Ha van egy dallamom, azt hogy tudom akkordozni?
Tudom, hogy nehéz kérdés, de nem tudom hogy fogjak hozzá. Van egy dallamom és szeretnék hozzá készíteni egy akkordmenetet, ami kíséri. Tudom melyik hétfokú skálákon van a dallam, ez adott esetben segíthetne is, de van olyan rész, amikor 2 taktuson át G dúrban van a dallam. Csak nem fogok alá G7-et játszani végig. És ha nem G7, akkor nem tudom mit játszhatnék még alá. Esetleg még az Emoll. Honnan tudom, hogy milyen akkord illik az adott dallamrészhez? Van ehhez valami magyar nyelvű szakirodalom a neten, mert nem igazán találtam.
Előre is köszönöm a segítséget.
Úgy hívják, hogy zeneelmélet.
A művésznek nem mindig pozitív, ha nincs a fejében a tudomány. A hangszerelést tanítják, ahogy a zeneszerzést is.
Kivéve persze, ha nem Vasarely-ről van szó....
Egyébként mi az eredeti hangnem és miből gondolod, hogy a dallam átmegy G-dúrba?
Zenelméletről számos könyv és weboldal szól, csak olvasgatni kell és próbálni megérteni. :)
Nézzétek meg a Gitárshopon Jónás Tamás rovatát, hogy kicsit képben legyetek, miért nem elég az elméleti háttér nélküli pusztán ösztönös zenélés mindig.
Egyébként nagyon nem ugyanaz, ha valaki csak úgy játszogat vagy ha egy komplett zenét akar írni rendesen meghangszerelve.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!