Maximum teljesitmény, RMS teljestmény. Hogy is van ez?
Aki ért hozzá magyarázza el Nekem legyen olyan kedves!
Szeretnék az autómba két hangszórót cserélni, a Hertz ECX sorozat 165.5 (Max: 210W , RMS 70W)és 130.5-re(Max :150W RMS:50) gondoltam. Fejegységet is szeretnék venni, általában 4x40-50W os erősitővel vannak megáldva, nem terheli túl a belső erősitőt?....
Mást jelent a teljesítmény az erősítőnél és mást jelent a hangszórónál. Az előbbinél nyilván arról van szó, hogy mekkora teljesítményt tud leadni, az utóbbi esetében pedig azt, hogy mekkora elektromos teljesítményt tud átalakítani hangnyomássá (torzítás/károsodás nélkül).
Nézzük a hangszórókat, mert arra irányul a kérdés: Az RMS mutatja tulajdonképpen azt az elektromos teljesítményt, amit folyamatosan fogadni és átalakítani tud a hangszóró. A zenénél lehetséges, hogy különösen nagy dinamikával rendelkező jelet küld az erősítő. Ezek pillanatnyi "energia" csúcsok. A max. teljesítmény mutatja, hogy a hangszóró mekkora teljesítmény csúcsokat visel el.
Függően az erősítő típusától érdemes legalább 1,5-2-szeres teljesítmény különbséget hagyni a hangszóró javára. A 40W teljesítményű fejegységénél elegendő tartaléka lehet a 70W hangszórónak. Az 50W hangszóró szerintem kevés tartalékkal bír ugyan ezen erősítőnél.
Ez esetben extrém a példa, mivel a gitár hangja különösen nagy dinamikával indul, de a gitár erősítőmben a hangszórónak az erősítő képest nyolcszoros teljesítménytöbblete van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!