell tenyerelned a billentyűkre. Minden hangzatnak más elnevezése van (ha C majorban vagy, akkor csak C major hangokat játszhatsz sorrendben, viszont ha D majorban, ami csak egy haggal feljebbről indul, akkor csak annak a hangjait lásd: D-F-A-C-e-g-h stb.) ha adott zenei részletnél ezekből a hangokból operálsz, amiket a tab a zenei részhez ajánl, akkor valami hasonlót kell kapnod, mint ami a zenében szól, persze az ilyen akkordos építkezésű zenék általában önmagukban reprezentálják a teljes zeneszám hangszíneit és dallamvonalát (akusztikus gitárral és zongorával ezért dolgoznak fel komplex zeneszámokat ilyen módon). Tehát ha ilyen lejegyzést látsz, akkor inkább azt mondják, hogy miből játsz, nem azt hogy mit, de ez is bőven elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!