Mit jelent Nektek ez a dalszöveg?
30Y Csönded vagyok
Most elmondom
Mid vagyok, mid nem neked;
Vártál ha magadról szép éneket
Dícsérő éneked én nem leszek
Mi más is lehetnék?
Csak csönd neked.
E szó jó csönd vagyok, csönded vagyok,
Ha rám így kedved van, maradhatok
Ülhetsz, csak tűrve, hogy dal nem dícsér,
Se jel, se láng;
Csak csönd mely égig ér.
S folytatom mid vagyok, mid nem neked;
Ha vártál lángot, az nem lehetek.
Fölébem hajolást hamu vagyok,
Belőlem csak jövőd jósolhatod.
Most elmondtam,
Mid vagyok, mid nem neked;
Vártál ha magadról szép éneket
Dícsérő éneked én nem leszek
Mi más is lehetnék?
Csak csönd neked.

Belemagyarázós szöveg. Nincs értelme, mindenki azt lát bele, amit akar és ettől nagyon "mély" meg "alter".
Szóval azt jelenti, amit szerinted jelent.
Ez eredetileg egy Cseh Tamás szám...:)
De egyébként... lehet, hogy tényleg belemagyarázás, de nekem ez annak az állapotnak, helyzetnek a lírai megfogalmazását jelenti, amikor egy érzést az ember nem tud leírni, nem tud kimondani; nem tudja (dícsérő dalban) elmondani, hogy mot gondol, mit érez, mert nincsenek rá szavak... biztos éltél már át olyat, amikor álltatok (ültetek/fektetek/etc) valakivel kéz a kézben, és csak csöndben néztétek a másikat... ahogy levegőt vesz, ahogy lehunyja a szemét egy pillanatra, ahogy elmosolyodik. Ha nem, hát kívánom, hogy élj át ilyet;) Ez a dal nekem egy szerelmes vallomás, amikor az előadó mindent levetkezik magáról, minden külsőséget, megmutatja, hogy milyen is ő legbelül, és legyőzve a gátlásait (ha vannak/voltak) csupasz lélekkel megkérdezi a másiktól, hogy kell-e neki - maradjon-e? Kicsit szomorkás, sokmindent átélhettek együtt; talán eddig nem is szerették, vagy nem is tudták, hogy szeretik egymást, csak mint egyszerű, vagy talán inkább "szükségszerű" partner gondoltak egymásra, esetleg megingott már a bizalom egymásban egyszer-kétszer, vagy nem is tudom... persze, lehet hogy ha a szöveg írója ezt hallaná, jót röhögne, mint valamelyik költő, ha az iskolában elemzik a verseit - ki tudja? Mindenesetre a személyes véleményemre voltál kíváncsi; hát tessék:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!