Valaki segítene digitális zongorákkal?
Eddig egy régi, elnyűtt pianínóm volt. 5 évet jártam zeneiskolába, aztán azóta én fejlesztgetem magam. Szóval így technikai ügyekben elég hiányosak az ismereteim
1: mi az, hogy kalapácsmechanika?
Találtam egy 7 oktávos yamahát, ami megtetszett, közel is van, elérhető áron. Mivel nem otthon lakom és megőrülök, ha nem zongorázhatok.
Meg azt írják, hogy 'kezdő zongoristáknak ideális'. Mitől lesz egy zongora haladóknak meg kezdőknek való? Vagy értsem úgy, hogy kezdőknek IS?
Meg olvastam ilyeneket, hogy súlyozott kalapácsmechanika, stb. de csak még jobban belegabalyodtam, hogy hogy is van ez. Végképp hülyének érzem magam. Imádok zongorázni, de ezekről semmit sem tudok! Köszi mindenkinek aki segít!
Sajnos elég nagy a képzavar ezen dolgokban, nem csoda, hogy belezavarodik az ember.
Kalapácsmechanika=súlyozott billentyűzet azt jelenti, hogy a klaviatúrába bele van építve egy a zongorához nagyon hasonló, mérlegszerű mechanikai szerkezet ami olyan érzetet ad a billentyű lenyomásakor, mintha valódi zongorán játszana az ember. A 88 billentyűs elektromos zongorák általában ilyenek. A 76 billentyűs kütyük azonban "csak" dinamikus billentésűek. Általában. (Most nem jut eszembe márka és típus 76 bill. súlyozott zongorára, de ez nem jelenti azt, hogy nincs.) A képzavarokat az okozza, hogy sokan a dinamikus billentyűt összekeverik a súlyozott billentyűvel. A din. bill. azt jelenti ugye, hogy ha gyengén ütöm le a bill. akkor halkabban szól a hang, ha erősebben akkor hangosan. Tehát minden súlyozott bill. dinamikus, de nem minden din. bill. súlyozott.
Remélem nem fogalmaztam bonyolultan.
Mitől lesz jó haladóknak is és nem csak kezdőknek? A dinamikai érzékenysége a döntő. Sajnos árfüűggő, tehát minél drágább a zongi, annál precízebb a dinamikája. Nem csak 3-5 féle leütési erősséget külömböztet meg, hanem akár 8-10-et is, ami árnyaltabb játékot tesz lehetővé. Ezért állítólag a haladóknak ez jobb. (Megjegyzem, szerintem a kezdőknek is, hiszen precíz mechanikával lehet megtanulni a helyes billentést, igaz az elektromos hangszerek erre nem alkalmasak. Arra ott a rendes zongora, vagy pianino.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!