Énekkarban átkerülhetek altból a szopránba?
na ez igaz, a szopránra írták a több szerepet. De épp ezért nagyobb is ott a konkurencia, nehezebb kitűnni, mert annyi a szoprán. Voltál magánének tanárnál? A hangod mehet feljebb, abban a korban vagy - írtam is - hogy mehet.
De írok egy nagyon fontosat - ezt feltétlen tartsd szem előtt, mert én is ének tanár vagyok - igaz, általános iskolai.
Hallottad már azt a kifejezést, hogy pléhszoprán? Azokra mondjuk, akik nem a saját hangfekvésüknek megfelelő éneklést erőltetik magukra, ezért később úgymond színtelen fénytelen lesz a hangjuk. Ilyen például az a szoprán, akit altba kényszerítenek gyerekként, pedig nem az. Később persze szoprán lehet, hiszen az a helye, mégis érezni lehet a hangján a korábbi helytelen hangfekvésbe való éneklést, mert színtelen és fénytelen lesz - ezt rögtön kiszúrni. Ha tényleg operával akarsz foglalkozni, két tanács 1. szakember mérje fel milyen szólam vagy.2. Akármilyen is a hangfekvésed, csak ott énekelj, mert később visszaüt, és elveszi a hangod természetes fényét. Kívülről ne befolyásold, inkább legyél ritka jó drámai alt, mint egy fénytelen lírai vagy koloratúr szoprán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!