Le tudná írni valaki a 'Börtön ablakába' című dal gitár akkordjait úgy, hogy ne legyen benne F-dúr akkord?
alaphangnem? :D
szerintem bármelyik zenész azt mondaná erre, hogy nem alaphangnem van, van sok hangnem, ismerni kell mindent.
De én is hülye vagyok, mert mi van, ha G dúrban van? :D
Ezért szeretem jobban az "I - VI - II - V" jelölést.
A C-dúros vagyok: valóban a legelegánsabb a "relatív hivatkozás" használata és döntse el mindenki az énekhang fekvésének és az aktuális lelkiállapotának megfelelő hangnemet. Bocsánat Kowaxostól, ha esetleg személyeskedő volt a reagálásom. Eddigi megnyilvánulásaidra nem jellemző az emesézés, valószínűleg ezért is talált be nálam.
A "minden hangnem" kollégának: nyilvánvaló, hogy zenészként illik tudni minden hangnemben megszólaltatni a hangszert, viszont (ezzel nem a kérdezőt akarom degradálni) vannak szintek, amikor nemcsak felesleges, de kifejezetten zavaró a több hangnem (néha nyomasztó) képe. Sőt, bizonyos esetekben azt is el kell fogadni, hogy a másiknak nincs is igénye ezen ismeret, tudás elsajátítására. Hogy jó módszer-e a C-dúr hangjait mint alaphangsort használni... Megítélni nem tudom, mert még nem látom az egészet, de valahol végül is el kell kezdeni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!