Hogyan tudnék eljátszani fejből (hallásból) sok zeneszámot?
Sok emberrel beszéltem már és mindenki azt mondta, hogy nincs kottája mert fejből játszanak mindent, illetve ha valamit nem ismernek meghallgatják és utána el tudják játszani...
Hogy tudnék én is megtanulni így játszani, hogy ne kelljenek a kották? (szaxofonom van)
Normális válaszokat, Köszönöm!
Én is szaxofonozok (többek között) és én sem szoktam kottából játszani, csak hallgatom a zenét és játszom ami jön. Szerintem direkt erre nem nagyon szoktak tanulni, az a lényeg, hogy ha már sokat játszottál, már érzed, hogy a hang amit hallasz melyik fogás, vagy amit lefogsz milyen hang lesz. Én azért ezeket így még nem tudnám megmondani, de az biztos, hogy minél többet játszol annál könnyebb lesz. A szaxofonnal alapból egy kis előnyöd van mert oktávváltó hangszer, így a fülednek csak 12 hangra kell ráállnia.
De ha erre akarsz tanulni, szerintem hallgass meg egy hangot és próbáld minél kevesebb lépésből kitalálni, hogy mi volt az. Vagy indíts el egy zenét és játssz hangokat amíg nem találsz olyat ami a zene hangnemébe illik, ezután ezt a hangot még játszogasd plusz még hangokat amíg nem találsz még egyet és így tovább előbb utóbb elég hangot megtalálsz ahhoz hogy játszhass a zenére és ez egyre könnyebben fog menni, és később a dallamot is gyorsan ki fogod tudni találni (lesznek zenék ahol ez nem nagyon fog menni akkor inkább ugorj másikra). Ha van még kérdésed nyugodtan tedd fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!