Ha egy jó zenét hallunk miért ráz ki a hideg?
Hmmm.
Engem az énekes hangja miatt például. Amikor Bob Marley a War/No more trouble-t éneklia a Babylon by Bus albumban, hát az engem kikészít. Tiszta libabőrös leszek tőle ;) Erről a számról egyébként Bunny Livingston is azt mondta, hogy itt találták el a legjobban a harmóniákat.
Szerintem azért ráz ki a hideg, mert valami olyat élsz át, amit máshogy nem tudsz. Erre elég bizonyíték, hogy zenélni is csak az ember tud. Namármost azért tudunk, hogy élvezzük :D
Bár sok a kontár, nevezetesen ezek a mai ún. "sztáááárok", de nem ilyen tuctuc tömegzenét kell hallgatni, amire kornyikál vki vmit és ennyi.
Számomra nagyon ritka az a zene, amire ténylegesen kiráz a hideg. A lelki állapotodat is el kell találnia annak a zenének az adott pillanatban.
Sajnos a biológiáját nem ismerem pontosan a jelenségnek, de megpróbálok tippelgetni, aztán remélem, nem írok túl nagy sületlenséget.
Két eset vált ki libabórt az embernél a zenék és zajok terén: a nagyon kellemes, és a nagyon kellemetlen.
A kellemetlent az egyszerűbb talán... A teljes disszonancia egy idegi stresszhelyzetet generál, ami az izmokra is kihat, így enyhe remegés, vagy kisebb izmok görcsbe rándulása előfordulhat ilyen esetben.
Tudni kell, hogy a libabőrt közvetlenül sok-sok, minden szőrszálhoz kapcsolódó izmocska generálja, ami eredetileg a célt szolgálja, hogy hidegben a szőrtakaró megemelésével egy masszív légréteg alakuljon ki, így hőt tartson a szervezet.
A nagyon kellemes -- úgy vélem -- ezzel a funkcióval áll kapcsolatban.
Amikor egy nagyon kellemes hangzatot hallok, ellazulok, így ilyenkor a legtöbb izmom ellazul, vagy egy ellazultabb állapotba kerül. Ilyenkor ugyebár a vérkeringés is megindul, így a hővesztés hirtelen megugrik.
Tippem szerint ezt a hirtelen ugrásszerű (ámbár minimális mértékű) hővesztést kompenzálja a szervezet a szőrtüszők emelésével, valamint egy remegést indító idegi impulzussal. (Ez a remegés hőtermelés célzatú minden melegvérűnél.)
Úgy gondolom, hogy ez a erőteljes idegi parancs (elektromos jel) fut végig a hátunkon, amikor még mindemellett a hátunkon átfutó hideget is érezzük, mivel a legtöbb ilyen végtag felé irányuló impulzus a gerincen közvetítődik.
Egyébként passz, sosem gondolkoztam ezen, de valóban jó kérdés, már engem is érdekel a pontos válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!